Jdi na obsah Jdi na menu

 


NPR Pouzdřanská step - Kolby 2

Po roce jsme se vrátili zpět na Pouzdřanskou step - Kolby. Na fotogalerii z loňského roku se můžete podívat zde. Jedná se o Národní přírodní rezervaci, která v některých ohledech může konkurovat Pavlovským kopcům, na které je odtud navíc i hezky vidět. Letos jsme sem vyrazili první červnový víkend.

Tato rezervace byla vyhlášena již před 54 lety. Jedná se o komplex stepních svahů na východním, jižním a západním úbočí pouzdřanského kopce zvaného Strážná a na části jeho náhorní plošiny s přilehlými lesními porosty v části zvané Kolby. Celá rezervace přesahuje 180 ha a lze ji rozdělit na dvě části: holé části se stepní flórou a lesní dubohabřinové a doubravové porosty.

Hlavním důvodem ochrany je zejména významná stepní flóra, která je klenotem nejen pro jižní Moravu. Oblast náhorní plošiny je zároveň jednou z nejbohatších lokalit katránu tatarského na našem území. Katrán je silně ohroženým druhem chráněným nejen naší, ale i evropskou legislativou. Pouzdřanská step se stala jeho západní hranicí výskytu. Na rozhraní lesního porostu a holé stepi kvetou během května a června velmi nápadné a dekorativní třemdavy bílé, která je rovněž chráněna zákonem jako ohrožený druh. Na jižních stráních likality se zase vlní typická stepní tráva kavyl sličný. Že zde ale roste spousta dalších vzácností, se můžete přesvědčit v naší fotogalerii.

Pouzdřanská step stojí určitě za návštěvu, protože s Pavlovskými kopci (Pálavou) patří mezi nejkrásnější a nejcennější části panonské části Moravy. My jsme si tentokrát prošli po cestičkách (díky letošnímu vlhkému počasí slušně zarůstají) nejen step, ale i část Kolby s vinohrady. Tento výlet v pohodě zvládnou i neturisté, se všemi zacházkami přes vinohrady jsme nachodili jen 9,5km, přičemž bylo potřeba celkově vystoupat 198m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Focení brouků

(Ivča + Jirka, 7. 9. 2010 23:17)

Honili jsme tam pilunu oba dva. Dokonce, i když byla už ve vzduchu. Je pravda, že naše počínání na kolemjdoucí mohlo působit docela zajímavě. :-))) Dvě poskakující postavičky, které občas mávají rukama, po chvíli jsou v předklonu nebo v pokleku, aby za chvíli zase poskakovali, se v lese asi až tak běžně nevidí. :-)) Možná to někteří tipovali na rituální tanečky. :-)

Focení brouků

(Krtek, 7. 9. 2010 16:00)

Dle tvého popisu děje Jirko, si fotolov toho tesaříka umím živě představit :-))) Pro nezainteresovaného to musí být komická situace, nás, co fotíme i tuto drobotinu, zdálky pozorovat. Divit se, proč ten člověk s tím aparátem pořád míří do té trávy, vždyť tam nic není a ještě se přitom točí jak kolovrátek :-)) Proč raději nefotí tu hezkou slečnu nebo paní, co je tam s ním ? To nevysvětlíš :-))))

RE: Pouzdřanská step

(Ivča + Jirka, 6. 9. 2010 0:22)

Ahoj Krtku, to jsme rádi, že jsi si přišel na své a řada snímku se Ti líbí. Ta 154 je dobrý nápad, Skutečně se z toho dá udělat něco, co působí jako umělecké dílko. :-) S brouky máš pravdu. Někdy je fotit, je skutečně o nervy. Máme pocit, že už jsme to tady někde psali, a asi se budeme opakovat, ale máme docela jeden dobrý zážitek ze srpna. Jedno pozdní teplé letní pozdní odpoledne jsme 2x narazili na tesaříka pilunu. Jedná se o dnes docela vzácného brouka (dříve byl hojnější), který se svými skoro 5cm patří mezi naše největší. Když létá, je to takový malý zvukový vrtulníček. Při prvním pozorování se nám ho nepodařilo nafotit vůbec, asi o 20 minut později jsme měli větší štěstí, protože přistál. Běhali jsme kolem něho jako kašpaři, plazili se po zemi a nevím co všechno, ale nafocené snímky jsou naprostá bída, protože byl rychlý jako blesk a navíc pořád někam zalézal. K tomu bylo už v lese přítmí, takže se muselo fotit s bleskem. Až dojde na zpracování této fotogalerie, tak se necháme překvapit, jestli z nafocených snímků něco vydolujeme. Protože jsme na něj ale narazili asi poprvé v životě, tak tentokrát se objeví ve fotogalerii, i kdyby vypadal jako v mlze. :-)

