Jdi na obsah Jdi na menu

 


Kolem napuštěné Brněnské přehrady

S vypuštěnou Brněnskou přehradou již bylo možné se na našich stánkách setkat v rámci miniseriálu: Na dně Brněnské přehrady, Na dně Brněnské přehrady II, Na dně Brněnské přehrady III a IV a Po dně Brněnské přehrady (V. díl) na hrad Veveří. V rámci těchto fotogalerií jsme i popisovali důvody, proč se přehrada vypouštěla. S přehradou, než se začala vypouštět, jste se mohli seznámit v naší fotogalerii Podkomorské lesy u Brněnské přehrady. První červnový víkend 2010 jsme se na přehradu vrátili. Zatímco v loňském roce tou dobou byla snížená hladina pustá, letos jsme zde našli hustý provoz. Vrátila se sem lodní doprava, na vodě jsou opět veslaři, už se zde začali koupat i lidé a navíc se začalo s osazováním aeračních věží. Ty budou vhánět kyslík k bahnitému dnu, čímž „osladí“ život sinicím. Věže zde zůstanou nejméně 3 roky.

Podle posledních výsledků se kvalita vody v přehradě oproti předchozím rokům zlepšila rychleji, než se čekalo. Na podzim se provedou nové rozbory a v případě potřeby se budou odtěžovat sedimenty po tradičním podzimním snížení hladiny.

A jak to vypadalo u přehrady na začátku června se můžete podívat do fotogalerie. Tentokrát jsme šli pouze po levém břehu z Bystrce a když jsme byli asi 1km od hradu Vevěří, otočili jsme to zpět. Nachodili jsme 15 km a museli vystoupat celkem 173m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE:Zátiší

(Ivča + Jirka, 10. 8. 2010 20:15)

To máš pravdu, ale jednou je to tak, podruhé jinak... Stačí si vzpomenout na loňskou fotogalerii ze západních Čech, kde je také duha, ale vykoupná tím, co píšeš... :-) Ale takový je život. :-)

Zátiší

(Krtek, 10. 8. 2010 17:16)

No bodejť , když jeden má to štěstí vidět duhu, tak to má "předplaceno" obvykle i s tím, že nejdříve pěkně zmokne, kdežto, tady jste to měli hezky, v suchu, na sluníčku..zkrátka, život je krásný:-)))

RE:Brněnaká přehrada

(Ivča + Jirka, 9. 8. 2010 20:19)

Ahoj Krtku,
máš pravdu, čuňátek je mezi námi spousta. A to těm zvířátkům asi tímto křivdíme. :-) Někdy opravdu nechápeme, že když so to do lesa přinesu, sním nebo vypiji, tak proč si obal nemůžu přinést zpět...,je to všechno asi o výchově, vzorech, inteligenci... :-)) Zátiší s duhou se nám také moc líbilo, nemohli jsme od toho odtrhnout oči. :-)

Brněnská přehrada

(Krtek, 9. 8. 2010 12:17)

Ahoj Ivčo a Jirko, trefně se vám podařilo poukázat na ten propastný kontrastný rozdíl mezi barevnou květenou a nánosy u hráze, (194 a 197), někdy jsme my lidi fakt pěkná čuňata :-((. A co všechno ještě milostivě zakryla voda, naštěstí.
Pěkné detaily rostlinek a moc zajímavá fotka s duhou (314). Ti lidi uprostřed vypadají, jakoby se vznášeli v prostoru mezi stíny, světlem a pestrými barvami - líbí se mi ta fotka :-)))

RE:Veveří

(Ivča + Jirka, 9. 8. 2010 10:39)

My tam chodíme posledních 5 let docela pravidelně a stále se to mění k lepšímu. Snad bude ten trend pokračovat.

Veveří

(Fokker100, 9. 8. 2010 7:21)

Jo jo už na to koukám...Veveří se nechal zpustnout hrozným způsobem.
Včíl už je to přece jenom lepší. 5 let jsem tam nebyl, budu se tam muset vypravit.

RE: Prygl

(Ivča + Jirka, 8. 8. 2010 22:30)

Ahoj Petře, dobře si to zelenisko pamatujeme, byla to vážně katastrofa a rok od roku horší. Samozřejmě, že čas ukáže. Hlavně ať se podaří vybudovat čističky na přítoky do Svratky (a Prýglu), jinak to bude za pár let určitě nanovo. Z Tvých fotek je také dobře zřejmé, jak se za poslední roky změnil hrad Veveří, stačí si to porovnat s naší fotogalerií z loňského roku.

prygl

(Fokker100, 8. 8. 2010 18:31)

Ahoj děcka, názory na vyčištění přehrady se dost různí, asi až čas ukáže,
jestli to k něčemu bude. Tady se můžete podívat, jak vypadala voda v r. 2005, kdy jsem tam udělal pár fotek. Jako když se otevře plechovka zelené barvy http://www.fotomen.net/?c=galerie&user=fokker100&id=28
Petr