Jdi na obsah Jdi na menu

 


Na dně Brněnské přehrady III a IV

Tato fotogalerie byla nafocena v rámci dvou výletů k Brněnské přehradě během prvního a druhého červencového týdne letošního roku. Navazuje tak na původní fotogalerii Na dně Brněnské přehrady z listopadu loňského roku a Na dně Brněnské přehrady II z dubna letošního roku, proto i to odlišení v nadpisu římskými číslicemi.

Z porovnání fotogalerií bude každému zřejmé, že obnažené dno začalo zarůstat vegetací a Brněnská přehrada se tak změnila k nepoznání. Hladina vody v přehradě klesla o 10 metrů a z původní vodní nádrže se vylouplo široké údolí řeky Svratky. Od začátku června, kdy zde skončil tradiční ohňostrojový festival Ignis Brunensis, začala hladina klesat každý den o 30cm až na historické minimum, tj. hladina klesla na 219 m n.m. Tato kóta nebyla zvolena náhodně. Jedná se o minimální výši hladiny, aby přežil zbytek ryb. Pro ty, kteří neznají důvod vypouštění přehrady, jen připomínáme, že se jedná o "Projekt vyčištění Brněnské přehrady", na které dostalo Povodí Moravy podporu ve výši 160 mil. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na základě tohoto projektu jsou realizována různá opatření (provzdušňování a vápnění vody, lokální těžba usazenin, úprava rybí obsádky apod.), která by měla nastartovat a podpořit přirozené procesy na přehradě. Ty pak povedou k vyváženému složení fytoplanktonu a zbaví vodu nechtěného množství sinic a každoročního zeleného koktejlu. Celé akci předcházely přípravy během roku 2007, 2008 a na jaře 2009, kdy došlo k vápnění, a také rybáři odchytali část ryb.

Letos tak mají smůlu milovníci vodních sportů a turisté využívající parníky. Nicméně vypuštěná přehrada ukázala zbytky zatopené vesnice Kníničky, která zmizela pod vodou v roce 1939, ustupující voda odkryla nové skalnaté útvary, otevřely se nové romantické scenérie…, ale také se objevila nevybuchlá munice, vyrojili se hledači pokladů, mezi kterými se rozšířila i historka, že na dně přehrady leží ruský stíhací letoun z 2.sv.války Lavočkin La-7, jehož pilotka tragicky zahynula po pádu do přehrady… Přehrada tedy žije trochu jiným životem, než byla zvyklá doposud, ale žije.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Přehrada

(Ivča + Jirka, 16. 10. 2009 23:12)

Nikdy nás nenapadlo, jaké kouzlo taková vypuštěná přehrada může mít. Nakonec jsi to sám zažil s Ostravicí. Pokud jsi četl naše reakce na komentéře, tak už víš, že máme další pokračování přehrady. Akorát musí na zpracování přijít řada. :-) Některé fotky jsou opět móóc zajímavé. :D

Přehrada

(Krtek, 14. 10. 2009 0:38)

Ahoj Ivčo a Jirko. Pozoruhodná dokumentace s nevšedními přírodními úlovky. Mimo jiné, troufnoul bych si věřit tomu, že Svratka se po létech octla znova jen v těch místech, které jí kdysi sloužily jako říční koryto. Podobný jev jsem zachytil před léty na řece Ostravici, když byl v přehradě Šance asi 10m pokles hladiny. V katastru obce Staré Hamry byl zhruba měsíc k spatření dokonale zachovalý betonový můstek a Ostravice jako potůček široký snad metr, tekla přímo středem, pod tím můstkem.

RE: taky se stále učím

(Ivča + Jirka, 29. 9. 2009 23:00)

Jasně, že to je na tom nejlepší! když porovnáme, co víme (tedy pokud si zrovna díky skleróze vzpomeneme) nyní, a co jsme znali před pár roky, tak nebe a dudy. :D
S obdarováváním naprosto rozumíme.

taky se stále učím

(renča, 29. 9. 2009 13:54)

Však to je na tom to nejlepší!! Jak se člověk každý rok naučí znát další bylinky, teď třeba díky vám brouky, motýly...Minulý rok jsem se naučila sbírat asi 3 nové houbičky - obrovská radost - kdo má rád přírodu a nemyslí jen na sebe, je neustále obdarováván, jen to správně vnímat :))

RE: kytičky a bylinky

(Ivča + Jirka, 28. 9. 2009 22:11)

Díky za poklonu, ale ono to není s našimi znalostmi až taková sláva. Pořád se učíme, stále objevujeme nové a nové, které jsme do doby, než je určíme, ani neznali. Ale o tom to je... :-)
Na přehradě jsme byli naposledy dnes, takže časem bude už páté pokračování. Pravdou je, že přehrada, i když je vypuštěná, se stále mění. Určitě už zase vypadá jinak, než v červenci. Akorát než se dnešní výlet zpracuje, tak budou možná Vánoce. :D

kytičky a bylinky

(renča, 28. 9. 2009 16:54)

Musím vám složit poklonu - u fotky Dvouzubce trojdílného jsem se trochu napínala, než jsem si přečetla komentář a říkala si - tam bude chyba, to nemůžou znát :)), ale vaše znalosti jsou fakt široké, radost číst a prohlížet.
Zrovna minulý týden jsem ho trochu nasbírala do směsi :)) Sama ho sbírám teprve tak 2roky.
Jinak moc oceňuju to průběžné focení přehrady, kupodivu jsem se tam zatím nepodívala - myslím od vypuštění - takže oceňuju dvakrát.