Jdi na obsah Jdi na menu

 


Novinky 2014

Na začátku dubna se nám podařilo smáznout další malý „restík“ a zpracovat poslední fotogalerii z Orlických hor, kde jsme pobývali v srpnu 2014. Fotogalerie je z putování po části hřebene Orliček a to po ose Říčky-Mezivrší-Pěticestí-Kunštátská kaple-Zakletý-Říčky.

Na počátku března 2015 jsme umístili předposlední fotogalerii z Orlických hor, které jsme navštívili v srpnu 2014. Jedná se o velmi zajímavé poutní místo v Neratově.

V průběhu února 2015 jsme na stránky umístili první fotogalerie z Orlických hor, které jsme navštívili v srpnu 2014. První fotogalerie je věnována Říčkám v Orlických horách a jejímu nejbližšímu okolí, druhá Šerlichu a Malé a Velké Deštné, třetí výletu z Říček na Mezivrší, Anenský vrch a NS Opevnění Rokytnicka a čtvrtá Divoké Orlici a Přírodní rezervaci Zemská brána.

Na konci ledna 2015 se nám podařilo vložit fotogalerii z Lednice a zámeckého parku na Břeclavsku. Lokalitu jsme navštívili v první polovině srpna 2014.

V lednu 2015 se nám podařilo zpracovat fotogalerie z Krušných hor, které jsme navštívili na přelomu července a srpna 2014. Jedná se o fotogalerie z okolí Loučné pod Klínovcem a z výprav do Horní Blatné a okolí (Vlčí jámy, Blatenský vrch a Blatenský příkop)do okolí Přebuzi, NPR Rolavská vrchoviště a okolí zaniklých obcí, na Klínovec a do jeho okolí a do Božího Daru a jeho okolí (NPR Božídarské rašeliniště a Ježíškova cesta – velký okruh).

Během druhého červencového týdne 2014 jsme se na pár dní vypravili do Vysokých Tater. Na fotogalerie se můžete podívat zde: Nové Štrbské pleso, Ze Štrbského plesa přes Popradské pleso na Velké Hincovo pleso – střední a horní část Mengusovské dolinyŠtrbské pleso.

První týden v červenci 2014 jsme zavítali na Náchodsko. Naším cílem byla zdejší skalní města. Můžete nahlédnou do zpracovaných fotogalerií Teplické skalní město, Adršpašské skalní město, Broumovské stěny – střední část, Tajemnou stolovou horu Ostaš a Křížový vrch.

Konečně se nám podařilo zpracovat fotogalerie z červnového pobytu v Jeseníkách. Můžete se tak podívat na výpravu do Žulovské pahorkatiny, a to z Černé Vody na vrch Smolný, kde se nachází skalní město a Venušiny misky, na hřebenovku z Červenohorského sedla na Praděd, okruh kolem Červenohorského sedla a Velkého Klínovce a toulání okolím Ovčárny.

Ve druhé polovině května jsme se po pár letech vrátili do NPR Mohelenská hadcová step. Sice jsme zde strávili jen chvíli, ale i tak jsme získali materiál pro fotogalerii.

V půlce května 2014 jsme se vydali do Žítkové v Bílých Karpatech. Cílem nebylo pátrání po stopách Žítkovských bohyních, i když i na ty jsme si samozřejmě vzpomněli, ale chtěli jsme si projít Naučnou stezku Moravské Kopanice a podívat se do Přírodních rezervací Pod Žítkovským vrchem a Hutě.

V první polovině května 2014 jsme se plánovaně ocitli na jihovýchodním okraji Znojma na Přírodní památce Načeratický kopec. Ještě nedávno zde bylo vojenské cvičiště a nás zajímalo, jak to zde vypadá se zdejší stepí dnes.

Na počátku května jsme navštívili Národní přírodní památku Váté písky, kterou mnozí znáte také pod názvem Moravská Sahara. My jsme se na tuto lokalitu tak vrátili po 4 letech. Opět zde bylo na co koukat...

Na konci dubna jsme se opět podívali na Pálavu, abychom porovnali jak se za necelý měsíc příroda změnila. Museli jsme konstatovat, že došlo k posunu o mílové kroky. A jako bonus nás potěšilo několik zdejších vzácností.

V průběhu dubna 2014 jsme se podívali na Přírodní památku Medlánecké kopce na okraji Brna, do Hostěradic na Znojemsko (městečko a přírodní památka U kapličky), na Přírodní památku Cínovou horu, do Přírodního parku Vizovické vrchy (Želechovice nad Dřevnicí) a po měsíci se vrátili na Pálavu (Pavlovské vrchy).

V březnu 2014 si jaro pospíšilo a příroda byla uspíšena. Protože jsme na počátku jara vždy hodně nadržení na rodící se přírodu, navštívili jsme několik lokalit jižní Moravy, Olomoucko a Svrateckou hornatinu: Pohansko u Břeclavi, Národní přírodní rezervaci Pouzdřanskou step – Kolby, Přírodní rezervaci Horky a Písečný rybník (nejbohatší lokalita na hlaváčky jarní v celé střední Evropě), Knížecí les u Nosislavi (počasí přálo a k dokonalosti nám chyběl jen objev skokana ostronosého), Přírodní rezervaci Údolí Chlébského potoka (pokochali jsme se bledulovými koberci), Přírodní rezervaci Rakovecké stráně a údolí bledulí, CHKO Litovelské Pomoraví (pohybovali jsme se mezi obcemi Lhota nad Moravou, Střeň a Hynkov, kde jsme si naplánovali okružní trasu), za humna na Prýgl (Brněnskou přehradu), o čemž se můžete přesvědčit zde,  na Pálavu a do Přírodní rezervace Karlov (zde jsme už byli v polovině února!).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář