Jdi na obsah Jdi na menu

 


Těsně před koncem r. 2012 se nám konečně podařilo zpracovat fotogalerii z listopadové vycházky na Pálavu. Po delší době jsme zvolili jako východisko Horní Věstonice a byli jsme překvapeni, kolik jsme toho v přírodě ještě stihli i v tomto období vidět.

Na konci října 2012 jsme se jedno odpoledne vydali nakouknout do Přírodní rezervace Jelení žlíbek na pravém břehu Brněnské přehrady. Zajímalo nás, jak vypadají zdejší podzimní lesy. Občas vykouklo i podzimní sluníčko, ale byla zima. Hlavně nás bombardovala armáda klošů.

Třetí říjnový víkend bylo po celé republice inverzní počasí. My jsme vsadili na tutového koně a vyrazili na Velkou Javořinu do Bílých Karpat za sluníčkem. Tato sázka nám vyšla a na rozdíl od jiných kočin naší republiky jsme si užili podzimní přírodu i sluníčko.

Na začátku října 2012 jsme si odskočili na Pálavu. Toulali jsme se v okolí Klentnice. Příroda se ještě tvářila spíše letně, ale klepání podzimu na dveře se nadalo přehlédnout (zejména ve vztahu k živočichům).

Druhou zářijovou sobotu 2012 jsme si to namířili na Prostějovsko k Protivanovu na Drahanskou vrchovinu. Cílem bylo nalézt kriticky ohrožený hořeček mnohotvarý český, podívat se k prameni Punkvy, který je pramenem Luhy, a na nejvyšší vrch Drahanské vrchoviny Skály s meteoradarem.

Poslední červencovou sobotu 2012 jsme se vydali do obce Rešice, k soutoku Rokytné a Rouchovanky a Bendovu mlýnu. Ve fotogalerii z tohoto výletu se tak objeví snímky z přírody - z Přírodního parku Rokytná, ale i některých zajímavých památek.

Protože nás letos pohltila rekonstrukce našeho bydlení, neobjevují se zde fotogalerie z našich výprav v takové frekvenci, jak u nás bývá zvykem (věříme, že nám nic neuteče a vše doženeme). Proto sem zařazujeme alespoň "pár" snímků ze soutěžní ohňostrojové přehlídky Ignis Brunensis, která probíhá pravidelně na přelomu května a června u Brněnské přehrady. Ohňostroje jsou odpalovány z pontonů umístěných přímo na vodní hladině. Snímky nejsou zcela ideální, neboť byly foceny bez stativu "z ruky".

Poslední květnový víkend jsme se vrátili do Bílých Karpat. Tentokrát do samého centra Horňácka: Velké nad Veličkou a na NPR Zahrady pod Hájem. Zajímalo nás, jak to letos vypadá s bělokarpatskými orchidejemi. A jak už u nás bývá zvykem, narazili jsme i na jiné přírodní krásy.

Druhý květnový svátek jsme se zajeli kochat krásou jarních Bílých Karpat. Původně jsme chtěli na výlet někam jinam, ale mail od kamarádky nás přiměl změnit plány. Určitě jsme nelitovali. ;-)

Na počátku května jsme do rubriky 2012 Břeclavsko umístili novou fotogalerii z posledního dubnového víkendu, kdy jsme navštívili největší moravský rybník Nesyt, přírodní památku Kamenici u Hlohovce, Sedlec a zámeček Insel. Jak už jste si u nás zvykli, ve fotogalerii se můžete pokochat nejen krajinou jižní Moravy, ale i různými rostlinými a živočišnými druhy.

Na počátku dubna jsme se rozjeli do Hustopečí. Zajímalo nás, jestli už pokvete naše středoevropská rarita - mandloňový sad u Hustopečí, a také jsme byli zvědaví, jak vypadá nově vybudovaná rozhledna v horní části sadu (a samozřejmě jaké umožňuje výhledy).

Když už jsme první jarní víkend 2012 navštívili Národní přírodní rezervaci Ransko (viz předchozí novinka), odskočili jsme si také do Nového Města na Moravě. Přesněji řečeno na Přírodní památku u Bezděkova, kde jsme se chtěli přesvědčit, jestli se už začíná objevovat šafrán bělokvětý. A jak to dopadlo? Můžete nahlédnout na odkaz.

První jarní víkend 2012 jsme zavítali do Národní přírodní rezervace Ransko na Českomoravské Vysočině. Narazili jsme zde nejen na řadu jarozvěstů, ale hlavně na nekonečné bílozelené koberce bledulí.

Vložili jsme další jarní fotogalerii. Tentokrát z tradiční návštěvy Přírodní rezervace Údolí Chlebského potoka, kde kvetlo desetitisíce bledulí (a nejen ty). Údolí jsme navštívili 21.3.2012.

V polovině března 2012 jsme se vydali na Pavlovské kopce - Pálavu. Jaro se už probudilo. Objevili jsme nejen řadu tradičních pálavských rostlin, ale i několik zástupců hmyzu.

Druhou březnovou sobotu jsme jen nakoukli do Národní přírodní rezervace Krumlovsko - rokytenské slepence. I když z minulé fotogalerie to mohlo vypadat, že na jižní Moravě už je vše v květu a létají zde motýlci o106, tak realita je taková, že zima ještě vystrkuje drápky v podobě zamrzlých potoků, ledopádů apod. Nicméně podléšky se už chystaly ke květu. Můžete se přesvědčit.

Vzhledem k přáním některých z vás jsme se rozhodli od letošního roku (od 2012) doplnit každý náš výlet (každou fotogalerii) mapovým podkladem s prošlou trasou a výškovým profilem. Snad to uvítáte i někteří další, a to přinejmenším proto, že se budete lépe orientovat, pokud budete chtít následovat naše pomyslné stopy po stejné trase. ;-)  Náš první počin tak najdete ve fotoglerii z letošní první předjarní fotogalerie z Přírodní rezervace Karlov.

A jaro je tady!! Skoro přesně po roce jsme vyrazili i v r. 2012 na Znojemsko do Přírodní rezervace Karlov, abychom zjistili, jestli se už příroda začíná probouzet. Jak to vypadalo v sobotu 3.3.2012, můžete nahlédnout. První věta tohoto odstavce už ale všem napověděla. :-)

Ke dni 1.3.2012 jsme zpracovali další podzimní fotogalerii, tentokrát z okružní trasy z Domašova přes Javůrek kolem Hvozdce do Veverských Knínic a přes rybníky u Říček zpět do Domašova. Říjnové sluníčko přálo, obloha byla vymetená a vegetace nabírala podzimní barvy. Co více jsme si mohli přát... :-)

I přes stávající velkou pracovní vytíženost se nám na přelomu ledna a února 2012 podařilo postupně vytvořit a umístit další fotogalerii. Na začátku října 2010 jsme utekli z Brna před inverzí do Hostýnských vrchů a vyrazili z Rusavy na Hostýn. Zde byla obloha jako vymetená a byla by velká škoda se o zdejší atmosféru nepodělit, i když takto dodatečně.

Na Silvestra 2011 se nám podařilo dokončit další fotogalerii z podzimu 2010. Jednalo se o výlet za studánkami do Podkomorských lesů a samotné nás překvapilo, co jsme v říjnu ještě mohli vidět. A teď můžeme jít slavit příchod Nového roku. :-D

Dne 26.12.2011 jsme do rubriky 2010 Okolí Brna vložili fotogalerii z počátku října 2010 z výletu do okolí Hustopečí a Starovic. Chceme postupně napravit resty z r. 2010, kdy nám zůstalo asi 8 nezpacovaných výletů a přišlo nám škoda se o ně nepodělit.

Na Štedrý den 2011 jsme do rubriky 2011 Okolí Brna umístili listopadovou fotogalerii pořízenou při toulání v okolí Chvalovky. Nejraději máme jaro, ale je potřeba uznat, že i barvy podzimu mají něco do sebe.

Jak vypadá barevný podzim na začátku listopadu v botanické zahradě a arboretu v Brně se můžete podívat do rubriky 2011 Okolí Brna, kam byla vložena fotogalerie Barevný začátek listopadu v arboretu.

Na začátku listopadu 2011 jsme navštívili výstavu orchidejí. Fotogalerii najdete pod názvem Podzimní orchidejové hody v rubrice 2011 Okolí Brna.

V rubrice 2011 Okolí Brna se objevila na naše poměry skromná fotogalerie z naší podzimní vycházky k Žebětínskému rybníku.

Poslední listopadový víkend 2011 jsme využili pro zpracování a vložení další fotogalerie, tentokrát do rubriky 2011 Znojemsko. Na konci září jsme se vypravili do Dyjákoviček, odkud jsme pokračovali na hrádek Lampelberk schovaný uprostřed vinic nedaleko hraniční čáry s Rakouskem.

Dne 19.11.2011 jsme do rubriky 2011 Břeclavsko vložili záříjovou fotogalerii z výletu z Klobouk kolem větrného mlýna na Balaton.  Balatonem v tomto případě není jezero v Maďarsku, ale jeho mnohem menší jmenovec u obce Brumovice. Aniž bychom to plánovali, tak jsem se podívali i do interiéru mlýna a vyslechli si zajímavé povídání...

Do rubriky 2011 Pavlovské vrchy - Pálava jsme umístili obsáhlou fotogalerii ze dvo výletů na Pálavu, kdy jsme strávili babí léto v Národní přírodní rezervaci Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen. Tabulovou se myslí Stolová hora a Růžovým vrchem Sirotčí hrádek, takže se nenechte zmást. Fotogalerie opět obsahuje pár přírodních raritek, ale i hezké výhledy do okolí.

Díky prodlouženému víkendu na konci října jsme do naší horní lišty webovek konečně také vložili už dlouho chystané Oblíbené odkazy na jiné webové stránky. Tyto odkazy se budou v budoucnu postupně rozšiřovat.

Sice s 2-měsíčním zpožděním, ale je zde dlaší fotogalerie z našeho dalšího srpnového putování. Tentokrát jsme se podívali zase "za humna". Vyrazili jsme kolem Brněnské přehrady (=Prýglu) na hrad Veveří a ke Kapli Matky boží. Tentokrát je fotogalerie více zaměřena na historii, záhady a tajemno..., najdete zde ale i pár fotoúlovků z přírody a krajinu.

Ač v poslední době velmi bojujeme s časem, podařila se nám do rubriky 2011 Chřiby vložit další fotogalerie, a to z výletu uskutečněného v polovině srpna. Vyrazili jsme do obce Modrá, odkud jsme se vydali kolem rozhledny a po Naučné stezce Fauny a flóry Chřibů ke Královu stolu, do archeoskanzenu a na Velehrad.

V rubrice 2011 Okolí Brna dne 29.9.2011 přibyla další fotogalerie. Tentokrát z malého srpnového výletu do údolí zapomenuté Ponávky,které se nachází severně od Brna. Před pár lety zde byla vybudována Stezka zdraví.

Ač už kalendářně začíná podzim, my jsme konečně vložili do rubriky 2011 Šumava náš poslední šumavský výlet z červencového pobytu. Neboť se jednalo zároveň o den našeho odjezdu, zvolili jsme nenáročný výlet po Vlasaté cestě do kvildských lesů.

Podařilo se nám vložit do rubriky 2011 Šumava náš další šumavský výlet. Tentokrát jsme se vypravili z Modravy na Polední horu (Poledník). Počasí nám opět příliš nepřálo, a to jsme ještě netušili, jakou si nechtěně naplánujeme zážitkovou trasu... :-)

Do rubriky 2011 Šumava jsme zvládli umístit další fotogalerii, tentokrát z červencového výletu do okolí Filipovy Huti, který nám totálně propršel. Byl to sice "uplakaný" výlet, ale měl své kouzlo.

První zářijový víkend 2011 se nám podařilo dokončit rozsáhlou fotogalerii z výletu na Modravu, Březník, Modrý sloup a Cikánskou slať. Fotogalerie je plná výhledů a hezkých šumavských zákoutí, samozřejmě nemůžou chybět zástupci šumavské fauny a flóry.

Tak se nám konečně podařilo dnes (21.8.2011) vložit první fotogalerii z červencového pobytu na Šumavě. Na první šumavský výšlap jsme vyrazili k prameni Vltavy a na Bučinu. Přestože nám počasí zrovna ideálně nepřálo, tak se fotky docela povedly.

Dne 6.8.2011 jsme umístili do rubriky 2011 Chřiby další fotogalerii z našeho výletu, který jsme uskutečnili v první polovině července. Výlet jsme započali v Koryčanech a udělali jsme si okružní trasu přes Rozštípenou skálu, sv. Klimenta, Kazatelnu..., až na hrad Cimburk a zpět do Koryčan. Ve fotogalerii najdete vše zdokumentované.

Dne 29.7.2011 byla do rubriky 2011 Krkonoše vložena poslední fotogalerie z našeho červno-červencového pobytu. Tentokrát byla fotogalerie pořízena z toulání kolem Špindlerova Mlýna.

Dne 24.7.2011 se nám podařilo zpracovat a vložit do rubriky 2011 Krkonoše další fotogalerii z počátku července letošního roku. Jedná se o okruh kolem vodní nádrže Labská.

Do rubriky 2011 Krkonoše byla vložena další fotogalerie z výletu ze Špindlu Labským dolem na Labskou boudu, k prameni Labe a přes Vrbatovu boudu a Horní Mísečky zpět do Špindlu. Fotogalerie je tentokrát skutečně bohatá a zajímavá, a to včetně krakonošského zjevení na závěr výletu.

Naše stránky se na začátku července rozšířili o další rubriku z letošního roku: 2011 Krkonoše. Do rubriky jsme vložili náš první krkonošský výlet ze Špindlerova Mlýna Dolem Bílého Labe na Luční Boudu a zpět přes Kozí hřbety. V bohaté fotoglaerii nemohou chybět krásné výhledy, úžasná příroda z okolí Bílého Labe...

Třetí červnový týden 2011 jsme jedno odpoledne navštívili vinařskou obec Horní Bojanovice, odkud jsme se vydali směrem na východ do okolních lesů s několika přírodními rezervacemi. A jak už bývá u nás zvykem, pár přírodních krás a zajímavostí jsme potkali.

V polovině června jsme se po téměř dvou letech vrátili do Přírodního parku Ždánický les. Tentokrýt byl výlet spíše o pozorování a focení bezobratlých živočichů. Počasí ten den ideálně vyšlo.

Druhou červnovou sobotu jsme navštívíli Sivický les, neboť jsme se chtěli přesvědčit, jestli zde kvetou okrotice červené v takovém množství, jak se uvádí. A byla to pravda. Mimo této orchideje jsme v lese objevili i jiné zajímavosti.

Do rubriky 2011 Okolí Brna byla přidána menší fotogalerie z naši návštěvy Přírodní památky Údolí Kohoutovického potoka z prvního červnového víkendu. Původně jsme chtěli zdokumentovat okrotici červenou, která ale ještě nekvetla. O tuto orchidej jsme ale nepřišli a vy také ne, protože se objeví v následující fotogalerii z výpravy do Sivického lesa z tohoto víkendu.

Podařilo se nám vložit další fotogalerii do rubriky 2011 Okolí Brna. Vypravili jsme se z Popůvek na Přírodní památku Augšperský potok a Přírodní rezervaci Bosonožský hájek za orchidejemi a cesta to nebyla zbytečná... :-)

29.5.2011 jsme do nové rubriky 2011 Bílé Karpaty vložili fotogalerii z našich toulek mezi Horním Němčím, Stráním a Velkou Javořinou. Ve fotogalerii objevíte zdejší typické výhledy a některé zajímavé rostlinné i živočišné bělokarpatské druhy.

Dne 22.5.2011 jsme do nové rubriky 2011 Chřiby umístili fotogalerii z výletu z první květnové soboty letošního roku, kdy jsme se vydali ze Starých Hutí na Buchlovský kámen, Břesteckou skálu a Barborku. Dočtete se zde o pár zajímavostech z tohoto kraje a samozřejmě zde nemohou chybět snímky krásné přírody.

V polovině května jsme vložili další letošní fotogalerii do rubriky 2011 Okolí Brna, a to z konce dubna, kdy jsme zabrousili do Přírodního parku Baba. Lokalita se nachází severozápadně od Brna.

Na sv. Jiří jsme se vydali na okraj Vysočiny, a to do divoké Trenckovy rokle. Čáru přes rozpočet nám udělaly jen bouřky s vydatnými dešti a kroupami. Nějak jsme to ale i v těchto podmínkách zvládli. ;-)

Třetí dubnové úterý jsme si na chvíli odskočili na Miroslavské kopce. Protože jsme sem dorazili až odpoledne, museli jsme volit kratší trasu. Tato fotogalerie není nijak rozsáhlá, ale na své si snad přijde každý.

V polovině dubna jsme zrealizovali dlohodobě plánovanou návštěvu Dunajovických kopců. Tato Národní přírodní památka nás lákala z několika důvodů. Chtěli jsme objevit kvetoucí kriticky ohroženou mandloň nízkou a zjistit, jestli už začíná být vidět kriticky ohrožený stepní běžec katrán tatarský. Jak to dopadlo se můžete přesvědčit ve fotogalerii.

V pondělí 11.4.2011 jsme vyrazili na jarní Pálavu, protože nás zajímalo, jak už kvetou kosatce. Tušení jsme měli správné a dokonce už některé i odkvétaly. Samozřejmě na Pálavě nebyly k vidění jen kosatce...

Druhý dubnový víkend jsme si naplánovali návštěvu Přírodní památky Santon u obce Tvarožná, která leží nedaleko Brna. Jedná se o poměrně malou lokalitu, která je významná nejen svými přírodními poklady, ale se i stala i neopomenutelným milníkem zapsaným nejen do naší historie.

První dubnovou neděli jsme se vypravili na Pouzdřanskou step-Kolby, kde se nachází národní přírodní rezervace. Nejvíce nás zajímalo, jak si zde vedou hlaváčci jarní. Ale samozřejmě jsme zde objevili i jiné výtvory přírody.

Byla vložena další letošní jarní fotogalerie, a to z návštěvy Rakoveckého údolí, kterou jsme podnikli první dubnovou sobotu. Když jsme vyráželi z Brna, bylo krásné jarní slunečné počasí a teplota 18C. V Ruprechtově, odkud jsme do údolí scházeli, ale zpočátku pršelo a teplota se pohybovala kolem 12-13C. Počasí se ale nakonec umoudřilo a jarní výlet se vydařil.