Pouzdřanská step

(Krtek, 5. 9. 2010 18:38)

Ahoj Ivčo a Jirko. Další z kupy zajímavých fotek, jak brouků, tak i kytek (se to rýmuje, co?). Holt někdy si člověk musí ve větru i pomoct a nakonec je z toho zajímavý záběr hvozdíku (966), i když ani hvozdík 055 a 083 není marný. Líbí se mi pojetí máku (835) řady vinice 841, vlnice 862, přimlouval bych se za detail pásků pole vpravo dole u fotky 884 - tam to vypadá moc pěkně, hezký je huňáč 949 a 952, rozrazil 017, modřenec 036, kus pole 062, sinokvět 078, třemdava 122 i zajíček 144. U obr. 154 bych zkusil vypitvat detail "úvazku" na drátě vpravo dole, je to hotové umělecké dílko lidské tvořivosti :-)), Závěr patří kozlíčku 162 - též pěkný. Fotit brouky Jirko je opravdu běh na dlouhou trať, respektive těch pokusů padne "neúrekom", než se něco povede nerozmazaného, viď?, ale aspoň se tem výlet stane více zajímavějším při té "honičce", né?

RE: Zárazy a jiné kytky

(Jirka (i za Ivču), 9. 8. 2010 20:28)

Ahoj Jirko,
trošku nás zárazy potrápily, ale byli jsme si docela jistí. Zpočátku nás mátlo, že jednou je záraza bílá, podruhé červeno fialová, a pořád je to jedna a ta samá... Pokud jde o Tvoji pochybnost, tak jsme také trochu váhali. Protože jsme mladé výhonky chřestu už viděli, ale neviděli začínající zárazu, dospěli jsme k tomuto závěru. Navíc Ivča je v tomto ještě více přesvědčená, než jsem já, a protože má v poslední době při jakékoliv floristické pochybnosti vždy pravdu, dám na ni. :-)
Pokud se nepletu, tak motýlky tam mámedva, ne jednoho :-), alepravda je taková, že když se nějaký už objevil,tak se nepodařilo jej nafotit a frnknul nám. Na druhou stranu jich tam v ten den až tolik nebylo. Měli jsme asi smůlu, nebo Ty takové štěstí. NAHUBY určo mrkneme.
Jinak závěrečný pozdrav se Ti povedl... :-) Hezká dvojsmyslnost... :-)
Měj se,
J.

Zárazy a jiné kytky

(Jirka, 9. 8. 2010 16:31)

Ahoj,
máte zase pěkné fotky z Pouzdřan a dokonce vypadá, že jste správně určili i zárazy, což není vůbec jednoduché. Jenom fotka P1260073 ve mně vzbuzuje pochybnost, zda nejde spíš o rašící výhonek chřestu, než o zárazu. Ale můžu se mýlit.
Jinak chválím fotky kosatců a vlnice chlupaté, i katrán se povedl. Jenom mě trošku překvapilo, že jste vyfotili jen jednoho motýlka.
Já jsem na Pouzdřanech byl před měsícem a motýlů jsem honil mraky - tři druhy modrásků, tři druhy soumračníků, dokonce se zadařil i otakárek ovocný a ostruháček kapinicový. Můžete se na nějaké vybrané mrknout zase do mé galerie na stránce NAHUBY.sk.
S pozdravem "Nechť vzkvétá naše národní step!"
Jirka