Jdi na obsah Jdi na menu

 


Mohelenská hadcová step a Templštejn

Asi 30 km vzdušnou čarou se na západ od Brna u obce Mohleno na jižních svazích nad řekou Jihlava nachází Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step. Jedná se o nejvzácnější step v této republice, o čemž svědčí i to, že je chráněná již od roku 1933. Tato unikátní lokalita přesahuje svoji výměrou 50 ha a je zvláštní zejména svým geologickým podložím, které je tvořeno převážně hadcem (serpentinitem). Pórovitost hadce a jeho temná barva způsobují odvádění vody od kořenů rostlin. Navíc mělká vrstva půdy, nízké srážky, silný účinek slunečního záření a nedostatek vzdušné vlhkosti způsobují mimořádně suché a teplé mikroklima skalnatých jižních svahů. Na této stepi je průměrná teplota o 10oC vyšší než v 500 m vzdálené obci Mohelno!! Když se k těmto klimatickým podmínkám přidá ještě chemické působení hadce (vysoký obsah hořčíku a zásadité reakce), dochází ke vzniku trpasličích forem zdejší vegetace, tzv. nanismu. Některé rostliny zde rostou pouze do 1/10 až 1/15 své běžné výšky. Když byste je ale přesadili do normální půdy, vyrostou do běžné velikosti. Zato zde dorůstají ještěrky zelené až do velikosti 0,5 m, skoro bychom je mohli díky velikosti nazvat mohelenskými varany. Žijí zde všechny druhy u nás známých mravenců, navíc zde bylo objeveno jejich dalších 90 forem. Milovníci pavouků mohou také zajásat, neboť je zde možné objevit téměř 300 jejich druhů, přičemž ¼ z nich u nás jinde nenajdete. A takto by bylo možné ve výčtu pokračovat. Je to taková biologická laboratoř. Zřejmě proto má v bývalém Mohelenském mlýnu pod stepí Akademie věd své středisko pro terénní práce. Stepí prochází naučná stezka (jarní a podzimní okruh) s novými naučnými tabulemi. Pozor, vstup mimo vyznačené stezky je zakázán. Bohužel ne všichni tento zákaz respektují.

Za zmínku stojí i výhled ze stepi na nedalekou jadernou elektrárnu Dukovany a pod stepí meandrující řeku Jihlavu, která přímo pod rezervací vytvořila nádherný meandr zvaný „Čertův ocas“. Údolí podél řeky Jihlavy stojí také za návštěvu. My jsme si k tomu přidali výšlap na zříceninu hradu Templštejn. Jak již naznačuje jméno, vystavěl hrad na skále nad řekou Jihlavou řád templářů (jako jeden z mála u nás) a učinil z něho sídlo své komendy. Stalo se tak na konci 13. století. Zřícenina je velmi hezká. Zajímavá stavební dispozice určitě nezapře starobylost a význam místa. Pentagram tvořený plášťovou zdí okolo původního jádra hradu dokazuje původní koncepci stavby hradu. Většina našich hradů je totiž tzv. bergrifového typu. Tady ale věž chybí. Stavba štítové zdi ukazuje na význam hradu, který jistě pro tak nákladnou stavbu nemohl být pouze druhořadým sídlem. Hrad je také opředen různými pověstmi (např. o hradní studni). Také zde byl v minulosti hledán templářský poklad.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: články a fotky

(Ivča + Jirka, 2. 5. 2009 21:05)

Nás hlavně těší, že to také někoho zajímá, čte to a případně obohacuje. To je asi to největší uspokojení, které nám to může přinést. :-D Pravdou je, že v dubnu se s příspěvky roztrhl pytel a jak to tak vypadá, zatím se změna nechystá. Jen najít čas na určování některých fotoúlovků, které neznáme, a zpracování. :-)

Články a fotky

(krtek, 2. 5. 2009 18:55)

Tedy lidi, vy máte tempo. Já nestíhám číst a prohlížet vaše výtvory, ještě štěstí, že nečekáte na mně, jinak by jste se unudili doma. :-))). Ale vaše náplň volného času je opravdu hezká a pokud platí - kdo si hraje, nezlobí, tak jste jen a jen na dobré cestě a ještě k tomu děláte přírodopisní osvětu pro mnohé začátečníky, jako třeba jksem já

RE: Pohled na článek

(Ivča + Jirka, 1. 5. 2009 21:44)

Ahoj Krtku, díky za pochvalu. Máme radost, že Tě zaujal text i fotky. Majka se opravdu povedla. Bylo těch povedených fotek více, ani jsme nevěděli, kterou vybrat... :-) V poslední době na majku narážíme velmi často. Ještě nedávno byla velmi ohroženým druhem, ale letos se ji asi daří. Máme ale i další esa v rukávu... :-) Už zase máme asi 5 nebo 6 nezpracovaných výprav s bohatou fotogalerií. Takže jak čas dovolí, budou se tady postupně objevovat.