Dnes (24.3.2011) jsme vyrazili do Údolí Chlébského potoka. Protože se sem chystá o víkendu naše kamarádka, umístili jsme z dnešního dne do rubriky 2011 Svratecká hornatiny aktuálně novou fotogalrii Údolím Chlébeského potoka 3 až na Marii Laube. Popisy k jednotlivým fotkám budou ještě dodatečně doplněny.

Do rubriky 2010 Břeclavsko byla zpětně vložena další podzimní fotogalerie z konce září, kdy jsme putovali vinařským krajem, a to kolem Velkých Pavlovic a Němčiček. Ve fotogalerii se nachází nejen krásné vinice a zralé bobule, ale i třeba rozhledna Slunečná, nějaké památky, rostliny, živočichové...

V sobotu 12.3.2011 jsme navštívili Pálavu, protože nás zajímalo, jestli se zde začíná projevovat přicházející jaro. A Pálava opět nezklamala. Začínala kvést (sněženky, podléšky, křivatce, violky, mochny, plicníky, ale také koniklece). Abychom Vás nalákali do přírody, snažili jsme se fotogalerii opět zpracovat a umístit sem co nejrychleji.

Tak se nám dnes (11.3.2011) podařila vložit na naše stránky další podzimní fotogalerie z okolí Brna z minulého roku. Ke konci září jsme si udělali výšlap z Hustopečí na Kamenný vrch a do Kurdějova. K našemu překvapení jsme i tou dobou opět pár přírodních raritek objevili. Za návštěvu stojí i opevněný kostel v Kurdějově.

Včera (5.3.2011) jsme vyrazili na Znojemsko se podívat, jestli už dorazili první poslové jara. A dorazili... :-) Náš výlet do Přírodní rezervace Karlov jsme rychle zpracovali, aby jsme se mohli podělit o ťukající jaro na pomyslné dveře. Zbývající fotogalerie z výletů realizovaných na podzim nebo v zimě 2010 se zde budou průběžně také objevovat.

Na začátku března 2011 jsme stihli vložit do rubriky 2010 Pavlovské vrchy - Pálava další z našich výletů. Tentokrát se jedná o naše putování Pálavou na přelomu léta a podzimu. Budete asi překvapeni, kolik toho tady ještě kvetlo a co vše jsme zde stihli během jednoho odpoledne objevit.

Ke konci února 2011 jsme stihli zpracovat další fotogalerii z konce léta 2010. Třetí zářijovou neděli jsme se vypravili na Hodonínsko. Naším cílem bylo okolí Milotic s tajemným Náklem. Dostali jsme se na území 2 přírodních rezrvací, prošli jsme se vinicemi, vinařskou kolonií Šidleny a na závěr nakoukli po 9 letech také do zámeckého parku v Miloticích.

20. února 2011 jsme zpracovali další fotogalerii, tentokrát z výletu, kdy jsme se třetí zářijovou sobotu vrátili pod Pálavu. Obešli jsme Věstonickou nádrž po její naučné stezce. Pokud vás zajímá, co zde zajímavého můžete spatřit ve druhé polovině září, nakoukněte.

V polovině února 2011 jsme vložili další naši fotogalerii do rubriky 2010 Okolí Brna. Tentokrát jsme zůstali v Brně a vyrazili na okružní trasu z Bystrce do Kohoutovických lesů. Ač se jednalo už o půlku září, pořád bylo v přírodě na co se koukat.

V průběhu února jsme umístili do rubriky 2010 Českomoravská Vysočina fotogalerii z výletu kolem Pozďatínských a Studeneckých rybníků, který jsme uskutečnili s naší kamarádkou a její dcerou druhý zářijový víkend. Kdo má rád přírodu, určitě ho potěší pár zajímavých fotoúlovků.

Protože se jaro blíží, snažíme se dohánět resty z loňského roku. Do rubriky 2010 Okolí Brna tak byla vložena další fotogalerie, a to ze zářijového putování Bílovickými lesy, Těsnohlídkovým údolím a Lesnickým Slavínem. Ač se jednalo už o září, ještě pořád bylo co dokumentovat.

Na začátku února 2011 jsme vložili do rubriky 2010 Okolí Brna fotogalerii z výletu kolem Brněnské přehrady, a to okružní trasu přes Trnůvku ke Třem křížům. Sami jsme byli zpětně překvapeni, kolik je toho možné ještě vidět v přírodě na konci prázdnin.

Ještě na konci ledna 2011 se nám podařilo vložit do rubriky 2010 Českomoravská vrchovina další fotogalerii. Je z našeho výletu na konci srpna, kdy jsme vyrazili z Malého Beranova podél řeky Jihlavy do Luk nad Jihlavou. Objevíte zde nejen zajímává zákoutí z horního toku této řeky, ale i pár rostlin, motýlů, sarančí, pavouků..., a některé památky.

Dne 23.1.2011 byla vytvořena nová rubrika 2010 Prostějovsko, do které byla vložena fotogalerie z výletu na Hanácký Mont Blanc - Velký Kosíř a do Čech pod Kosířem, který jsme podnikli přesně v den výročí okupace naší země vojsky Varšavské smlouvy. Fotogalerie obsahuje spoustu přírodních zajímavostí, ale své si najdou i příznivci historie. Oblast Hané je veřejností vnímána jako rovinatá placka s úrodnou půdou, kde nic zajímavého není. Můžete se přesvědčit, že opak je pravdou.

Fotogalerii z posledního výletu z Českokrumlovska jsme vložili 15.1.2011. Protože předpověď meteorologů byla deštivá, a nelhali, věnovali jsme poslední den našeho srpnového pobytu přímo Českému Krumlovu, kterému se právem říká perla jižních Čech. Fotogalerie i text jsou tak zaměřeny historickým směrem.

Ke dni 12.1.2011 se nám podařilo zpracovat další fotogalerii, která byla vložena do rubriky 2010 Českokrumlovsko. Jednalo se už o náš čtvrtý srpnový výlet v rámci této oblasti. Jako východisko jsme si zvolili Vyšší Brod. Z Vyššího Brodu jsme pokračovali proti proudu Vltavy Čertovými proudy přes Loučovice na Lipno a zpět přes Čertovu stěnu. Opět se tak jednalo o přírodně-historický výlet.

8.1.2011 se nám podařilo zpracovat další výlet z Českokrumlovska a vložit do rubriky 2010 Českokrumlovsko další fotogalerii. Ta byla pořízena během našeho srpnového výletu do Zlaté Koruny, na hrad Dívčí kámen, údolí Křemžského potoka a Holubovských hadců. Tentokrát se mohou kochat milovníci historie i přírody.

Dne 2.1.2011 byla do rubriky 2010 Českokrumlovsko vložená další fotogalerie, a to z výletu na nejvyšší vrchol Blanského lesa Kleť. Fotogalerie je plná rostlin, hmyzu, skal, lesů... Milovníci přírody a dalekých výhledů budou určitě nadšeni.

Dne 29.12.2010 byla vytvořena nová rubrika 2010 Českokrumlovsko. Do této rubriky budou postupně vloženy naše výlety ze srpna tohoto roku, které jsme realizovali v této části jižních Čech. Jako první byla vložena fotogalerie z našeho úvodního minivýletu na Křížovou horu a do Českého Krumlova.

Během vánočních svátků byla vytvořena a vložena další fotogalerie, tentokrát z výletu z první srpnové neděle. Jednalo se o naši výpravu do Rosic, Tetčic a Bučínských lesů. A jak už to u nás bývá, v hlubokých lesích vždy objevíme něco zajímavého...

Na začátku Vánoc se u nás objevila nová složka 2010 Moravský kras, kam byla umístěna fotogalerie z výletu do údolí Říčky z posledního červencového dne. Jedná se o velmi bohatou fotogalerii na hmyz i rostliny. Milovníci přírody a hezké krajiny si přijdou na své.

Dne 18.12.2010 přibyla do složky 2010 Krkonoše poslední fotogalerie z našeho červencového pobytu na těchto horách. Protože bylo deštivo, vyrazili jsme jen na menší výlet z Horních Míseček na Janovu horu.

Dne 11.12.2010 byla do složky 2010 Krkonoše přidána už 4. fotogalerie u našeho letního putování. Tentokrát jsme vyrazili přes Voseckou boudu na Szrenicu na poslkou stranu. Původně jsme chtěli více do polského vnitrozemí k vodopádu Kamieńczyk, ale náhlá změna počasí nám plány překazila. 

5.12. byla do složky 2010 Krkonoše přidána další fotogalerie týkající se našeho výšlapu po hřebenovce severními Krkonošemi. Tentokrát ve fotogalerii není moc rostlin, ale spíše překrásné výhledy do okolí.

Dne 20.11.2010 se složka 2010 Krkonoše rozrostla o další, tentokrát rozsáhlejší, fotogalerii z výpravy z Horních Míseček na Sněžné jámy (přes Vrbatovu boudu, Pančavský vodopád a Labskou boudu). Fotogalerie je tentokrát bohatá nejen na zdejší vzácné rostliny a živočichy, ale i přírodní scenérie.

13.11.2010 byla vložena minifotogalerie z Krkonoš, a to z okolí Horních Míseček. Jedná se o takový předkrm z prvního předvečerního červencového minivýletu. Postupně se zde objeví mnohem rozsáhlejší fotogalerie z putování po svazích Krkonoš.

