Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Trojanovic na Pustevny a Radhošť - část 2.

První část našeho výšlapu na Pustevny a Radhošť najdete v dřívější fotogalerii. Jak jsme psali na konci první fotogalerie, vyrazili jsme po občerstvení po modře značené cestě směrem na Radhošť. Po celou cestu nás provázela Naučná stezka Radegast s 9 naučnými tabulemi. Tato stezka byla nově otevřena před 3 roky a oproti původní byla rozšířena, přičemž trasa byla pozměněna. Celkově měří 4km a seznámí Vás se stavbami, s horami, s jeskyněmi, s rezervací, se salašnictvím, s místními názvy apod.

Nejdříve jsme vystoupali po skalnatém svahu k vyhlídkovému altánu, který se oficiálně nazývá rozhledna Cyrilka. O skutečnou rozhlednu se sice nejedná, ale výhledy jsou odtud hezčí než z leckteré rozhledny. Na severozápadě upoutá údolí s Frenštátem pod Radhoštěm, na severu a východě pohoří. Byla vidět také Lysá hora. Využili jsme toho, že jsme zde byli jediní, což se nám v minulosti zde nikdy nepoštěstilo, a trochu se pokochali.

Od vyhlídkového altánu jsme pokračovali k soše pohanského boha Radegasta. Socha je dílem akademického sochaře a frenštátského rodáka Albína Poláška (1879-1965), který odešel v mládí do Ameriky. I po své smrti je v USA považován za jednoho z významných sochařů 20. stol. a jeho muzeum na Floridě je zařazeno do seznamu historických památek USA. Socha je vyhotovena z umělého kamene a byla odhalena v r. 1931. Umělý kámen však s přibývajícími roky přestal odolávat povětrnostním podmínkám. Socha byla restaurována na počátku 80. let 20. stol., ale tento zásah jen odsunul budoucí radikální řešení. Ve druhé polovině 90. let minulého století byl originál sochy Radegasta nahrazen replikou ze žuly, která bude lépe odolávat povětrnostním vlivům. Originál sochy byl opraven a dnes je umístěn na frenštátské radnici.

Od sochy jsme pokračovali stále západním směrem po modrém značení. Během cesty po hřebenu byly hezky vidět Javorníky, Vsetínské vrchy, ale i kopečky na Slovensku (Strážovské vrchy, Malá Fatra, Velká Fatra…). Díky výhledům cesta rychle utíkala a na Radhošti jsme byli za chvilku. Radhošť (1129 m n.m.) je nejvyšší hora radhošťských Beskyd a je opředen řadou pověstí o podzemních tajemných chodbách, o pokladech v pískovcových jeskyních, které hlídá černý velký pes, o černokněžnících, o duších… Na Radhošti byla na konci 19. stol. postavena Cyrilometodějská kaple. Z historických zápisů a map se lze dozvědět, že zde stávala dřevěná kaplička už v polovině 18. stol., nic více se ale o ní neví (ani o jejím zániku). Nová kaple byla vybudována z poloviny na frenštátském panství a z druhé poloviny na radhošťském panství. Dnes díky tomu stojí částečně v Moravskoslezském kraji a částečně ve Zlínském kraji. Dokončená kaple byla vysvěcena 11.9.1898. Kaple byla celokamenná a byla vybudována ve stylu byzantských staveb, čímž symbolizovala původ Cyrila a Metoděje. Z důvodu neustálého zatékání (i díky špatné údržbě během 1. sv. války) prošla kaple v letech 1924-1926 rekonstrukcí. Kaple byla omítnuta a obložena šindelem. Byla také přistavěna zvonice v řecko-uniatském stylu. Poslední rekonstrukci zažila kaple před 10 lety. Na východní straně kaple stojí sousoší Cyrila a Metoděje, které je dílem stejného autora, jako socha Radegasta, tj. A. Poláška. Jedná se tentokrát o duté sousoší ulité z bronzu. Sousoší věrozvěstů stojí v místě, kde dříve stával kříž. Ten ale nevydržel nápor vichřice a byl povalen. Z tohoto důvodu se zkrátil podstavec kříže a kříž byl nově umístěn na levou stranu při vstupu do kaple. Kapli i sousoší jsme si bedlivě prohlédli a museli jsme konstatovat, že mají své kouzlo.

Z Radhoště nás čekala už jen zpáteční cesta do Trojanovic (samozřejmě zase po svých). Při návratu nás okrajově zastihla i nějaká ta bouřka a přeháňka. Nicméně výlet to byl parádní. Budoucí následovníky chceme vyzvat, aby nejezdili lanovkou. Pokud to zdraví a kondice umožní, jděte po vlastních. Nebudete litovat. My jsme za tento jednodenní výlet nachodili 27,6km, přičemž jsme museli celkově vystoupat 749m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Známý

(Ivča + Jirka, 24. 9. 2010 23:47)

A když ještě k tomu přidáš, že umí střílet (přiznal, že chodil na střelnici), tak to už je skoro jako James Bond. :-) My už mu ale díky maratónu neřekneme jinak než Véna Drtič. :-) Kdyby nás slyšel… S takovými fyzicky zdatnými lidmi si člověk občas i užije. To třeba vykládal kamarád, že když jeli na oslavu narozenin za dědou (slavil tehdy 90 let), tak ho nemohli najít. Vůbec je nenapadlo, že je na střeše a spravuje komín… A on se na ně díval se střechy, jak ho hledají, a dobře se bavil. :-)

