Jdi na obsah Jdi na menu

 


První jarní poslové v Přírodní rezervaci Karlov

Do Přírodní rezervace Karlov, která se nachází v tzv. Údolí lásky, jsme se vrátili po roce, a to první březnovou sobotu 2011. Přesněji řečeno jsme zde byli vloni 2x, poprvé těsně na konci února (fotogalerii najdete zde) a podruhé o tři týdny později na první jarní neděli.I na naše druhé loňské putování do těchto míst se můžete podívat sem.  Vzhledem k tomu, že jsme v loňských fotogaleriích podrobněji psali o rezervaci a dalších zde navštívených místech, uvedeme zde tentokrát jen ve stručnosti trasu, kterou jsme prošli a lehce oproti loňskému roku pozměnili.

Jako při loňském únorovém putování jsme i tentokrát zvolili za východisko obec Božice. Odtud jsme kopírovali loňskou trasu až k rybníku Prostřední Karlov. Samozřejmě jsme nemohli nenakouknout k Hraběcí studánce, prošli po hrázi Prostředního Karlova, ale tentokrát jsme neodbočili na západ, nýbrž na východ. Lesy jsme prošli až k rybníku Dolní Karlov, kde jsme vloni nebyli, a vystoupali k rozcestí, které se nachází nedaleko zaniklé osady Karlov. Odtud jsme se vrátili, i když trochu jinou cestou, zpět do Božic.

Cesta to nebyla nijak náročná, nachodili jsme jen něco málo přes 8km, přičemž stačilo vystoupat 71m. Ve srovnání s loňským rokem už nebyl sníh, sněženky už kvetly o106 (takže o něco dříve, protože vloni kvetly hlavně až při naši druhé návštěvě), a mimo nich i začínaly kvést orseje a dymnivky, což nás docela překvapilo. Další překvapení nás čekalo v podobě několika dalších mýtin. Některé úseky byly vyloženě holé. Potěšilo nás, že v takto vytěženém území sněženky kvetly ve slušném množství a nezmizely odtud díky těžbě dřeva. Dokonce jsme i v sobotu po cestě potkali několik part lesních dělníků, kteří zde káceli a spalovali nepotřebné dřevo, hlavně větve. S jedním jsme se dali do řeči a ptali se, jestli budou mýtiny sloužit pro nové školky. Potvrdil nám, že zde likvidují hlavně akáty, že to dělají pro Lesy ČR (byli najati), a že se zde budou sázet nové ořešáky černé. Tyto stromy jsou v lesnictví často využívány, protože rychle rostou. Pár školek s novými ořešáky jsme i potkali.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky za jarní probuzení

(Marek, 9. 3. 2011 20:36)

Ani jsem si nějak neuvědomoval, že už je jaro skutečně tady, a výpravu na můj oblíbený Karlov zatím odkládal. Myslel jsem, že na sněženkové koberce je ještě příliš brzy, pravda, žluté kvítky podbělu lékařského, které jsem objevil při nedělní procházce se psem, mě mohly trknout :-)

Teď, když vidím, jaká je situace, se na Karlov asi o víkendu vypravím. Díky za fotoreportáž!

Re: Díky za jarní probuzení

(Ivča + Jirka, 9. 3. 2011 21:44)

Ahoj Marku, dlouho jsi u nás nebyl. Nebo možná byl, ale nezanechal komentář… :-) Takže tě po takové době vítáme. Sněženkové koberce ber s rezervou. Byla místa, kde už se to pěkně bělalo,ale byla i místa, kde to teprve začínalo. O ten týden se to ale zase posune.
Nás hlavně překvapilo, že jsme už objevili dymnivku, a že kvetly i orseje. To jsme nečekali.
Každopádně máme radost, že tě naše „pozvánka“ zaujala a vyprovokovala k výpravě. V sobotu má být hezky, takže určitě nebudeš litovat. Dej pak vědět, jak se příroda za týden posunula.

Re: Re: Díky za jarní probuzení

(Marek, 12. 3. 2011 21:24)

Jsem stále váš věrný čtenář, ale k reportážím se dostávám zpravidla s velkým zpožděním.
Dnes jsem se podle plánu na Karlov vypravil, byla to pěkná procházka. Sněženek kvetlo dost, ale vrchol teprve přijde. Na dymnivku jsem štěstí neměl, možná proto, že jsem tentokrát vynechal Dolní Karlov, a myslím, že právě při cestě od hráze rybníka nahoru by mohly dymnivky růst. Žluté orseje a křivatce však mé pozornosti neunikly.
Nemám ale dobrý pocit z té masivní těžby dřeva. Proč sakra tolik vadí akáty? Vždyť do tohoto kraje už tyto stromy patří, byť jsou nepůvodní.