Dne 7.11.2010 přibyla do rubriky 2010 Českomoravská Vysočina další fotogalerie. Jedná se o červencový výlet do Dalečína a na Vírskou přehradu.

5.11.2010 byla do rubriky 2010 Chřiby vložena fotogalerie z červencového výletu, kdy jsme o druhém víkendu vyrazili z Roštína přes Bunč na Brdo. Ten den bylo pěkné letní počasí, ale nevzdali jsme to a na kamennou rozhlednu na nejvyšším vrcholu Chřibů jsme skutečně došli. Co jsme na cestě potkali, se můžete podívat.

31.10.2010 byla do rubriky 2010 Pavlovské vrchy - Pálava vložena další fotogalerie z výletu na Pálavu na počátku července. Fotogalerie obsahuje opět spoustu zajímavostí z rostlinné (a trochu i živočišné) říše. Galerie obsahuje i pěkné výhledy do okolí.

28.10.2010 byla zpracována a vložena další fotogalerie. Začátkem července jsme vyrazili opět do Bílých Karpat. Tentokrát jsme zavítali na Velký Lopeník a k Přírodní památce U Zvonice. Fotogalerie je plná výhledů a samozřejmě zde také objevíte nějaké ty rostlinné rarity.

24.10.2010 zde vznikla nová rubrika 2010 Českomoravská Vysočina, která již obsahuje fotogalerii z našeho červencového výletu do Národních přírodních rezervací Dářko a Radostínské rašeliniště. Samozřejmě jsme nemohli nenavštívit Velké i Malé Dářko.

Dne 19. října 2010 byla dokončena a vložena další fotogalerie. Poslední červnovou neděli jsme vyrazili za "humna" a udělali si výlet do okolí Radostic a Ořechova u Brna. Ty z Vás, kteří sledujete pravidelně naše výletování a kochání se přírodou, tak chceme upozornit, že na začátku října jsme opět pokořili hranici 1000km, které jsme zvládli nachodit v rámci našich výletů od letošního jara. Takže asi o 3,5 týdne dříve než vloni. :-) Teď  to ještě všechno zpracovat. :-)) Ale zima bude dlouhá.

Ač je už říjen, teprve se nám podařilo zpracovat a vložit fotogalerii z poslední červnové soboty, kdy jsme se vypravili do Bílých Karpat. Národní přírodní rezervace Čertoryje, Vojšické louky, rbyník Kejda i okolí vrchu Výzkum stojí za návštěvu. Ten den jsme to s kilometry moc nepřeháněli, bylo to spíše o kochání se krásami přírody. :-)

Byla zpracována poslední fotogalerie z našeho pobytu v Jeseníkách.Tentokrát nás trochu obtěžoval déšť, takže jsme si naplánovali trasu okolo Branné.

Ke konci září jsme vložili další fotogalerii z naši červnové výpravy po hřebeni Jižního Jeseníku. Počasí ten den výhledům přálo. Krásně svítilo sluníčko, ale vítr byl studený a silný. Mimo výhledů zde ale nemůže samozřejmě chybět nějaký ten zástupce rostlinné či živočišné říše.

I když moc nestíháme zpracovávat fotogalerie k navštíveným místům, vložili jsme další příspěvek. Jedná se výšlap z Karlova pod Pradědem nad Velký kotel. Cesta podél řeky Moravice nás zaujala, neboť zde potkáte řadu zajímavostí z rostlinné i živočišné říše. Navíc jste odměněni hezkými výhledy při stoupání nad Velký kotel.

Ač je konec srpna, konečně jsme na naše stránky vložili další fotogalerii, tentokrát věnovanou našemu červnovému výšlapu Z Karlovy Studánky údolím Bílé Opavy až na Praděd. Jedná se o rozsáhlou fotogalerii plnou různých přírodních scenérií, rostlin i živočichů.

Dne 15.8.2010 byla vložena první fotogalerie z našeho červnového putování Jeseníky. Tentokrát se jedná o Karlovu Studánku, která byla naším východiskem. Jedná se o fotogalerii malou a považujte ji jako předvoj dalších fotogalerií, které budou následovat a budou mnohem rozsáhlejší.

8.8.2010 byla vložena další fotogalerie. Fotografie byly pořízeny první červnovou neděli, kdy jsme se šli podívat, jak vypadá napuštěná Brněnská přehrada.

7.8.2010 byla vložena další naše fotogalerie, a to z našeho putování během prvního červnového víkendu na Pouzdřanskou step - Kolby. Protože jsme zde byli už před rokem, je fotogalerie označena pořadovým číslem 2.

Dne 30.7.2010 byla vložena nová fotogalerie z Miroslavských kopců, kam jsme se po více jak dvou letech vrátili. Nejen tuto Národní přírodní památku, ale i město Miroslav se zámkem, jsme navštívili poslední květnovou sobotu.

Další květnová fotogalerie byla vložena na naše stránky. Tentokrát se jedná o návštěvu Přírodního parku Výhon. Vlastně šlo o návrat po roční pauze. Když jsme v těchto místech byli před rokem, ještě zde ale nestála rozhledna, která byla otevřena 1.8.2009. Tento výlet byl fakticky východiskem z nouze. Původně jsme chtěli na Pálavu, ale tam lilo jako z konve, takže jsme vzali za vděk Židlochovice.

Předposlední květnový víkend jsme opět chtěli navštívit jarní Pálavu. Vyrazili jsme, ale déšť nám to trošku komplikoval. Nicméně áróny, kvůli kterým jsme sem tentokrát hlavně vyrazili, jsme objevili.

Další (a také poslední) květnová fotogalerie z Beskyd je již vytvořena. Tentokrát se jedná o výlet ze Zděchova na Pulčínské skály a Hradisko. Pískovcové skalní město je určitě zajímavým lákadlem, navíc je největším na Moravě.

Sice je už červenec, ale nám se podařilo zpracovat další fotogalerii z první poloviny května, kdy jsme pobývali v Beskydech. Tou dobou jsme navštívili Přírodní rezervaci Galovské lúky, kam jsme se vypravili zejména z důvodu, že zde už kvetly orchideje, zejména prstnatce bezové.

Včera to byly přesně dva roky, co jsme začali sledovat návštěvnost našich www stránek. Za první rok naše stránky navštívilo 11200 návštěvníku. Po dalším roce už to bylo 47072. Motivující číslo, jestli to tak půjde dál... :-) Každopádně všem návštěvníkům děkujeme za tuhle motivaci.

Dne 6.7.2010 byla vložena další fotogalerie z našeho putování z Beskyd a okolí. Tentokrát se jedná o výlet Okolo Štramberka z 12.5.2010. Navštívili jsme nejen Moravský Betlém, jak se Štramberk nazývá, ale i vápencový lom, prošli některé místní památky, prozkoumali jeskyni Šipku, vylezli na Jurův kámen a kopec Kotouč, odkud byly krásné výhledy do okolí.

Dne 20.6.2010 jsme vložili 2. část (další fotogalerii) z putování z Trojanovic na Pustevny a Radhošť. Tím ale Beskydy nekončí a nějaké fotogalerie ještě přibudou.

Konečně jsme vložili první fotogalerii z Beskyd, které jsme navštívili druhý květnový týden. Tato fotogalerie popisuje výlet z Trojanovic na Pustevny (a Radhošť). Radhošť je úmyslně v závorce, protože se sice jednalo o jeden výlet, ale fotogalerie byla tak bohatá, že jsme ji museli rozdělit na dvě části. V brzké době tak bude zpracována druhá část, tj. putování z Pusteven na Radhošť a zpět do Trojanovic.

Na konci dubna jsme se zase vrátili na Pálavu. Zajímalo nás, jak se příroda ve svém vývoji posunula kupředu. Narazili jsme na spustu vzácností. Pokud Vás to zajímá, můžete se podívat do fotogalerie Jaro na Pálavě 4.

Poslední dubnovou neděli jsme se vrátili na Břeclavsko. Tentokrát jsme navštívili Lednicko-valtický areál. Jednak jsme se chtěli podívat, jak to zde vypadá na jaře, a také jsme si areál několik let neprošli, tak jsme to chtěli zase napravit.

Na sv. Jiří jsme vylezli i my. Rozhodli jsme se navštívit lužní lesy dříve, než budou zamořeny komáry. Naším cílem byl Přírodní park Niva Dyje, a to Naučná stezka Lužní les. Prošli jsme stezku celou až na okraj Lednicko-valtického areálu, a to k Janovu hradu. Lužní lesy vypadaly skvěle, vřele doporučujeme. Ale pozor, komáři zde nalétávají už v dubnu.

Třetí dubnovou sobotu jsme se vypravili na hrad Lapikus a do jeho okolí. Protože bylo po jarních deštích a v některých místech se vylil Plenkovický potok i Jevišovka ze svého koryta, nebylo možné zrealizovat naši výpravu dle původních představ. Museli jsme trochu improvizovat, ale i tak se další jarní výlet vydařil.

V polovině dubna jsme vyrazili na Moravskou Saharu u Bzence. Při té příležitosti jsme navštívili také Národní přírodní památku Váté písky.

Na konci první dubnové dekády jsme navštívili městys Lomnice, odkud jsme se vydali do údolí Besénku. Počasí ten den skutečně nepřálo, atak jsme také navštívili kamarády v Drásově, kteří měli čerstvě narozená štěnata Bernského salašnického psa.

Na začátku dubna jsme se vrátili na jarní Pálavu. Chtěli jsme se podívat, jak po 14 dnech pokračuje jarní flóra. Tentokrát jsme zahájili náš výlet v Pavlově. Mile nás překvapilo, že už 9.4. byly letos kosatce v plném květu.

Byla vložena další fotogalerie z našeho odpoledního výletu z první dekády dubna. Vyrazili jsme z Bystrce Údolím oddechu na Holednou, kterou jsme zcela obkroužili. Fotogalerie není tentokrát moc bohatá, ale objevíte tam opět pár zajímavostí.

Po Velikonocích jsme vyrazili na Pálavu. Tentokrát jsme si vybrali za náš cíl Přírodní rezervaci Milovickou stráň a Novomlynskou nádrž. Objevili jsme nejen řadu jarních rostlin (některé ohrožené), ale i hmyz, dnes již vzácnou rosničku zelenou, výhledy na Pavlovské kopce, místní památky a také budovanou solární elektrárnu.

Na Boží hod velikonoční jsme vyrazili na Přírodní památku Zlobice. Tento kopcovitý hřbet se nachází nedaleko Kuřimi ve směru na Lipůvku. Dříve se zde nacházel vojenský výcvikový prostor, dne se zde pasou kozy a ovce.

Na Velikonoční Bílou sobotu jsme se vypravili na Naučnou stezku Krumlovsko-rokytenské slepence. Tuto stezku jsme neprošli celou, některé části jsme vypustili, jiné si přidali (např. vodopád na Mariánském potoce).

Na konci března 2010 jsme se vypravili na Drahanskou vrchovinu, kde jsme navštívili nejhezčí zdejší údolí - Rakovecké údolí. Tentokrát jsme volili trasu od západu a vyrazili od obce Bukovinka. Přírodní park Rakovecké údolí, kudy vede i naučná stezka, nezklamal. Jaro je skutečně tady.

Poslední březnovou sobotu jsme vyrazili obhlédnout jarní Pálavu. Zejména nás zajímalo, jak se zde probouzí příroda. Největší překvapení pro nás bylo to, jak se příroda za poslední týden urychlila.

Třetí jarní den jsme se vydali na nenáročnou odpolední vycházku k Žebětínskému rybníku. Migrující obojživelníky jsme ještě neobjevili, ale další posly jara ano.

V neděli 21.3.2010 jsme se po 3 týdnech vrátili na Znojemsko, abychom zajistili, zda už zde jsou letos sněženky v plném květu. Tentokrát jsme vyrazili z obce Pravice a kolem Emina zámku pokračovali do lesů kolem Přírodní rezervace Karlov. Bílé koberce sněženek zde skutečně byly.

Dne 20.3.2010, kdy začínalo astronomické jaro, jsme se po roce opět vydali do Přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka. Chtěli jsme se podívatm jestli už jsou bledule v plném květu. K našemu překvapení zde leželo ještě poměrně dost sněhu. Některé bledule již kvetly, ale příroda byla zjevně asi o 14 dní zpožděná oproti předchozímu roku. A když už jsme byli v Chlébském, byl to do Nedvědice kousek a na Pernštejn, co by kamenem dohodil. Hrad je sice ještě touto dobou zavřený, ale i tak má své kouzlo.

Na konci února jsme se vydali na Znojemsko. Chtěli jsme prozkoumat, zda již vyrazily na světlo první pozdravy jara, tj. sněženky. Výpravu jsme podnikli do tzv. Údolí lásky u Božic, jak se nazývá údolí Příčního potoka s několika rybníky, kde vede místní naučná stezka. Nachází se zde také Přírodní rezervace Karlov, kde jsme sněženky skutečně objevili, a nejen je...

A ještě v únoru přidáváme první letošní (lednové) putování zasněženou krajinou kolem potoka Vrbovce na Přírodní památku Pekárnu. Letos asi máme už všichni sněhu plné zuby, nicméně nelze letošní zimě upřít, že má svoje kouzlo. :-)

Na konci února 2010 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena poslední fotogalerie z loňského roku. Na přelomu října a listopadu jsme vyrazili do Ivančic. Odtud jsme podnikli výpravu po pravém břehu řeky Jihlavy do Dolních Kounic a zpět se vraceli přes kopečky nad levým břehem řeky Jihlavy. Kdo si potrpí na podzimní barvy nebo kýčovité západy slunce, bude nadšený.

Dne 16.2.2010 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena předposlední fotogalerie z roku 2009. Poslední říjnový víkend jsme se vydali na okraj Vysočiny do Jinošova a okolních lesů plného studánek. Milovníci podzimních barev si opět přijdou na své...

Dne 7.2.2010 byla do Rubriky 2009 NP Podyjí vložena fotogalerie Podzim v Podyjí. Tentokrát jsme vyrazili z obce Podmolí směrem k Šobesu, navštívili pár vyhlídek s výhledy do kaňonu Dyje, přešli dva visuté mosty a hlavně se kochali barvami podzimu.

Dne 6.2.2010 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena fotogalerie z putování po naučných stezkách okolo Tišnova. Fotogalerie byla pořízena v měsíci řijnu, takže je plná barev začínajícího podzimu. Touto fotogalerií se blížíme do brzkého finále za rok 2009, neboť nám tak zbývá z předchozího roku zpracovat ještě 3 fotogalerie. :-)

Dne 30.1.2010 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena fotogalerie z našeho dalšího putování po dně Brněnské přehrady, a to až na hrad Veveří. Fotogalerie obsahuje fotky přírody, ale i hradu Veveří a nejbližšího okolí.

Dne 24.1.2010 byla do rubriky 2009 Moravský kras vložena další fotogalerie, a to z výletu z konce září, kdy jsme se vypravili na Nový hrad u Adamova a do Josefského údolí. Tentokrát jsme moc rostlin,ani žovočichů nezachytili, tak jsme se věnovali spíše hostorii, památkám a krajině.

Dne 16.1.2010 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena další fotogalerie. Tentokrát z výletu po okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Prošli jsme všechny 3 zaniklé obce, které musely ustoupit výstavbě elektrárny, vylezli na zříceninu Rabštejn, pokochali se krásnými výhledy na vodní nádrž Mohelno a pokračovali k Dalšické přehradě...

Dne 12.1.2010 byla do rubriky 2009 Pálava vložena fotogalerie z putování okolím Mikulova. Jedná se o výpravu z konce září, kdy jsme vyrazili na Turold, Kočičí skálu a Svatý kopeček. Najdete zde nejen flóristické rarity, ale i některé zajímavé živočichy. Na své si přijdou opět i milovníci historie.

Dne 9.1.2010 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena fotogalerie z výletu do Pohádky máje v přírodním parku Podkomorské lesy. zde se inspiroval Vilém Mrštík k napsání svého románu. Dvě nejznámější zdejší studánky nesou jméno po jeho dvou hrdinech.

Dne 5.1.2010 byla do rubriky 2009 NP Podyjí vložená velmi zajímavá fotogalerie. Jedná se o výlet k Ledovým slujím a putování Pašeráckou stezkou k Hardeggu. Součástí byla také návštěva zachovalé železné opony. Fotogalerie obsahuje i romantická zákoutí tohoto kraje a skalními útvary podél Pašerácké stezky.

Dne 2.1.2010 byla opět do rubriky 2009 Okolí Brna vložena fotogalerie Okolo Bystrce. Bystrc je jednou z městských částí města Brna a je zajímavé v jakém zajímavém přírodním prostředí se tato čtvrť nachází.

Dne 1.1.2010 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena další fotogalerie ze zářijového putování kolem Moravského Krumlova. Tato fotogalerie obsahuje nejen fotky z přírody, ale i zajímavé historické památky z období gotiky.

Dne 30.12.2009 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena nová fotogalerie Za přízrakem Devíti křížů a okolí Lesní Hluboké. Fotogalerie byla pořízena v rámci našeho zářijového výletu do lesů nedaleko dálnice D1.

Dne 28.12.2009 byla do rubriky 2009 Okolí Brna přidána další fotogalerie Přírodní park Údolí Bílého potoka. Fotogalerie obsahuje snímky pořízené během našeho putování z Veverské Bítýšky na Šmelcovnu a zpět.

Dne 26.12.2009 byla do rubriky 2009 Svratecká hornatina vložena nová fotogalerie Národní přírodní památka Švařec. My jsme se sem vydali z důvodu objevení vzácné orchideje, která roste u nás pouze ve dvou lokalitách. Letos jsme ale neuspěli. Nicméně pár fotek jsme udělali.

Dne 25.12.2009 byla vložena nová fotogalerie ze srpnové návštěvy ZOO v Brně. Tato fotogalerie obsahuje fotografie kolem 40 druhů zvířat.

V předvánočním čase, a to 23.12.2009, byla vložena do rubriky 2009 Okolí Brna nová fotogalerie ze srpnového odpoledního výletu z Popůvek na Masarykýv okruh přes Augšperský potok. Tentokrát je fotogalerie plná kytek, hlavně rozkvetlých ocúnů na louce u Augšperského potoka. Obsahuje ale i některé zástupce fauny, záběry rybníků, okolí potoka a Velké ceny - Masarykova okruhu.

Dne 18.12.2009 byla dorubriky 2009 Západní Čechy vložena fotogalerie z našeho posledního letošního putování po tomto kraji. Tentokrát jsme vyrazili na okružní trasu okolo Ostrohu (Seebergu) a Hazlova, prošli místní rybniční soustavu,  prozkoumali smírčí kříže, zrealizovali konečně prohlídku hradu Seeberg, prošli obě naučné stezky okolo hradu a také se kochali okolní přírodou.

Dne 12.12.2009 byla do rubriky 2009 Západní Čechy vložena nová fotogalerie z našeho srpnového pobytu v západních Čechách. Tentokrát se jedná o výpravu z Františkových Lázní na Pomeznou a zpět. Fotogalerie obsahuje, nejen zajímavé fotky z přírody (např. zmiji, vážky...), ale i zříceninu tvrze na Pomezné, rybníky z rybniční soustavy rozprostřené v lesoparku Amerika, pískovnu Pomezná apod.

Dne 6.12.2009 byla do rubriky 2009 Západní Čechy vložena fotogalerie z další srpnové výpravy: Ze Starého Hrozňatova přes Železnou hůrku do Německa a zpět. Věříme, že tato fotogalerie zaujme nejen milovníky historie, pohraniční přírody či sopek. Na závěr fotogalerie je vloženo i pár fotek bouřkových mraků a duhy.

Dne 29.11.2009 byla do rubriky 2009 Západní Čechy vložena další fotogalerie z našeho putování po tomto kraji v polovině srpna, tentokrát jsme se vypravili na Lubsko na pomezí Chebska a Krušných hor. Z městečka Luby jsme vyrazili na Přírodní památku Vysoký kámen s nádhernou skalní vyhlídkou. Ve fotogalerii naleznete řadu fotografií místní přírody, ale i fotografie některých místních historických památek a rozhlednu  u Strejců.

Dne 21.11.2009 byla do rubriky 2009 Šumava vložena poslední fotogalerie z letošního červencového putování šumavskými hvozdy. Fotogalerie byla nazvána Přes tajemné slatě a lady na Filipovu Huť. Fotogalerie popisuje návštěvu romantické Chalupské slati s naším největším slaťovým jezírkem, Jezerní slati a Filipovy Huti, odkud jsou krásné výhledy na Malý a Velký Roklan.

Dne 16.11.2009 byla do rubriky 2009 Šumava vložena už pátá fotogalerie z letošní návštěvy Šumavy. Tentokrát se jedná zejména o sklaní město na Medvědí stezce, která je nejstarší naučnou stezkou jižních Čech. Milovníci skalních útvarů si přijdou jistě na své, i když by málokdo něco takového na Šumavě hledal.

Dne 15.11.2009 byla do rubriky 2009 Šumava vložena nová fotogalerie Zakázaným územím na Třístoličník a Trojmezí. Jedná se výpravu na šumavské kopečky dříve zakázaným územím, kde byla železná opona. V rámci této výpravy jsme zvládli 5 tzv. tisícovek a nahlédli do Bavorska a Rakouska.

Dne 8.11.2009 byla do rubrika 2009 Šumava vložena další fotogalerie Na nejvyšší horu Šumavy Plechý a Plešné jezero.  Tentokrát obsahuje fotky nejen šumavské přírody, ale i krásné výhledy do okolí.

Dne 7.11.2009 byla do rubriky 2009 Šumava vložena nová fotogalerie z putování po Šumavě. Tentokrát obsahuje fotografie z putování okolím Stožce, z Medvědí stezky, Schwarzenberského plavebního kanálu, obří balvany využité jako vzkazy budoucím generacím, místní faunu a flóru, ze které chceme vypíchnout zejména černou variantu zmije obecné. Jinak od dubna letošního roku jsme do konce října našlapali na výletech, které zde popisujeme už celkem 1006km. Je to asi jako vzdušná vzdálenost z Brna do Paříže.

Dnes, 3.11.2009, byla do rubriky 2009 Šumava vložena fotogalerie z putování na Boubín a do Boubínského pralesa. Jsou zde nejen zajímavé fotky pralesa, ale i třeba druhu okáče, který je u nás považován za vyhynulý. Do rubriky 2009 Šumava budou postupně přibývat dlaší fotogalerie z našich výletů.

Dne 23.10.2009 byla do rubriky 2009 Moravský kras vložena nová fotogalerie Ze Křtin do Jedovnic a zpět. Tato fotogalerie, jak už si každý u nás zvykl, obsahuje nejen fotografie z místní přírody (motýli a jiný hmyz, rostliny, slepýše, srnce , volavku...), ale tentokrát i z impozantního poutního chrámu Panny Marie navrženého Santinim.

Dne 30.9.2009 byla do rubriky 2009 Modré hory vložena fotogalerie Z Kravihorské republiky do Modrých hor. Ve fotogalerii je možné spatřit vinné sklípky, vinice, rostliny tohoto kraje, hmyz apod. Za povšimnutí určitě stojí i Svobodná spolková republika Kraví hora s volenými orgány, vlastním státním znakem, hymnou, pasy, platidlem...

Dne 24.9.2009 byla po menší pauze vložena do rubriky 2009 Okolí Brna další fotogalerie Na dně Brněnské přehrady III a IV. Menší odmlka byla způsobena tím, že se snažíme maximálně využít hezkého počasí a jsme skoro pořád venku. Však už na zpracování čeká dalších 22 výprav, které se zde začnou postupně zase objevovat. Budeme mít snahu vše do Vánoc zpracovat. Něco ještě přibude, tak uvidíme. Ale zpět k nové fotogalerii. Ta vznikla z poskládání fotografií ze dvou výletů z první poloviny červnece okolo Brněnské přehrady. Jak už u nás bývá zvykem, objevíte zde rostliny, které zaplavily obnažené dno přehrady a také nové scenérie, které by  zde bez vypuštění přehrady nevznikly.

Dne 30.8.2009 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena fotogalerie z Přírodního parku Ždánický les. Tentokrát naleznete ve fotogalerii nejen hezkou přírodu, ale hlavně spostu kytek, motýlky...

Dne 29.8. byla vložena pátá fotogalerie do rubriky Krkonoše a Podkrkonoší 2009  - Naučná stezka okolo Jilemnice. Objevíte zde nejen některé historické stavby, ale i přírodu a okolí městečka Jilemnice.

Dne 28.8. byla do rubriky Krkonoše a Podkrkonoší 2009 vložena další fotogalerie z putování po okolí Horních Míseček. Fotografie byly pořízeny během několika dnů. Takže jsou z nich patrné rozdíly počasí. Z počatku jenom pršelo, později už se jednalo jen o přeháňky.

Dne 9.8.2009 byla do rubriky Krkonoše a Podkrkonoší 2009 přidána fotogalerie Bozkovské dolomitové jeskyně. V těchto jeskyních se nachází největší podzemní jezero v Čechách. Kdo má rád krápníkovou výzdobu, přijde si na své.

Dne 7.8.2009 byla do rubriky Krkonoše a Podkrkonoší 2009 přidána další fotogalerie Na Dvoračky a Huťský vodopád. Fotogalerie je plná potoků, vodopádů a vodopádků, výhledů, rostlin a tentokrát i hmyzáků.

Dne 28.7.2009 byla vytvořena nová rubrika Krkonoše a Podkrkonoší 2009, do které byla vložena první zpracovaná fotogalerie K Labskému prameni a na Pančavu. Fotogalerie je bohatá nejen na přírodu a výhledy z hřebenů, ale i na horské rotsliny a hmyz. Další fotogalerie z Krkonoš budou postupně přibývat.

Dne 10.7. byla do rubriky Český kras vložena nová fotogalerie z okolí Srbska a Národní přírodní rezervace Koda. Fotogalerie není tentokrát až tak rozsáhlá.

Dne 9.7. se nám podařilo zpracovat další fotogalerii z Českého krasu. Tentokrát se jedná o Koněprusko a Tetínské skály. I přes nepřízeň počasí během našeho putování se nám podařilo vytvořit slušnou fotogalerii popisující nejen Naučnou stezku Zlatý kůň v okolí jeskyň, ale zdokumentovat i samotné jeskyně, kde jim nefungovala elektřina a museli jsme prohlídku absolvovat se zapůjčenými baterkami. I nádhrná vyhlídka z Tetínských skal stála za to. A jak to u našich fotogalerií bývá, nechybí ani rostliny, hmyz...

Dnes, 7.7.2009, je to přesně rok, co jsme začali sledovat návštěvnost našich stránek. K dnešnímu dni naše webovky navštívilo 11200 návštěvníků. Kdyby nám to někdo řekl před rokem, tak bychom nevěřili. Prognóza do budoucna vypadá ještě nadějněji, neboť průměr za poslední týden je cca 70 návštěv za den. Tímto děkujeme všem, kteří chodí na naše stránky. Pro nás jsou tato čísla zároveň informací, že má smysl v započatém pokračovat. :-)

Dne 5.7.2009 byla do rubriky 2009 Český kras vložena další fotogalerie Odpoledne na Karlštejně. Fotogalerie se věnuje samozřejmě hlavně hradu karšltej a jeho zajímavostem. Nechybí, tak jako vždy u nás, ani několik rostlinek.

Dne 4.7.2009 byla vložena nová rubrika 2009 Český kras, do které byla vložena první fotogalerie Lomy Českého a krasu a Svatý Jan pod Skalou. Fotogalerie je skutečně bohatá díky množství lomů (Alkazar, Solvayovy lomy, Malá Amerika, Mexiko, Velká Amerika), přírodě i dalším navštíveným místům (Svatý Jan pod Skalou, Bubovické vodopády apod.). Jak čas umožní, objeví se v Rubrice Českého krasu další fotogalerie z našeho putování.

Dne 14.6.2009 byla do rubriky 2009 Okolí Brna vložena nová fotogalerie z putování po okolí Pouzdřan, zejména ze stepní Národní přírodní rezervace Pouzdřanská step - Kolby. Fotogalerie obsahuje nejen spoustu ohrožených rostlin, ale i zajímavosti z obce Pouzdřany.

Dne 13.6.2009 byly do rubriky 2009 Západní Čechy vloženy pátá a šestá fotogalerie Z Lokte podél Ohře do Svatošských skal a Františkovy Lázně . Najdete zde nejen fotodokumentaci z Lokte (hradu a městského opevnění) a žulových Svatošských skal, ale jak už bývá u nás zvykem i přírody, zejména rostlin. Pokud jde o Františkovy Lázně, jsou zde uvedeny nejen informace o tomto malebném místě, ale i bohatá fotogalerie z lázeňských parků a sadů.

Dne 6.6.2009 byla do rubriky 2009 Západní Čechy vložena další fotogalerie Za orchidejemi na sopku Komorní hůrku. Jedná se o květnovou výpravu z Františkových Lázní kolem rezrvace rybníku Amerika na naši nejmladší sopku Komorní hůrku a pokračování do Ostrohu na hrad Seeberg.

Dne 4.6.2009 se podařilo zpracovat a vložit další fotogalerii z putování po Západních Čechách Přes NPR SOOS do středověku. Tentokrát jsme se vydali Z Františkových Lázní do Motýlího domu, odtud pokračovali dále na přírodní rezrvaci SOOS a na hrady Starý Rybník a románský Vildštejn.

Dne 31.5.2009 byla vložená první fotogalerie Za romantikou Slavkovského lesa z našeho putování po Západních Čechách. Ve stejný den byla zároveň vložena i fotogalerie NPP Křížky a Upolínová louka. Další fotogalerie budou do této rubriky postupně doplňovány dle rychlosti jejich zpracování.

Dne 24.5.2009 byla vložena nová fotogalerie z výpravy do Přírodního parku Střední Pojihlaví v druhé polovině dubna. Při té příležitosti jsme navštívili také skvost románské architektury na Moravě v Řeznovicích. Fotogalerie tak obsahuje romantické Pojihlaví, fotografie jarní přírody i některých památek.

Dne 23.5.2009 byla vložena další nová fotogalerie z výletu na Rišovu studánku a do Žebětína. Výlet jsme uskutečnili jedno odpoledne na konci dubna a tomu i odpovídají jarní fotky.

Dne 18.5.2009 byla vložena nová fotogalerie z výpravy do dosud turisty neobjeveného Přírodního parku Výhon s naučnou stezkou a Židlochovic. Fotogalerie je tentokrát velmi bohatá, protože jsme shromáždili rozsáhlý fotomateriál rostlin, hmyzu, motýlů, ptáků, ale i památek. Fotogalerie obsahuje i fotodokumentaci z rozsáhlého zámeckého parku.

Dne 9.5.2009 byla vložena nová fotogalerie z Podmolí na Nový Hrádek do rubriky 2009 NP Podyjí. Na své si přijdou milovníci hradních zřicenin i přírody.

Dne 8.5.2009 byla přidána opět nová fotogalerie. Jedná se o okružní výšlap kolem Brněnské přehrady a průzkum jejího dna. Je zde nafoceno i několik jarních rostlinek a pár dalších hmyzáků. Zároveň byla vložena i fotogalerie z návštěvy obory Holedná a Jezírek. Za zmínku určitě stojí fotky čolka obecného, pijavky, divočáků..., ale i historicky cenných hraničních kamenů ze 16. stol. Obě fotogalerie byly vloženy do rubriky 2009 Okolí Brna

Dne 23.4.2009 přibyla další nová fotogalerie. Tentokrát z Podyjí, a to z výletu do Mašovic a Mašovického lomu, na krásnou vyhlídku Králův stolec a Hradiště, odkud je Znojmo jako na dlani.

Dne 19.4.2009 byla vložena nová fotogalerie z okružního putování severem Moravského krasu. Najdete zde jarní přírodu, propadání Bílé vody (důležitý přítok Punkvy), vápencové skály, sakrální architekturu, nejvyšší bod Moravského krasu, zatopený lom pod Helišovou skálou, zříceninu Holštejna a řadu dalších.

Dne 17.4.2009 byla vložena nová fotogalerie z putování po Mohelenské hadcové stepi a z malebné zříceniny Tempštejna. Tato fotogalerie byla vložena do rubriky 2009 Okolí Brna.

Dne 14.4.2009 byla vložena další fotogalerie. Tentokrát z Moravského krasu - Rudické propadání a lom Seč. Jsou zde také fotografie z okolí romantického útvaru Kolíbky.

Dne 13.4.2009 byla vložena další fotogalerie. Tentokrát jsme se téměř po roce vrátili na Malhostovickou pecku a Malou skalku. Tento termín jsme zvolili zcela úmyslně, protože zde touto dobou kvete také koniklec velkokvětý. Ve stejný den byla vložena i fotogalerie z výpravy kolem potoka Vrbovce.

11.4.2009 byla vložena nová fotogalerie z putování Přírodním parkem Rakovecké údolí, a to do rubriky 2009 Drahanská vrchovina. Fotogalerie je plná jara, obsahuje asi 20 druhů kvetoucích jarních rostlin a fotoúlovky ropuch.

9.4.2009 byla vložena nová fotogalerie z Přírodní rezervace Kamenný vrch, která je nejbohatší lokalitou koniklece velkokvětého na světě.

29.3.2009 byla vložena nová fotogalerie ze začátku jara na Pálavě, a to do rubriky 2009 Pálava. Zejména ti z Vás, kteří již byli otráveni z dlouhotrvající zimy bez sluníčka, určitě jarní pozdrav uvítáte. 

22.3.2009 byla vložena nová fotogalerie Údolí potoka Rakovce, a to rubriky 2009 Okolí Brna. Jedná se o pár fotek pořízených na první jarní den.

9.3.2009 byla vložena nová fotogalerie PR Údolí Chlébského potoka, a to do rubriky 2009 Svratecká hornatina. Fotogalerie obsahuje zejména fotografie prvních jarních rostlin.

27.2.2009 byla vložena nová fotogalerie Zima na Brněnské přehradě, a to do rubriky 2009 Okolí Brna. jedná se o pár fotek pořízených během února.

20.1.2009 byla vložena nová fotogalerie mezi Chvalovkou a Kočičím žlebem, a to do  rubriky 2009 Okolí Brna.

4.1.2009 byla vložena nová fotogalerie Zima v NPR Krumlovsko-Rokytenské slepence, a to do rubriky 2009 Okolí Brna.

prosinec 2008 - v průběhu prosince byla vložena nová fotoalba Vlčí kopec a Gloriet, z Růženina lomu na Hádech a Malhostovická pecka. Zároveň byla vytvořena rubrika "Před rokem 2008", kam jsme vložili fotoalba NP České Švýcarsko, Krkokonoše, Šumava, Jeseníky a Novohradsko. Také jsme se stihli na podzim projít po dně částečně vypuštěné Brněnské přehrady, opět je přiložena fotogalerie.

8.11.2008  - začátkem listopadu byla vložena 3 nová fotoalba: NP Podyjí - Na Sealsfieldův kámen a Šobes, Okolí Brna - Žebětínský rybník a Pálava - Podzim na Pálavě. Jižní Morava má svoje kouzlo i na počátku podzimu.

14.9.2008 byla vložena nová fotoalba, a to Českomoravská Vysočina - Vysočinou na konec světa a Rozštípenou skálu a Okolí Brna obsahující: Přírodní památka Medlánecké kopce, z Železné na Stanovisko a Klucaninu, za ocúny do Chroustovského údolí, Podkomorské lesy u Brněnské přehrady v Bystrci a Přírodní park Oslava s Ketkovákem.

18.8.2008 byla do fotogalerie vložena nová fotoalba z Chodska-Horšovsko-Týnska (Sedmihoří, Rýzmberk-Příkopy-Nový Herštějn-Koráb, Čerchov, Horšovský Týn, Za středověkým komiksem na Horšov)

Dne 2.8.2008 bylo do fotogalerie vloženo nové fotoalbum "Vzpomínky na Austrálii" obsahující pár fotek z putování po Západní Austrálii.

