Jdi na obsah Jdi na menu

 


Ze Křtin do Jedovnic a zpět

V půlce července jsme se rozhodli po pár letech zavítat do Křtin, které jsou považovány za vstupní bránu do střední části Moravského krasu. Tentokrát jsme se rozhodli, že si jedno z nejstarších a nejpamátnějších poutních míst na Moravě, kde dnes stojí barokní skvost - Santiniho chrám Panny Marie, necháme nakonec našeho putování. Náš výlet jsme tedy zahájili ve Křtinách. Podle legend byli v blízkém Křtinském údolí (Údolí křtu neboli Vallis baptismi) křtěni pohané po příchodu křesťanství na Moravu. Podle starého vyprávění křtili ve zdejším údolí i přímo sv. Cyril a Metoděj s jejich žáky. Ze Křtin jsme vyrazili po žluté turistické značce. Nejdříve jsme procházeli úzkými travnatými pěšinami na okrajích lesa, později jsme začali stoupat po lesních cestách k rozcestí Liščí leč, které se nachází v nadmořské výšce 529 m n.m. Odtud to byl už asi jen 1km ke studánce Karla Jiřího Schindlera, který byl autorem první české lesnické encyklopedie. Pramen studánky ústí do vodní nádrže Schindler, která byla nedávno předmětem rekonstrukce, která byla financována z operačního fondu EU. Celý projekt přišel na cca 3 mil. Kč a EU jej financovala z 80%. Od nádrží (jsou zde dvě) jsme pokračovali po lesní Schindlerově cestě klesající k Arboretu MZLU ( = Mendelova zemědělská a lesnická univerzita). To bylo zavřené, takže jsme po pár desítkách metrů po rušné silnici č.373 odbočili po žluté zpět do lesa. Zde nás zaskočila nově budovaná lesní cesta. Díky kamení se po ní šlo velmi obtížně a byly jsme rádi, když jsme se ji časem zbavili. Po žluté jsme pokračovali až k bývalé středověké obci Tipeček, která zanikla za husitských válek. Odtud nám už zbývalo jen asi 0,5km k rybníku Olšovec u Jedovnic. Na hrázi rybníka jsme navázali na červené turistické značení a pokračovali po břehu Olšovce a navazujícího rybníku Budkovan k stejnojmennému rozcestí, kde jsme červenou vyměnili za zelenou. Ta nás provázela asi 3km zpět k rozcestníku Liščí leč. Odtud to bylo do Křtin necelé 3km po nám známé cestě. Na závěr jsme samozřejmě nemohli vynechat křtinský Chrám Panny Marie. Ten stojí na místě dřívějších dvou kostelů – českého a německého. Výstavba celého poutního komplexu zahrnovala kněžskou rezidenci, kapli sv. Anny a vlastní chrám Panny Marie. Návrh zpracoval český architekt italského původu a mistr barokní gotiky Jan Blažej Santini. Ten navrhl symetricky nalevo i napravo od hlavního chrámu ambity a dvě vysoké kaple, z nichž byla z finančních důvodů postavena pouze pravá část (pravý ambit s kaplí). Nedokončený areál i tak působí impozantním dojmem. Mariánský chrám ve Křtinách je jeho největší stavbou na půdorysu řeckého kříže.

Byl to zajímavý výlet, který vřele doporučujeme. Celkově jsme ušli přes 19km, přičemž stačilo zvládnout celkové stoupání kolem 330m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Křtiny a Jedovnice

(Ivča + Jirka, 29. 5. 2010 1:22)

Křtiny i okolí jsou prima. S tím kolem je to asi vážně realita. Ale já se nedivím. Kdybychom jezdili na kole, bude naše fotogalerie mnohem chudší. :-)
Pokud jde o huť, na kterou se ptáš, najdeš ji u nás v rubrice 2009 Moravský kras pod názvem Přes Nový hrad do Josefského údolí. Link: https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2009-moravsky-kras/pres-novy-hrad-do-josefskeho-udoli

Křtiny a Jedovnice

(Krtek, 28. 5. 2010 2:07)

Ahoj Ivčo a Jirko. Moc pěkné fotky, nejvíce se mi líbí ty z interiéru kostela v Křtinách. K něčemu se vám přiznám a nebude to moc lichotivé na mé konto:-((. Měli jsme s Cyklobandou sraz v Jedovnici v kempu Olšovec a projeli jsme i Křtiny. Bohužel tam právě byla pouť, tak z kostela sešlo, ale o tom jsem nechtěl. Jelikož je o lokalitu, kde vy sbíráte rostlinky a živočíchy, které jsem nikdy neviděl, jen zde ve vašich galeriích, tak jsem se těšil z nových úlovků. Až na hluchavku bílou a ještě jeden kvítek - nic. A o tom to je - může za to kolo :-))). Zde se pravda ukázala v plné nahotě, holt budu muset z něj občas slézt, jaks nedávno pravil Jirko. Ještě bych měl na vás jednu prosbičku, byli jsme i v Staré huti a tak jsem se chtěl podívat na vaše fotky od tamaď, ale jaksi nemůžu trefit tu správnou galerii a přitom jsem si ji nedávno prohlížel :-))). Že mi dáš na ni odkaz?

RE: krásná trasa

(Ivča + Jirka, 27. 10. 2009 21:53)

Ahoj Renčo, tak to vidíš, zase jsi něco objevila. :-) Trasa to byla zajímavá, ale která není. Tou modrou asi myslíš zelenou. Ta skutečně vede, jak popisuješ. Habrůvka, ale třeba i Josefské údolí, okolí Olomučan až k Novému hradu a lesy kolem Svitavy mají rovněž své kouzlo. Byli jsme tam nedávno a určitě se zase tady fotogalerie objeví. Zpracováváme to ale postupně, takže to chce trpělivost. :-)

krásná trasa

(renča, 27. 10. 2009 12:40)

Tak tuto trasu ještě neznám, příští sezonu napravím. Většinou jdu po modré (myslím) a končím v Seči, kde se zdržím tak hoďku dvě a potom přes rudické propadání do Jedovnic, do hospůdky na mňamíček a na autobus do Brna.
Další pěkná trasa vede kolem Habrůvky a pak se ještě dá jít nazdařbůh kamkoliv lesem a je to vždycky nádhera :))