Známý

(Krtek, 24. 9. 2010 15:18)

Ahoj Ivčo a Jirko, ano, tak to je on. Tak se zdá, že je nejenom zdatný cyklista, turista, ale i zběhlý na internetu. Tahle kombinace je u jeho rovesníků je naprosto nevídaná. Jo, to je celý Vena :-)))

RE: Pozdní věk

(Ivča + Jirka, 23. 9. 2010 22:57)

Krtku, tak ten Tvůj známý nám napsal do knihy návštěv vzkaz na konci února loňského roku. Psal, že mu je 70 let, že jel před 3 lety na kole z Příbora do Brna, kde má dceru, a že jel za dva dny na kole zase zpět… Samozřejmě smekáme a můžeme si nechat zdát. :-) A jestli v tomto věku jezdí ještě Cyklomaraton Kopřivnický Drtič…, tak to je pro nás on sám DRTIČ v pozitivním slova smyslu. :-)

Pozdní věk

(Krtek, 23. 9. 2010 14:48)

Taky mám jednoho známého, jenž v 70 - letech jel a ne jednou Cyklomaraton Kopřivnický Drtič, na jehož trase je mimo jiných kopců i Lysá, a on tu Lysou z Kopřivnice a zpět zvládl a to do konce po trase z půlky v terénu na trekovém kole. Velice jej obdivuji, spousta nesportujicích si o něm myslí, že je blázen, moje sympatie mu však nikdo nesebere, co já bych za to dal, dokázat to v jeho létech :-)))

RE: Lanovky

(Ivča + Jirka, 22. 9. 2010 22:19)

Krtku, často potkáváme i jiné příklady, a to docela pravidelně. Vždycky si říkáme, kéž by nám to v jejich věku také takhle chodilo… :-) Já věřím, že pokud se budeme pravidelně udržovat, tak nám to i přes různé problémy dlouho vydrží. Pokud nás nesemele něco jiného. :-) Ale možná máš pravdu a jednou se třeba v nějakém takovém autobusu potkáme. :-)))

Lanovky

(Krtek, 22. 9. 2010 18:48)

Nechci vás strašit, ale jednou možná budete za tuto vymoženost vděční. Ale na to je času dost :-))). Dnes zatím na mně třeba působí komicky vzpomínka, když jsem téměř současně s autobusem vyjel na Lysou na kole. Vyskála z něj kupa důchodců, půlka se jala fotit a půlka zalezla do Plesnivky nebo Šantánu. Po pivku chvíli " i ti zbylí polítali" po vrcholu a pak se jelo zase zpátky. Kdoví, jestli nebudu taky jednou mezi nima :-)))

RE: Na Pustevny a Radhošť

(Ivča + Jirka, 21. 9. 2010 0:28)

Děkujeme, děkujeme,… tolik chvály…:-)) To je přímo zavazující. Pokud jde o lanovku, tak nám to asi nebudeš věřit, ale v životě jsme společně ještě lanovkou nejeli. Vždy jdeme pěšky tam i zpět, ale to bychom se opakovali. Lanovkou jsme jeli naposledy každý zvlášť, a to už snad ani nepamatujeme. :-)

Na Pustevny a Radhošť

(Krtek, 20. 9. 2010 19:37)

Hezký výlet podložený pěknými záběry na značnou část Beskyd. Opět skvělá inspirace pro případnou návštevu pro ty, kdo mají rádi daleké výhledy, těch jste zde nabídli opravdu spoustu. Bouřkové mraky krásně dokreslily výletní atmosféru na mnoha fotkách. Co se týče dodatku s vynecháním lanovky, taky se přikláním, minimálně při cestě nahoru, aspoň mně se jde lépe tímto směrem :-))
Pěkné fotky kovaříka 336, koberce sasanky 348, devětsilu 359 a 518, jara 372, cesty 397, šindele 425, babočky 438, louže 454, slíďáka 458, brouka 472, lalokonose 477, plamatky 524, vodních hrátek 562, Lomné 583 střevlíků 588 a 597

RE: náprstník

(Ivča + Jirka, 28. 6. 2010 17:45)

Není zač, jinak pro určování jsou dobré stránky http://www.kvetenacr.cz Je tam výhoda toho, že můžeš určovat i podle barvy květu. Pro začátečníka ideální. Mrkni na to, třeba Ti to pomůže. :-)

náprstník

(Fokker100, 28. 6. 2010 13:15)

Jo dík, já většinou co neznám, tak neochutnávám, a otrávit se zatím nikoho nechystám. Děcka pošlete mi prosím odkaz na nějakej dobrej netovej herbář, jestli můžete. Dík.
Petr

RE: zvonečky

(Ivča + Jirka, 27. 6. 2010 21:15)

Ahoj, je to náprstník červený. Nejedná se o naši původní rostlinu. Byla nejdříve uměle vysazována a pak zplaněla. Nejde tedy o žádnou raritku. Pozor, je prudce jedovatá.

zvonečky

(fokker100, 27. 6. 2010 17:05)

Ahoj děcka, znáte tyhle zvonečky? Modrý, bílý a žlutý jsou dost běžný, ale tohle zbarvení jsem viděl poprvé. Není to nějaká raritka??
Petr
http://fotomen.net/index.php?c=galerie&user=fokker100&id=45&photo=70