Jdi na obsah Jdi na menu

 


Zima v NPR Krumlovsko-Rokytenské slepence

Národní přírodní rezervace Krumlovsko-rokytenské slepence byla vyhlášena před necelými 3 lety za účelem ochrany členitého území údolí říčky Rokytné zahloubené v permských slepencích s výskytem bohatých rostlinných a živočišných společenstev skal, lesostepí, lesů a vodních toků. Rezervaci tvoří dvě samostatná území. Severní část v okolí osady Rokytná a jižní část pod kostelem Sv. Floriana nad Moravským Krumlovem. Na začátku roku jsme se rozhodli pro návštěvu severnější části. Chtěli jsme si ověřit, zda již zamrzl vodopád na Mariánském potoce v kaňonu mezi Rokytnou a Moravským Krumlovem. K vodopádu je nejsnazší cesta po modré turistické značce z obce Rokytná, přičemž asi 600m za vesnicí je značená odbočka vpravo do rokle k úpatí vodopádu. Nejvhodnější dobou k návštěvě vodopádu je předjarní období, kdy taje sníh, nebo po vydatnějších deštích. Ale i návštěva v zimě, kdy se vodopád mění v ledopád, má své kouzlo. Vodopád má dvoustupňový charakter. Horní stupeň dosahuje cca 4 metry. Asi 10 metrů od něj se nachází dolní zajímavější stupeň o téměř 11 metrech. Zajímavostí také je, že Mariánský potok po pár desítkách metrů od vodopádu se ztrácí v zemi, v létě docela vyschne. Strmou stezkou lze kolem  vodopádu vystoupat a značeným úsekem naučné stezky „Krumlovsko-rokytenské slepence“ dojít až k prameni Mariánského potoka - Mariánské studánce u kaple Pany Marie. My jsme tentokrát místo pramene zvolili cestu podél říčky Rokytné a nechali se okouzlit ledovými poklady vytvořenými vodou a mrazem.

Za zmínku ještě určitě stojí výše uvedená obec Rokytná, která byla zmiňována již v r. 1046. Už ale v 9. století zde bylo na ostrožně nad pravým břehem vybudováno rozsáhlé slovanské hradiště zvané Urbs Rokiten. Hradiště bylo rozděleno na dvě části a ze tří stran chráněno díky ostrohu. Jediný přístup byl oddělen příkopem. Hradiště zřejmě zaniklo díky vpádu vojsk českého knížete Vladislava II. proti Konrádu Otovi Znojemskému v r. 1146. Historie Rokytné je pak spjata s Moravským Krumlovem. Až v 19.století se ves od Krumlova odtrhla, ale dnes je opět jeho součástí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Nádnera

(Ivča + Jirka, 6. 1. 2009 20:44)

Ahoj, bylo to prima, i když teplo má také své kouzlo. :-) U nás je také sníh až od včera, cca 5 cm napadlo. Máš pravdu, také by nás to teď více lákalo do zasněžené krajiny, než do práce. Ale povinnosti volají..., třeba se to nějak skloubí.
I+J

Nádhera...

(Didi, 6. 1. 2009 7:36)

Musela to být krásná procházka! Ty malé ledopádky jsou kouzelné. V mém okolí taková kouzla nejsou, ještě včera jsme byli v Kralupech úplně bez sněhu, teď je aspoň lehký poprašek a začíná to vypadat jako zima :-) Škoda, že to nestíhám vyfotit, ráno je tma a po práci už taky :-(