Jdi na obsah Jdi na menu

 


Výprava na Boubín a do Boubínského pralesa

Na Šumavu jezdíme pravidelně již několik let, ale pokaždé do jiné její části. Několikrát jsme v minulosti také plánovali vydat se do přirozeného divokého horského lesa, tzv. Boubínského pralesa. K realizaci této návštěvy ale došlo z naší strany až letos v druhé polovině července. Tento prales se nachází v nadmořské výšce 940-1120 m n.m., ale neleží přímo na vrchu Boubína (1362 m n.m.), jak by mohl název napovídat, nýbrž na úpatí západního bočního hřebene zvaného Pažení.

Místní lesmistr Jaromír John navrhl v roce 1840 majitelům lesa Schwarzenberkům vyčlenit asi 140 ha nejstarší části lesa jako rezervaci. Racionálním odůvodněním bylo i to, že těžba dřeva v těchto místech byla nerentabilní. K vyhlášení rezervace došlo o 18 let později a Boubínský prales se tak stal naší třetí nejstarší rezervací. V roce 1870 se pralesem prohnala opět ničivá vichřice, po které zbylo pouze necelých 47 ha. Ty byly v r. 1933 vyhlášeny státní přírodní rezervací. V roce 1958 se rezervace rozšířila o dalších 620 ha okolních lesů. Dnešní rezervace tak dosahuje přímo ďábelské rozlohy: 666 ha. Do podoby pralesa lidská ruka již po staletí nezasahuje. A tak tu vedle sebe žijí, umírají a padají stromy stejně jako v době, kdy zde přírodu ještě neovlivňoval člověk. Na některých stromech tak zde můžete vidět prazvláštní deformace, stromové nádory, harfovitě zmnožené kmeny, dvojáky, trojáky, stromy na chůdovitých kořenech apod.

Původní jádro pralesa (cca 46 ha) je dnes oplocené a lze se s ním seznámit jen z místní naučné stezky. Ta byla zřízena přesně před 30 lety. Je okružní, dlouhá necelé 4 km a má 8 zastávek s naučnými tabulemi. Nejzajímavější částí lze asi spatřit z tzv. Lukenské cesty.

My jsme si jako výchozí bod zvolili původní sklářskou osadu Kubovu Huť, kam jsme se na závěr i vrátili. Kubova Huť leží ve výšce 996 m n.m., takže místní železniční stanice je nejvýše položenou u nás. U nádraží jsme navázali na modrou turistickou značku a vydali se k Basumským loukám. Odtud jsme pak už jen stále stoupali kolem Srní hlavy směrem k vrchu Boubín. Vrch Boubín je dozajista (s Bobíkem) dominantou této části Šumavy. Před 4 roky zde byla slavnostně otevřena nová rozhledna. Ta je vysoká 21m a nahradila zde původní vyhlídkový triangl, který již neumožňoval přes vzrůstající stromy výhledy. Naše výhledy po pokoření Boubína byly také limitovány, a to mraky, které přinesly déšť (na to jsme si ale letos už zvykli). Zesílil i vítr, takže jsme byli ostatními turisty považování za exoty, když jsme začali šlapat 109 schodů směrem nahoru k nezastřešenému ochozu rozhledny. Od Boubína jsme sestupovali stále po modré až k rozcestí Na Křížkách (1138 m n.m.). Zde jsme zaměnili modrou za zelenou a kolem Loveckého zámečku (1150 m n.m.) jsme dorazili až k Boubínskému pralesu. Nejdříve na jeho severozápadní okraj (1100 m n.m.) a dále po naučné stezce k jeho jižnímu okraji (1036 m n.m.). Cesta kolem jižního okraje původního jádra pralesa byla místy jako prolézačka mezi padlými stromy, přičemž cesta vypadala místy spíše jako potok. Po chvíli jsme ale dorazili k Boubínskému jezírku (925 m n.m.). Nejedná se o jezírko v pravém slova smyslu. Jedná se o lidský výtvor na Kaplickém potoce, který měl zadržovat vodu a následně ji využívat k plavení vytěženého dřeva v 19. stol. Zde jsme se rozhodli, že už naučnou stezku musíme projít celou, takže jsme pokračovali i na její východní okraj. Po absolvování naučné stezky a malém odpočinku s občerstvením (je nutné využít vlastních zdrojů, nic zde nikde nekoupíte, ani v sezóně) u jezírka jsme pokračovali po společné modré a zelené značce. Nejdříve jsme mírně klesali k rozcestí Amortovka (885 m n.m.) a pak začali opět stoupat k Lomu před Soví skálou (970 m n.m.) až k rozcestí Lukenské cesty. Zde jsme opustili modré turistické značení a pokračovali po zelené, která dříve bývala Lesnickou naučnou stezkou. Ona je vlastně naučnou stezkou stále, akorát není moc udržovaná a k naučným tabulím se občas nedá nedostat. Po zelené jsme opět vystoupali přes Jilmovou skálu až k Batumským loukám a zpět do Kubovy Huti. Asi 2km před cílem nás zastihla zase jedna vydatná přeháňka. To jsme ještě netušili, že je tou poslední větší, neboť další dny našeho pobytu na Šumavě spadlo jen pár kapek.

