Jdi na obsah Jdi na menu

 


Novinky 2015

Umístili jsme další dvě fotogalerie z Českolipska, přičemž tentokrát jsme se vydali z Hradčan na Psí kostel a Skalní bránu a do Vranovských skal.

Další vlaštovka z Českolipska: fotogalerie z výletu do Modlivého dolu a na Slavíček.

Podařilo se nám zpracovat a vložit další fotogalerii z Českolipska, a to z Bezdězu, kam jsme se vydali hledat kriticky ohroženého tesaříka alpského. A našli.

V polovině července 2015 jsme si naplánovali Českolipsko. Na první výlet jsme se vydali do obce Zahrádky, do malebné osady Karba a NPP Peklo, která nám připomínala Amazonii v severočeském vydání. Škoda, že se nám to podařilo zpracovat až o 3 měsíce později. Skluz ve zpracování fotogalerií tradičně narůstá. ;-)

Na začátku července jsme se po necelých 6 týdnech vrátili na Boskovicko. Tentokrát jsme vyrazili hlavně do Přírodní rezervace Uhliska, kde již kvetly mečíky.

Konečně se nám podařilo zpracovat poslední fotogalerii z Malé Fatry, a to z výletu do okolí Terchové.

Po 14 dnech přidáváme další fotogalerii z Malé Fatry. Tentokrát jsme se vydali na nejvyšší vrchol Malé Fatry Veľký Kriváň.

Na konci srpna se nám podařilo zpracovat další fotogalerii z Malé Fatry, kterou jsme navštívili na konci června 2015. Tentokrát jsme vyrazili objevovat botanickou zahradu na Velký Rozsutec.

Poslední týden v červnu jsme zajeli na Slovensko na Malou Fatru a nám se konečně na začátku srpna podařila zpracovat první fotogalerie, a to z návštěvy Jánošíkových dier.

Druhý červnový víkend 2015 nás nalákal do Bílých Karpat, a to do NPR Čertoryje, kde tou dobou už kvetli kriticky ohrožení rudohlávci jehlancovití.

V den návratu z červnového pobytu v Jeseníkách jsme se ještě zastavili v Branné a udělali si výlet na Alojzovské louky, odkud jsou hezké výhledy.

Čtvrtý den jsme opustili Jeseníky a vyrazili na severní hřeben Rychlebských hor. Z obce Travná jsme si udělali výšlap na Borůvkovou horu, která je na hraniční čáře mezi naší republikou a Polskem, a nachází se zde hezká rozhledna s kruhovým výhledem na polskou i českou stranu.

Další den našeho pobytu v Jeseníkách jsme vyrazili na hřebeny na Ovčárnu, Švýcárnu, Malý Děd a Sedlové rašeliniště. Ideální volba to nebyla, protože se zde díky nízkým mrakům nacházela mlha, ale nám to nevadilo. Cílem nebyly tentokrát výhledy, ale zdejší rostlinné skvosty.

Na druhý den našeho červnového pobytu v Jeseníkách se ochladilo a rozpršelo. Vlhké počasí jsme se rozhodli věnovat hledání mloka skvrnitého, což se nám nakonec i podařilo. Vyrazili jsme do obce Vápenná, osady Polka a ke Ztracenému potoku.

Během první červnové dekády jsme se po roce vrátili do Jeseníků. Náš první výlet v den příjezdu jsme si naplánovali do Písečné, Studeného Zejfu a Chebzí, kde se nachází PP Chebzí.

Na samotný závěr května jsme ještě stihli navštívit NPR Zahrady pod Hájem. Jednak v tu dobu zde kvetlo 6 druhů orchidejí, ale také jsme zde objevili řadu dalších zajímavých rostlinných i živočišných druhů.

Na konci května 2015 jsme vyrazili za botanickými poklady na Boskovicko.

Na konci druhé květnové dekády 2015 jsme se na otočku zajeli podívat za orchidejemi do NPR Strabišov-Oulehla. Času jsme moc neměli, ale Přední i Zadní Oulehlu jsme stihli „proletět“. Lesní část Strabišov jsme už nechali na příště.

V polovině května 2015 jsme se po roce vrátili na Pouzdřanskou step. Nejen, že bylo ten den hezké počasí, ale viděli jsme toho i dost zajímavého.

Na svátek 8.5.2015 jsme se dali sraz s našimi kamarády z Jihlavy Jitkou a Alešem v malebném údolí na Vysočině, kde se nachází Přírodní rezervace Údolí Brtnice. Příroda zde byla oproti jižní Moravě samozřejmě opožděná, ale i tak bylo na co koukat.

