Jdi na obsah Jdi na menu

 


Do Údolí lásky za prvními sněženkami

Poslední únorovou sobotu (27.2.2010) jsme se rozhodli, že provedeme průzkum, jestli už začínají kvést první pozdravy jara, tj. sněženky. Nejrozumnější nám přišlo vyrazit trochu na jih, tj. na Znojemsko. Asi 15 km východně od Znojma a 8 km západně od Hrušovan nad Jevišovkou se nachází obec Božice. O Božicích se objevují první zprávy už ve 20. letech 13. stol. Dnes zde stojí cca 400 domů a žije necelých 1500 obyvatel.

Nás ale až tak nezajímala obec jako taková. Cílem byla Přírodní rezervace Karlov. Rezervace se nachází jižně od Božic. Nevede sem žádné turistické značení, ani cyklostezka. Je zde ale vybudovaná relaxační a naučná stezka „Údolím lásky“, jak je místními nazývána. Naučnou stezku vybudovalo až v r. 2008 Zájmové sdružení obcí Hrušovansko. V turistické, či jiné mapě, byste ale tuto naučnou stezku hledali marně. Stezka prochází údolím Příčního potoka, podél břehů 3 rybníků (Horní Karlov, Prostřední Karlov a Božický rybník) a kopíruje hranice Přírodní rezervace Karlov. Stezka není zrovna nejlépe značena a často jsme šli spíše intuitivně, později jsme si ale všimli značek ve formě dvojitého červeného okruží, které ale není moc výrazné. Z toho lze usuzovat, že stezka byla možná značená po celé trase, ale jen jsme značení přehlédli.

Vyrazili jsme od železniční stanice Božice u Znojma. Nejdříve jsme šli asi 400m směrem na východ podél železničních kolejí. Za oploceným areálem odbočovala doleva (na sever) pěšinka lesíkem k poslední zástavbě. Zde jsme narazili na širokou lesní cestu, která byla ještě po většinu trasy pod sněhem, občas i ledem. Touto cestou jsme šli stále směrem na východ až k přírodní rezervaci.

Přírodní rezervaci Karlov jsme nejdříve obešli od jihu. Na jihovýchodním konci byla směrována Hraběcí studánka, takže jsme pokračovali cestičkou po východním okraji rezervace až k této studánce. Hraběcí studánka se nachází kousek od hráze rybníka Prostřední Karlov. Pramen studánky vyvěrá ve stráni. Nad pramenem byla r. 1810 díky hraběnce Emanuele Khuen-Belassi vybudována malá klasicistní stavba obložená pískovcovými kvádry. Hraběnka byla majitelkou panství Hrušovan a po ní také byla studánka pojmenována. Po hraběnce byl pojmenován i zámeček vzdálený asi 3,5km na východ, tzv. Emin zámeček. Místní ale zámečku neřeknou jinak než Emín. Zpět ale k Hraběcí studánce, jejíž voda je prý dodnes velmi kvalitní a místní si ji dodnes nosí domů. V tomto tisíciletí se zde zavedla nová tradice otevírání studánky jako poděkování přírodě a předkům. Pořádá se zde jarní slavnost za účasti Vodopanenky, Královničky, chlapecké „čety“ a Klíčníka.

U Hraběcí studánky jsme objevili rašící sněženky, kterým ale do pořádného rozkvětu tak asi 14 dní chybělo. Museli jsme se pohybovat velmi opatrně a dívat se kam šlapeme, protože začínaly teprve vykukovat ze země. Nicméně měly sněženky své kouzlo. Zejména nás zaujalo, jak si umí najít cestu skrz sníh nebo další překážky. Další, co nás překvapilo, byla klíšťata, která se už objevovala na místech, kde slezl sníh. To nás na konci února docela zaskočilo. Od Hraběcí studánky jsme pokračovali po hrázi zamrzlého rybníka Prostřední Karlov a dále po jeho severním břehu. Na Prostřední Karlov navazuje Horní Karlov (rovněž byl zamrzlý), který jsme po průzkumu okolí hráze (zase jsme objevili sněženky) opět obešli po severním břehu. Pak jsme pokračovali proti proudu Příčního potoka až k zástavbě u silnice spojující Božice a Hrádek. Silnici jsme přešli a pokračovali k Božickému rybníku. I tento rybník byl stále ještě zamrzlý. Rybník jsme obešli a začali se vracet zpět k železniční stanici Božice u Znojma. Nachodili jsme celkem pouhých 8km, takže jen taková rozcvička před dalšími letošními kilometry. :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE:Samota Karlov + skládačka

(Ivča + Jirka, 14. 3. 2010 18:00)

Ahoj Marku, koukáme, že se z Tebe začíná stávat také pravidelný návštěvník našich webovek. To nás moc těší. :-) Mrkli jsme k Tobě na rajče a máš tam také zajímavé věci, dokonce tam máš místa, která v budoucnu také plánujeme navštívit, takže si to postupně pořádně u Tebe na Rajčeti také projdeme. :-) Moc díky za doplňující informace. My zvažujeme, že bychom se ještě na konci března do těchto míst vydali ještě 1x, a to právě směrem od Emína, jak jsi šel Ty. Uvidíme, jestli k tomu dojde. Skládačku známe ze stránek obce www.bozice.cz. Každopádně díky za doplňující informace. Doufáme že zdravý rozum nakonec zvítězí a sněženkami v těchto místech se bude chodi kochat i další generace.

