Jdi na obsah Jdi na menu

 


Zimní putování kolem Vrbovce a PP Pekárna

Jestliže patříte mezi naše pravidelné návštěvníky, určitě Vám už přírodní památka Pekárna a potok Vrbovec něco říká. Těmito místy jsme procházeli na začátku jara 2009, kdy jsme zde obdivovali jarní rostliny. Tentokrát jsme zcela stejnou trasu absolvovali zimní krajinou plnou sněhu. Cesta to nebyla nijak dlouhá, spíše trochu náročnější v tom smyslu, že jsme si museli prošlapávat cestu sněhem. Občas bylo vidět, že jsme první, kdo těmito místy šel. Zimní krajina za to ale určitě stála.

Celá naše trasa vedla po neznačených cestách, neboť zde neobjevíte žádné turistické značení, ani cyklostezky. Sešli jsme kolem benzínové čerpací stanice v Bystrci u SportMaxu pod Hitlerovu dálnici. Hitlerovku jsme nepodešli tunelem, ale naopak pokračovali vpravo dále proti proudu potoku Vrbovce. Protože jsme o Vrbovci psali už dříve (viz náš odkaz výše), zmíníme se o dalších zajímavých místech.

Asi v půlce cesty jsme vystoupali po úbočí Pekárny. Pekárna je přírodní památka nacházející se nad potokem Vrbovec nedaleko Žebětína a Bystrce. Zjistili jsme, že řada lidí si tuto přírodní památku plete s Národní přírodní památkou Pekárna (jeskyní). Nemá s ní mimo názvu „Pekárna“ vůbec ni společného. Přírodní památka Pekárna nad Vrbovcem byla vyhlášena až v r. 1989. Důvodem ochrany je dubohabrový porost s bohatou květenou a ptačí hnízdiště (sýkorky, pěnkavy, drhlíci, červenky,… ale i třeba datel).

Z Pekárny jsme pak sestoupali zpět do údolí k bývalému loveckému zámečku a bývalému Vrboveckému mlýnu. Dnes byste zde hledali vodní mlýn marně, protože byl v r. 1918 přebudován na lovecký zámeček. Za první republiky zde strávil několik nocí Winston Churchill. Dnes se zde nachází útulný penzion Eliot manželů Aleny a Františka Nikodýmových. Tímto je zdravíme, i když oni si nás už nebudou pamatovat. :-) Nachází se zde restaurace, ale také stáje s koňmi a poníky, parkurové závodiště, kde bývají pořádány drezurní a „burčákové“ závody.

Od Eliotu jsme se vydali směrem na sever k nové výstavbě na Kamechách a zpět do Bystrce. Jak to vypadá v těchto končinách v zimě, se můžete podívat níže.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Zima kolem Vrbovce

(Ivča + Jirka, 1. 5. 2010 9:49)

Ahoj Krtku, máš pravdu, poslední noc byla díky blížící se frontě pěkně teplá. Škoda, že na další takovou si budeme muset zase nějakou dobu počkat. :-) Díky za pochvalu zimních fotek. Je z nich zřejmé, že kreativita přírody funguje v každém ročním období…
Pokud jde o Hitlerovu dálnici a zajímá tě více informací, mrkni do naší fotogalerie „Okolo Bystrce“, kterou najdeš ve fotoalbu „2009 Okolí Brna“ (https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2009-okoli-brna/okolo-bystrce). Tam se dočteš informace v úvodním textu a pochopíš všechny souvislosti. V některých mapách se dá tato silnice najít jako „Stará dálnice“. Kdyby ses ale zeptal místních na Starou dálnici, tak na Tebe budou často nechápavě koukat. Pokud by ses ale zeptal na Hitlerovu dálnici, hned budou vědět a nasměrují Tě.

Zima kolem Vrbovce.

(Krtek, 1. 5. 2010 1:29)

Ahoj Ivčo a Jirko, trochu paradoxně jsem se zastavil u vašeho zimního výletu v čase, kdy venku panují i noční teploty nad 18 °C a přes den bylo kolem 25°C.:-))), ale aspoň si připomenu, jako mi je teď dobře. Jirko, nevíš, proč nic nevím o vámi zmíňované Hitlerově dálnici? To je jen takový místní název nebo byla stavěna za Hitlera?
Abych se vrátil k současné (tedy zimní) stavbě nebo spíše volnému výtvoru matičky přírody, zdá se, že se skutečně vyhrála na fotkách s "hadem" (580), nebo (606, 544)), stydět se nemusí asi za přír. můstek (575) a zákoutí (591) se zátiším (623). A abych nezapoměl na zásluhy i fotografa - fotka 589 je fajn "akční", ta má šmrnc...:-)))

RE: zima v Brně

(Ivča + Jirka, 5. 3. 2010 22:41)

Přesně tak, bylo to na sněžnice. :-) Zahučení se nekonalo, ale na zvláštním perforovaném mostku to vážně pěkně klouzalo. Pokud jde o množství sněhu, bylo to během letošní zimy asi všude stejné. I když byla místa, kde ho bylo jistě více. Díky za ocenění našich pokusů nafotit trojkombinaci a symbiózu… :-)

Zima v Brně

(M. + F. 3.3.10., 4. 3. 2010 23:59)

Na tuto vycházku by asi byly nejlepší sněžnice nebo běžky. Přiznejte se, kolikrát jste zahučeli do hluboké závějě ? Doufáme, že ne do Vrbovce. Zima,jak je vidět, byla bohatá na sníh i v Brně. Ledová výzdoba Vrbovce i trojkombinace sněhu, ledu a vody je výstižná, stejně jako symbióza s podzimem.
Zdraví M. + F.