Pohled na článek

(Krtek, 1. 5. 2009 18:21)

Ahoj. Hodnotný článek s bohatou fotogalerií. (jako vždy) Přiznám se, že mně úplně dostalo foto majky P1080361. Ale i mnoho dalších fotek je super, je si co z tohoto předloženého vzorku vzít. Chválím

Re: Templštejn

(Ivča + Jirka, 23. 4. 2009 21:38)

Naprsoto rozumíme...:-)

RE:

(Didi, 23. 4. 2009 14:22)

Já mám podobné zážitky se zříceninami i z Čech. Dnes už je to vcelku hit navštěvovat ty nejzapadlejší místa, ale když jsem byla mladší a vyrazili jsme s taťkou např. na Janštejn či Tůmův kopec, kde jsou opravdu sporé zbytky zdí, každý se nám strašně divil, proč to chceme vidět. Běžná reakce byla: "Tam ani nejezděte, nic tam není." Navíc bývala legrace hledat tyhle památky jen podle staré mapy. Dnes si to člověk nakliká do googlu a jde najisto s přesnou představou. Už to není tak dobrodružné :-)
Majku jsme na gymplu opravdu nebrali, ale měla jsem na mysli právě ta stádia či různé způsoby vývoje, o tom řeč určitě byla.

Re: Templštejn

(Ivča + Jirka, 21. 4. 2009 23:25)

My hrady a zříceniny také můžeme vždy. Bývaly dokonce doby, že když jsme na nějaké dovolené nenavštívili hrady nebo zřiceninu, tak jsme z toho byli otrávení. Ještě před pár lety, když jsme byli v Chorvatsku, tak jsem hned popadl místní mapy, letěl do infocentra a zjišťoval, kde se co z těchto památek nachází. Asi druhý nebo třetí den jsme hned valili místo k moři na nejbližší zříceninu. Byl to nádherný výlet, při kterém jsme nepotkali ani živáčka. Všichni ostatní se samozřejmě váleli na pláži. Nikdo nechápal, kam jsme to zmizeli. A dokonce ani místní starousedlíci netušili, co tam mají v okolí. Byla legrace, že my jim vysvětlovali historii jejich okolí.:-)
Majka je zvláštní tvor, ale neboj, z gympla mezery nemáš. Tam se určitě majka neprobírala. Alespoň tedy u nás ne. Vývojová stádia hmyzu se ale určitě probírala... :-D

RE: Templštejn

(Didi, 21. 4. 2009 12:57)

Hrady a zříceninami nepohrdnu nikdy :-) Majka je pěkná potvora, já pořád přemýšlela, jak se k té včele dostane, opravdu mě nenapadlo, že by mohla mít larva drápky. Já při té biologii měla přeci jen dávat víc pozor :-)

Re: Templštejn

(Ivča + Jirka, 20. 4. 2009 23:33)

Tak to máme vážně radost. My jsme tam teď byli zase po pár letech. Na mě to tam vždy „dýchne“, trochu mystiky, trochu historie… Pokud Tě zajímá majka, jak to dělá s včelami, tak se pokusím vysvětlit. :-)) Vývoj majky není až tak jednoduchý, a tak to zestručním. Samička naklade mělce do země veliké množství vajíček, prý 2 až 4 tisíce. Jen nepatrné procento dospěje do stadia larvy. Malé, asi 2 mm velké larvy vylézají do květu rostlin, kde se zvláštními drápky na nohách přichytí přiletivší včely sbírající potravu. Přichycená larvička se tak nechá odnést do hnízda hostitelského druhu. Často se larvička splete a přichytí se na jiný hmyz, např. čmeláka, což má larva smůlu a končí. Ve včelím hnízdě vniká do zárodečných buněk a živí se včelím plodem. Tam přežije jako ponrava, zakuklí se a dospělý brouk po vylíhnutí opouští jejich hnízdo. Je to tedy skutečně taková kukačka mezi brouky.

Templštejn

(Didi, 20. 4. 2009 12:30)

Templštejnem jste mi udělali radost, děkuji, škoda, že ho mám tak z ruky, jde u nás o docela výjimečný hrad, který bych chtěla navštívit. Zaujala mě i majka obecná, jak je to s těmi včelami, které potřebuje pro svůj vývoj? Ohrožená je určitě kvůli těm nápojům lásky, chudák brouk :-)