V den tří „5“, tj. 5.5.2015, jsme se vypravili z Jinačovic do Přírodního parku Baba. Příjemně nás překvapilo množství zajímavých hmyzáků, které jsme zde potkali. A samozřejmě nemůžeme opomenout orchideje, prstnatce bezové, které právě kvetly.

Umístili jsme na stránky další fotogalerii, která pochází z konce dubna 2015. Najdete zde vinařskou obec Čejkovice a Přírodní památku Špidláky.

V polovině dubna jsme se po pár letech opět podívali na Svatý kopeček u Mikulova. Na jaře to zde hraje všemi barvami a je to hezká podívaná, o čemž se můžete přesvědčit zde.

Po měsíci jsme se vrátili na Pálavu (Pavlovské vrchy), abychom se i přes chladné počasí podívali, jak na konci první dubnové dekády příroda letos pokročila. A k posunu samozřejmě došlo, o čemž svědčí i nově vložená pálavská fotogalerie.

Přidáváme další fotogalerii, a to z Velikonoc 2015, kdy jsme šli počítat koniklece do Přírodní rezervace Kamenný vrch, a nedopočítali jsme se. ;-)

Na začátku dubna se nám podařilo smáznout další malý „restík“ a zpracovat poslední fotogalerii z Orlických hor, kde jsme pobývali v srpnu 2014. Fotogalerie je z putování po části hřebene Orliček a to po ose Říčky-Mezivrší-Pěticestí-Kunštátská kaple-Zakletý-Říčky.

Na začátku jara, ještě v březnu před ochlazením, jsme se konečně vypravili k Sázavě. Zajímala nás Národní přírodní památka Medník s rozkvetlými kandíky. Kdo kandík psí zub nezná, může se alespoň podívat do naší fotogalerie.

Na první jarní den jsme zavítali do Přírodního parku Mikulčický luh se staroslovanským hradištěm. Můžeme prozradit, že už zde mimo jiné druhy kvetly i vzácné ladoňky. Narazili jsme také na velkou kolonii hnízdících volavek popelavých

Zpracovali jsme fotogalerii z březnové návštěvy PR Údolí Chlébského potoka, kterou jsme zrealizovali 19.3.2015. Bledulemi a jinými posly jara se můžete pokochat.

Dne 10. března 2015 jsme se odpoledne vyrazili podívat na Pálavu, abychom zjistili, jak i zde na konci zimy jaro pokročilo. A byli jsme spokojeni, protože jsme viděli více, než jsme čekali. Na fotogalerii se můžete podívat zde.

Na počátku března 2015 jsme umístili předposlední fotogalerii z Orlických hor, které jsme navštívili v srpnu 2014. Jedná se o velmi zajímavé poutní místo v Neratově.

V sobotu 21.2.2015 jsme vyrazili na Znojemsko zkontrolovat, jak to vypadá s posly jara. A vězte, už jsou tady. Přesvědčit se o tom můžete ve fotogalerii z našeho sobotního výletu do okolí Božic: PR Karlov a PP Horní Karlov. Fotogalerii sem zařazujeme promptně, abychom se o volání jara podělili. I nadále ale budeme průběžně doplňovat nově zpracované fotogalerie z loňského roku z Orlických hor a z dalších lokalit jižní Moravy, které jsme doposud nestihli.

V průběhu února 2015 jsme na stránky umístili první fotogalerie z Orlických hor, které jsme navštívili v srpnu 2014. První fotogalerie je věnována Říčkám v Orlických horách a jejímu nejbližšímu okolí, druhá Šerlichu a Malé a Velké Deštné, třetí výletu z Říček na Mezivrší, Anenský vrch a NS Opevnění Rokytnicka a čtvrtá Divoké Orlici a Přírodní rezervaci Zemská brána.

Na konci ledna 2015 se nám podařilo vložit fotogalerii z Lednice a zámeckého parku na Břeclavsku. Lokalitu jsme navštívili v první polovině srpna 2014.

V lednu 2015 se nám podařilo zpracovat fotogalerie z Krušných hor, které jsme navštívili na přelomu července a srpna 2014. Jedná se o fotogalerie z okolí Loučné pod Klínovcem a z výprav do Horní Blatné a okolí (Vlčí jámy, Blatenský vrch a Blatenský příkop)do okolí Přebuzi, NPR Rolavská vrchoviště a okolí zaniklých obcí, na Klínovec a do jeho okolí a do Božího Daru a jeho okolí (NPR Božídarské rašeliniště a Ježíškova cesta – velký okruh).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář