Jdi na obsah Jdi na menu

 


Údolím oddechu do obory Holedná

Během letošního jara už jsme se jednou vypravili podél Vrbovce proti jeho proudu. Tentokrát jsme se vydali do Údolí oddechu, kde Vrbovec ústí do řeky Svratky. V Údolí oddechu jsme odbočili do prudké stráně brankou v plotě, a po neznačené cestě vystoupali krásnými bučinami k Jundrovským Jezírkům. Tato cesta není moc využívána, protože málokdo ví, že je to zkratka k Jezírkům. Zde jsme k našemu překvapení objevili rozsáhlou kolonii čolka obecného. Zvykli jsme si, že v pozdější době zde nádherně kvetou lekníny, ale na čolky jsme zde narazili poprvé. Bohužel se nám nedařilo pořídit kvalitní fotky, protože voda byla jednak kalná a díky silnému větru se na hladině nacházela spousta zbytků z okvětních lístků a pyl. Čolkům se navíc na hladinu zjevně moc nechtělo, takže fotky dopadly, jak dopadly. Přesto jsme je umístili do fotogalerie, protože čolka každý den nepotkáte. Od Jezírek jsme pokračovali po zelené turistické značce kolem historicky vzácných hraničních kamenů až do části obory Holedná, kde narazíte na divoká prasata. Odtud jsme se kolem rybníku Vrbovec vrátili zpět do Bystrce. Jedná se o velmi nenáročnou vycházku (pouze jedno stoupání) vhodnou na odpoledne. Námi prošlá trasa měřila cca 10km a je zde dobrá dostupnost od MHD. Oborou Holedná prochází i naučná stezka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Za 1

(Julca, 12. 4. 2012 18:35)

opravdu fajn je to super jak jste je chytli

Re: Za 1

(Ivča + Jirka, 12. 4. 2012 23:25)

Ahoj a díky. To byla náhoda a trochu štěstí. ;-)

RE: Selátka

(Ivča + Jirka, 9. 5. 2009 22:58)

Selátka byla docela dobře vidět, ale nenech se mýlit, byla pěkně neposedná. Chce to trochu trpělivost, také štěstí a nějaký výsledek se dostaví... :-)

Selátka

(Didi, 9. 5. 2009 13:13)

Ahojky, přátelé, opět moc chválím povedené fotky. I ti čolci se nakonec vyvedli ;-) Odkud jste fotili ta selátka? To byla tak skvěle vidět? Když si představím naše neposedné daňky ve veltruské oboře, nedokážu si představit, že bych je dokázala takto zachytit :-)