Re: Re: Re: Díky za jarní probuzení

(Ivča + Jirka, 13. 3. 2011 1:39)

Pokud tě naše stránky pořád baví, tak to je dobré… :-) My jsme dnes vyrazili také ven,a to na Pálavu. Byli jsme překvapeni, co vše už jsme objevili kvést. Nejen sněženky nebo jaterníky podléšky, ale i mochny, plicník, křivatce…, a dokonce i koniklece. Na to, že je 12.3., tak už se toho objevuje docela dost. Jestli nám to časově vyjde, objeví se ještě v neděli zde nová „jarní“ fotogalerie.
Pokud jde o akát, tak jeho likvidaci i chápeme. Jedná se o vysoce invazivní dřevinu, která utlačuje ostatní keře a rostliny. Akát vytváří husté, vysušené a tmavé porosty, čímž mění biotop a roste vedle něj jen minimum jiných druhů rostlin. Na druhou stranu když člověk vidí, co zde způsobí mechanizace při jeho likvidaci, tak má obavy, aby nevzaly za své i koberce sněženek.

Předjaří na Znojemsku

(Jirka, 7. 3. 2011 9:57)

Ahoj,
jte vy to ale "jarní ptáčata". Já jsem ještě celý víkend seděl doma a maximálně zkontroloval rašící kytičky na dvorku, a vy dva už máte nafocené první orseje a dymnivky. Budu se snažit o příštím víkendu taky něco najít. :-)
S tím ohnivcem šarlatovým je to obtížnější - u nás rostou tři téměř stejné druhy červených ohnivců a přesné určení je možné jen s mikroskopem. Já osobně bych tipoval u nás nejčastější druh ohnivec rakouský (Sarcosypha austriaca), pokud nerostl na lipovém dřevě (na lípu se specializuje ohnivec jurský). Ohnivec šarlatový je prý u nás dosti vzácný a drobnější ohnivec zimní ještě vzácnější. Většina atlasů však jiný druh než o. šarlatový neuvádí, takže se všechny ostatní za něj dost často zaměňují. Ale to jen tak na okraj. :-)
Užívejte jaro, co to jde. :-)
Jirka V.

Re: Předjaří na Znojemsku

(Ivča + Jirka, 7. 3. 2011 22:29)

Ptáčata to zvažovala už minulý týden, ale nakonec došlo k realizaci až tuto sobotu. Možná to bylo tím, že my nemůžeme sledovat ten dvorek… :-))) Orseje i dymnivky jsme nečekali, šli jsme za sněženkami. O to milejší to bylo překvapení.
Co se týče ohnivce, tak jsme určování moc neprožívali. Mrkli jsme do jednoho atlasu, do druhého…, a všude byl jen šarlaťák. Na Biolibu sice byli všichni tři, ale díky atlasu jsme si řekli, že šarlaťák bude u nás asi nejčastější. Lipové dřevo tam určitě nebylo, takže to asi bude ten rakouský. Víš, na jaké dřevo se specializuje šarlaťák a na jaké rakušák? A co ten zimák? O tom jsme ani neslyšeli. :-( Vůbec netušíme, jak bychom tyhle druhy od sebe rozeznali. :-(
Jaro užívat budeme, neboj. Ze soboty jsme byli nadšení, vůbec tam nefoukalo a bylo moc příjemně. Tak jak ti to vyjde, a počasí bude rozumné, určitě vyraz.
I+J

Re: Předjaří na Znojemsku

(Jirka, 8. 3. 2011 7:44)

Jen doplním, co jsem zjistil o ohnivcích: Myslím, že výrazné rozdíly mezi biotopem ohnivce šarlatového a rakouského nejsou. Jejich rozlišování je proto vždy práce pro odborníka s mikroskopem, z fotky to prostě nejde.
http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Sarcoscypha-coccinea/ohnivec-sarlatovy/ohnivec-sarlatovy/ID310
Ohnivec zimní (Microstoma protracta) se poznat dá - vyrůstá obvykle o něco dříve v zimě, je drobnější než ty ostatní a má pohárkový tvar plodnice s kytičkově vroubeným okrajem. http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=57818&poradie=2&form_hash=fb33ad7d24e175616f4097a34fcdf5d5
Jirka

Re: Re: Předjaří na Znojemsku

(Ivča, 8. 3. 2011 19:16)

Ahoj, díky za doplňující info i odkazy. Přečetli jsme si i informace od Jána Červenky, zajímavé. Ten zimní vážně vypadá úchvatně, ale na ten jsme štěstí ještě neměli… :-)

Že by to jaro bylo fakt za dveřmi?

(Jitka, 6. 3. 2011 19:51)

Moc pěkné fotečky, ani se nechce věřit, že jsou pořízeny tento víkend. U nás je ještě zima, byť to za oknem vypadá lákavě! Brácho, seš fakticky profík :-)

Re: Že by to jaro bylo fakt za dveřmi?

(Ivča + Jirka, 6. 3. 2011 22:02)

Ahoj, neboj, jaro dorazí i na severní Moravu. Ono tady žádné vedro také není. Ale přes den na sluníčku je fajn. Za profíka dík, ale do něj je hodně daleko. :-)