Skladacka

(Marek, 14. 3. 2010 17:20)

Tak ještě jednou:

http://jdem.cz/d7wz8
(zkr.)

http://daniz.webblast.cz/Data/files/Letaky_brozury_mapy/iri_bozice_stezka_skladacka_27052008_I.pdf

Samota Karlov

(Marek, 14. 3. 2010 17:18)

Tak touto reportáží jste mi udělali nesmírnou radost. Mám tuto oblast hodně rád, pravidelně sem podnikám svoje první jarní výlety, a co nevidět se sem tedy vypravím i letos.
U Karlova se sněženkám nebývale daří - tím "u Karlova" myslím zejména samotu Karlov. Je škoda, že chráněné území nezasahuje až sem, v akátových lesích asi 0,5 km západně od chátrajícího statku (ve svazích nad rybníkem Dolní Karlov) se totiž v posledních letech velmi intenzivně hospodaří. A právě tady bývají porosty sněženek (zatím) nejrozsáhlejší. Přestože první roky se na nově vzniklých mýtinách koberce sněženek obnovují, vím o několika lokálních místech, kde po vytěžení lesa původně bohaté porosty sněženek zcela zmizely.

Dovolím si přidat link s foty ze závěru března loňského roku:
http://hevlinunascz.rajce.idnes.cz/2009-03-28_PR_Karlov/
A přidám i „skládačku“ věnovanou naučné stezce:
http://daniz.webblast.cz/Data/files/Letaky_brozury_mapy/iri_bozice_stezka_skladacka_27052008_I.pdf

RE: Do Údolí lásky...

(Ivča + Jirka, 14. 3. 2010 0:14)

Ahoj Krtku, však nás znáš. My jak někam vlezeme, tak vždy něco objevíme a je jedno, v jaké je to roční období. :-) Klíšťata nás skutečně také překvapila. Bylo to neuvěřitelné, protože jen pár centimetrů od místa, kde jsme klíště nafotili, byla pokrývka sněhu. Jeden by si myslel, že budou ještě zalezlá. :-( Samozřejmě, že jsme neutrhli jedinou sněženku, to by bylo proti našemu přesvědčení. A kdybychom tam někoho takového objevili, tak by asi dneska chodil s gipsem. :-)))) Ten den jsme ale vážně nikoho nepotkali. Nikomu se do toho tajícího sněhu zřejmě nechtělo, i když počasí ten den bylo na konec února ukázkové.

Do Údolí lásky za prvními sněženkami

(Krtek, 13. 3. 2010 17:32)

Ahoj Ivčo a Jirko. Chválím vás za výstižný článek , podle kterého lze krásně naplánovat výlet do zdejší oblasti a přitom nic nevynechat a ještě k tomu vidět kupu zajímavého. Třeba fakt ty klíšťata bych tak brzo nečekal ani náhodou. Sám momentálně takhle "z jara" hřeším na to, že je na ně ještě brzy a občas neohroženě chodím za fotkami po místech, kde jinak mně v létě ani nenapadne (jestli to ono není spíše kvůli hadům :-))). Jedno je jisté, že tuhá zima opravdu na život v přírodě moc vliv nemá.
Jirko, krásně jsi dal do kupy ten název výletu a jeho cíl. - "Údolí lásky za prvními sněženkami", nakonec se ti to možná hodilo k blížicímu MDŽ. Vím určitě, že jsi pro Ivču žádnou sněženku (podsněžník( neutrhl, ale klidně bych čekal, že ke svátku obdržela od tebe nějakou tu aktuální fotečku z výletu :-)). A i kdyby ne, romantiku i navzdory sněhu kolem, je z vašeho výletu cítit

RE: Vysvětlení

(Ivča + Jirka, 5. 3. 2010 22:41)

Díky za doplňující informace. Tohle nám jaksi uniklo, tak víme pro příště. :-) Člověk se pořád učí… :-)

Vysvětlení :

(M + F , 4.3.10., 4. 3. 2010 23:35)

Díky za první sněženkové pozdravy, které jsou určitě příslibem dalších
fotogalerií v roce 2010. Snímky jsou jako vždy zajímavé. K poznámce o červeném značení v úvodu dodáváme: Dvojité červené okruží ( jedno je jen poloviční ) označují hranice přirodních rezervací. Pokud vidíte jen jeden pásek, jste v rezervaci a pokud vidíte dva pásky, do rezervace vstupujete. To jen pro informaci i dalším výletníkům kdekoliv.
Zdar lovu beze zbraní !!! m. + t.