27.7.2008 Do fotogalerie je vloženo nové fotoalbum z výpravy do moravských stolových hor Velký a Malý Chlum.

21.7.2008 Do fotogalerie jsou vložena 4 nová alba ze Šumavy.

12.7.2008 Do fotogalerie jsou vloženy fotky z výpravy do lomu Rasová na Jižní Moravě.

1.7.2008 Do fotogalerie jsou vložena  4 nová alba z Jizerských hor.

15.6.2008 Do fotogalerie jsou nově vložena fotoalba Broumovsko - Machovsko, Góry Stolowe - Hejšovina, Góry Stolowe - Bledne skaly

6.6.2008 Do fotogalerie bylo v prvním červnovém týdnu 2008 vloženo nově putování Kokořínskem a Miroslavskými kopci.

jaro 2008 - největší novinkou je to, že jsme vůbec nějaké stránky dali dohormady. Prvotinou ve fotogalerii jsou naše letošní jarní výpravy, a to: hledání orchidejí v lokalitách Strabišov - Oulehla a Bílých Karpatech, ještě únorový výlet do Lednice, jaro na Pálavě a pár fotek ze ZOO Brno, kde najdete hlavně nově narozená medvíďata.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rekonstrukce

(Lea, 30. 6. 2012 23:11)

Ahojky, ani mi nemluv. Rekonstrukce zcela pohltila i nás, jelikož jsem se nechala nacpat do předsednictva. Už jsem kvůli tomu /jednání s projektantem, stavebním dozorem, studium projektové dokumentace apod./ musela zrušit několik plánovaných víkendových výletů... A to jsme ještě ani nezačali, neboť stále čekáme na stavební povolení.
P.s. Vaši dělníci dělají pěkný rámus, slyšíme je až do ložnice :-)

Re: Rekonstrukce

(Jirka, 1. 7. 2012 1:23)

Ahoj, je to mazec. Já vím, co vás všechno čeká... :-)) Mohl bych o tom napsat román. My jsme ještě museli vyřídit navíc územní rozhodnutí kvůli zvětšení lodžií. Dodavatele už jste si vybrali? My jsme vybírali z 8 a nebylo jednoduché porovnávat hrušky s hruškama (hlavně všude ty hrušky najít...). A na TDI si vyberte někoho, kdo se s dodavatalem nezná. Pokud se budou znát, natož kamarádit, tak jste v pytli. Už máte založené SVJ? Dejte si pozor, ať neuspěcháte práce ještě na BD, protože pak nedosáhnete na peníze z MmB, vše už musí být na SVJ. A předem si nechte z MmB schválit přehled veškerých oprav... ;-)) A končím, ať neučím třeba orla létat.

Re: Rekonstrukce

(Jirka, 1. 7. 2012 1:25)

PS: Neboj, my si pak vašich dělníků také užijeme, a ještě z vedlejší "1". :-D

Re: Re: Rekonstrukce

(Lea, 13. 10. 2012 13:52)

Tak už i na nás doléhají povinnosti kvůli přestavbě, co se týká výletů, tak je to pomalu horší období než před 1,5 rokem, kdy jsem trčela doma kvůli omrzlinám.
Naposled jsem někde byli v červenci na Lofotech, od té doby nic a další minimálně měsíc nikam nevyrazíme. A já už mám strašný absťák.
P.S. Co to máte za strašnou barvu fasády?

Re: Rekonstrukce

(Ivča + Jirka, 14. 10. 2012 0:01)

Ahoj, a bude hůůůř. :-D Víme o čem mluvíme. ;-) My jsme letošek už oželeli a doufáme, že si to příští rok vynahradíme, alespoň doufáme... A o absťáku ani nemluv. U nás proběhl absťák na n-tou, pak už rezignace…, ale věz, bude lépe. Pokud jde o barvu (-y), z naší hlavy nejsou, nicméně se nám líbí. Budeme se těšit na ty vaše „nestrašné“… ;-))) Ještě mě napadla jedna věc. Znám lidi z výboru z „1“ i „7“ a možná by nebylo od věci, kdybychom se všechna 4 SVJ jednou za čas (třeba 1x za 3 měsíce) společně všichni sešli (třeba 2 zástupci výboru za dům) a povykládali o svých zkušenostech a problémech…, a třeba se i pobavili o společných zájmech, které by bylo možné společně lépe prosazovat vůči obci. Jsem schopen to dát dohromady, co ty (výbor) na to? Časem by se možná mohl(-y) přidružit další barák(-y), znám lidi z výborů i mimo naši ulici.
J.

Re: Re: Rekonstrukce

(Lea, 14. 10. 2012 11:01)

To setkávání vedení zní jako dobrý nápad, jsem za.
A nestraš, že s časem může být ještě hůř.
Co se týká barvy fasády - že váháš, náš barák bude přece nejkrásnější z celé ulice :-)

Pochvala

(Lea, 2. 8. 2012 22:07)

Jste dobří,zvládli jste velmi rychle vystavit zde fotoreportáž z víkendu. Je holt vidět, že už Vás přestavba tolik nepohlcuje :-)
Omlouvám se, že tady takto plevelím Vaše stránky, je to zároveň i odpověď na Váš poslední mail. Totálně totiž po návratu z dovolené nestíhám, čekalo mě 351 nepřečtených mailů /manžel na tom byl o stovečku hůře/ a postupně se tím prokousávám. Díky tomuto naprosto netuším, jak jsme pokročili my s naším barákem. Vím jen to, že stále nemáme stavební povolení. Kdy začneme je tedy ve hvězdách.
A po návratu nás čekala jedna nemilá zpráva, byl pozastaven přepis našeho bytu do OV, jelikož u Luboše vznikl rozpor při dohledávání v archívu. On je totiž Ĺuboš s "měkčeněm" neboli jakýmsi háčkem za L. To byste nevěřili, jak to ženským na katastru zamotá hlavu :-)

Re: Pochvala

(Ivča + Jirka, 3. 8. 2012 1:29)

Ahoj, přestavba pohlcuje pořád dál, však uvidíte. I během stavby je spousta starostí a neočekávaných překvapení… Ale absťák je absťák… :-)
Pokud jde o barák, tak s takovou to do Vánoc nestihnete. Ale neklesejte na mysli, jaro to jistí. A změkčené L je dobrá perlička. Po nás zase chtěli na KN smlouvu, která nikdy neexistovala, takže když jsme je přesvědčili, že neexistovala, tak po nás chtěli prohlášení, že skutečně neexistovala. :-)
Tak brzké prokousání mailovou záplavou a budeme se těšit na záplavu fotek z Lofot. Ochutnávka byla skvělá. ;-)

Re: Re: Pochvala

(Lea, 3. 8. 2012 9:28)

Jsem ráda, že se ochutnávka líbila :-)
S tou přestavbou to tuším, že to nemusí klapnout ještě letos. Což je škoda, tlačili jsme na to kvůli nižší sazbě DPH v letošním roce. Ale co naděláme.

Re: Re: Re: Pochvala

(Ivča + Jirka, 4. 8. 2012 2:12)

Ochutnávka byla skvělá a v dobrém jsme záviděli. Lofoty vypadají fakt skvěle. Byla to dobrá volba.
Pokud jde o rekonstrukci, tak někdy je dobré to neuspěchat. My jsme se tak vyvarovali některých chyb, které bychom v rámci spěchu určitě udělali. I v loňském roce u nás někteří tlačili na pilu, neboť se zvedalo DPH stavebních prací. Jak se ale nakonec ukázalo, tak díky zvýšení DPH měli stavební firmy na počátku roku méně práce a byla ochota k jednání o ceně… Takže jsme nakonec na tom neprodělali.

Re: Re: Re: Re: Pochvala

(Lea, 4. 8. 2012 22:48)

Ano, Lofoty byly skvělé, rozhodně nelitujeme. Už vymýšlíme, kam příští rok a jedna z variant je právě kousek od Lofot.
Ale do smíchu nám vždy nebylo.
Poctivě dokonce přiznám, že byl moment, kdy jsem se sama sobě ptala v duchu, proč to vlastně dělám a zda to mám zapotřebí. Bylo to právě v druhé vichřici, kdy jsme nemohli jet, bylo nutné kola obtížně tlačit, za sebou jsem měla ten "paragliding na kole" a před sebou vysoký horský průsmyk, který bylo nutné překonat. Šlo to jen s vypětím všech sil, posunout kolo o pár centimetrů, zafixovat brzdy, protože jinak by ho vítr posunul zpět dolů, přenést váhu na jednu nohu, tu druhou rychle zvednout a položit o pár centimetrů dopředu, přenést na ni váhu a posunout tu první nohu. Poté opět pustit brzdy, stát pevně na nohou, posunout kolo... A tak pořád dokola, 100metrů nám trvalo snad půl hodiny, na hodinky nebyl prostor nějak koukat. Do toho silný déšť a zmrazky vody /případně malé kroupy, nevím, co to přesně bylo/, co nám neustále padalo z boku do obličeje. Ale překonala jsem to a zase jsem bojovala, nijak mi to Sever neznechutilo, právě naopak, vím, že se tam stále budu vracet.
Navíc to mělo i svou stinnou stránku. Jak jsem tak při jednom z poryvů plachtila i s kolem větrem a trnula, kam to se mnou na útesy práskne, slyším, jak manžel zoufale křičí: "A já nemám kameru, abych to točil!". No nezabili byste ho?

Re: Re: Re: Re: Pochvala

(Ivča + Jirka, 5. 8. 2012 23:47)

Lofoty nás zaujaly už před pár lety, když jsme o nich četli docela zajímavou reportáž v Koktejlu. A vy dva máte často veselo, když jedete na sever…, a občas musíte bojovat o přežití… To už jsme si zvykli. ;-)
A hlavně, že to prsty zvládly (přežily) a není z toho nějaká další polízanice.

Re: Re: Re: Re: Re: Pochvala

(Lea, 6. 8. 2012 20:21)

Ano, s tím počasím to je fakt takové zvláštní.
Když jsme letos průběžně posílali kamarádům fotky a maily s informacemi, tak nám jeden z nich odpověděl: "Vám by sněžilo i na pyramidách."