Ještě bude vhodné doplnit, že celá popsaná trasa měřila 24 km a během výletu jsme museli vystoupat celkem 777m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: houbinky

(Ivča + Jirka, 3. 3. 2010 1:28)

Tak prima, občas nás některé houbičky trochu při určování potrápí. Tak až si nebudeme zase jistí, tak víme, kam se obrátit. :D A stím vizuálním zážitkem lze jenom souhlasit... :-)

houbinky

(renda, 2. 3. 2010 14:48)

Houby jsou moje láska snad hned po dcerách a kočkách :-))), v těsném závěsu jsou pak bylinky a kameny všeho druhu. Houby nejen miluju jako jídlo, ale také jako úžasný vizuální zážitek. To je ale nakonec celá příroda.

RE: houbičky

(Ivča + Jirka, 2. 3. 2010 0:56)

My si také myslíme, že to bude strmělka. Rostlo to v jehličnatém lese. Houžovci je to na první pohled také podobné, ale jen na první pohled. Vidíme, že se ale vyznáš i v houbách. Pořád nás překvapuješ... :-D

houbičky

(renča, 1. 3. 2010 23:49)

Strmělka nálevkovitá mě napadá jedině, ale zcela bez záruky, panč bych ji musela vidět ve více záběrech :-)
Pak jedině ještě Houžovec hlemýžďovitý, ale ten vyrůstá převážně na listnatém podkladu.

Re: Boubínský prales

(Ivča + Jirka, 17. 11. 2009 0:36)

Popisků je v každé fotogalerii tolik, že se ani nedivíme, že jsi to přehlédl. Navíc některé druhy okáčů si jsou docela podobné. Pokud to člověk neurčí důkladně, na nic nepřijde. :-)

Boubínský prale

(Krtek, 16. 11. 2009 19:09)

No vida a já se tomu popisku pod fotkou moc nevěnoval v domění, že jde o motýla, kterého jse mi jako jednoho z mála, co máš ve svých fotosbírkách, podařilo také vyfotit a on to je rovnou téměř vyhynulý druh. Vidíš Jirko, to jsou ty nedostatky :-))), jak se v mém okolí s oblibou glosuje. Stejně si říkám, že jednou z vaší dvojky na poli flóry a fauny něco bude. Držím palce, ať se akademie v dobrém ozve, moc bych vám to přál

Re: Boubínský prales

(Ivča + Jirka, 15. 11. 2009 14:15)

Ahoj Krtku, díky za taková slova chvály…, ta přímo motivují a zavazují. :-) Z tohoto výletu jsme zpětně měli největší radost z fotky 393 (okáč stínovaný). Objevit druh, který už u nás dávno vyhynul, a ještě ho stihnout vyfotit, tak to je rarita. Něco takového se nám asi hned tak znovu nepoštěstí. Už jsme tuto informaci poslali i na Akademii věd, kde mapují výskyt motýlů u nás. Ale ještě nereagovali…, asi nevěří svým očím… :D Problém byl v tom, že tohoto okáče se nám podařilo vyfotit jen jednou a hned byl pryč. Už jsme ho víckrát ani nepotkali, jen jeho vzdálené příbuzné. Dáváme Ti zcela za pravdu s černou „pokličkou“, vypadá to určitě lépe, než kdyby svítilo slunce a obloha byla vymetená. Těch pár kapek za to určitě stálo. :-)

Boubínský prales

(Krtek, 14. 11. 2009 18:45)

Ahoj Ivčo a Jirko, no, fakt pro toho, kdo sleduje vaše "expedice" není těžké, aby pojal podezření, že ty kytky a brouky si tam sami sadíte a pěstujete :-)))). Pokaždé spousta nových exemplářů, radost pohledět. Pro toho, kdo se v tom dobře vyzná, musí být opravdu radost listovat vaším webem. Jirko, takže opět jen chválím, výstižná fotogalerie, navíc už u tebe dlouho standartně bez jakýchkoli pokažených nebo se stejným motivem se opakujících záběrů, zkrátka poutavé. Taky oceňuji zvlášť ten pohled z rozhledny (191), ty daleké pohledy pod černou mrakovou pokličkou jsou super a moc lidí by asi neměnilo tuto zajímavou podívanou za to, že může každou chvíli zmoknout. Paráda