Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Pravic přes Emin zámek za bílými jarními koberci

Po třech týdnech (na první jarní neděli) jsme se rozhodli vrátit na Znojemsko, neboť jsme chtěli zjistit, zda se Přírodní rezervace Karlov a přilehlé lesy proměnily v bílé sněženkové „koberce“. Naše putování jsme tentokrát zahájili z obce Pravice. Tato místa byla osídlena již v pravěku, jak dokazují archeologické nálezy. První písemná zmínka o obci pochází z r. 1222. Ves se ale dříve nazývala Bravice, Brabice nebo Probitz. Od konce 17. stol. patřila ves ke statku v nynějších sousedních Břežanech.

My jsme prošli obcí a pokračovali po neznačené cestě směrem na jih. Nejdříve jsme minuly neudržovanou výklenkovou kapličku, pak jsme překřížili jeden z přítoků řeky Jevišovky, po 200m samotnou Jevišovku a už jsme se ocitli na okraji listnatého lesíku, ve kterém se nachází Emin zámek vybudovaný v r. 1822. Místní jej nazývají Emín. Zámek byl vystavěn hrabětem Eduardem Khuenem-Belassy, majitelem hrušovanského velkostatku, a pojmenovám po jeho manželce Emanuele, rozené hraběnce z Althanu. Zámek je přízemní obdélníková budova se zvýšeným přízemím. Stavbu zvýrazňují její okrajové části mající charakter pavilonů a zejména centrální rizalit se schodištěm do parku. Na přelomu 80. a 90. let zde pobýval i Alfons Mucha, který se podílel na malbě interiérů. Ve 30. letech 20. stol. zde pobývali také Henlein i Goebbels. Prý zde při jednom ze setkáních vytvořili koncept Mnichovské dohody. Khuenům zámek patřil až do r. 1945. V r. 1948 zámek vyhořel a požár zničil i Muchovo dílo. Po opravě zámek sloužil jako zemědělské učiliště a domov důchodců. Dnes zde působí Ústav sociální péče pro psychotiky a alkoholiky mužského pohlaví s věkem nad 26 let, kterým byla prokázána duševní porucha.

Od Emína jsme nejdříve pokračovali na jih k hájovně, kde jsme odbočili doprava a pokračovali polní cestou necelé 2km na západ, a to do Starého Karlova (na mapě uveden jako Karlov). Dnes se jedná o pár zchátralých budov v oploceném areálu.

Od Starého Karlova jsme pokračovali dále na západ do lesů nad rybníky na Příčním potoce. U rybníku Prostřední Karlov se nachází Přírodní rezervace Karlov. Lesy se zde v tohle období vybavily bílými koberci sněženek podsněžníku. Jak to v těchto místech vypadalo před třemi týdny se můžete podívat zde. Objevíte zde také další informace o této lokalitě. Od rybníku Prostřední Karlov jsme se vrátili zpět do Pravic.

Výlet to nebyl nijak náročný, ušli jsme celkem 13,5km a stačilo vystoupat 94m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: devětsil

(Ivča + Jirka, 31. 3. 2010 0:27)

Devětsil lékařský je příbuzný, ale ten je zjevně zabarvený do růžova. :-)

devětsil

(Fokker100, 30. 3. 2010 17:38)

Jo jo máte pravdu, bylo to kousek od potoka...Tak devětsil bílý to je, poznávám ho i na vašich fotkách. Jestli zapáchal, to jsem nezkoumal, ňufnu si příště. Já jsem našel v herbáři jen devětsil lékařský, ale ten vypadá o dost jinak...
P.

RE: Kalečník

(Ivča + Jirka, 29. 3. 2010 22:09)

Ahoj, tak to, co vypadá tak exoticky, až taková exotika není. :-) Jedná se o devětsil bílý. Začíná někdy kvést už v únoru a kvete až do května. Možná už také začínal zapáchat, nevšiml sis? :-) Většinou roste u potůčků (nebyla někde blízko voda?), někdy ale i v lesních příkopech.
Máme ho i v naši fotogalerii, mrkni třeba na: https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2009-drahanska-vrchovina/prirodni-park-rakovecke-udoli/2462 nebo https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2009-drahanska-vrchovina/prirodni-park-rakovecke-udoli/2463

Kalečník

(fokker100, 29. 3. 2010 13:08)

Ahoj děcka, hele co jsem objevil pod Kalečníkem, to vypadá exoticky...http://fotomen.net/index.php?c=galerie&user=fokker100&id=40&photo=6

RE: To je nádhera

(Ivča + Jirka, 28. 3. 2010 19:19)

Takové množství a takovou hustotu jsme asi také ještě nezažili. Všechno je ale jednou poprvé. :-) Velké množství sněženek je např. také v lesích pod Děvínem na Pálavě (byli jsme tam včera, fotogalerie se už zpracovává), ale nedosahují takovou hustotu a navíc tam už sněženky končí.

To je nádhera,

(M. + F.28:3:10, 28. 3. 2010 18:07)

to potěší oči i duši. Tolik sněženek pohromadě jsme ještě v životě neviděli.Lovu beze zbraní zdar! m.+ t.

RE: 1.jarní neděle

(Ivča + Jirka, 28. 3. 2010 1:04)

Ahoj Marku, to že nám to nedalo je i tvoje zásluha. Když jsme mrkli na Tvoje fotky, už jsme tušili, že se vrátíme na místo činu. :-) Karlov nezklamal, byli jsme nadšení.
Tak to my jsme byli větší tvrďáci a vyráželi za deště. :-) Ale odrazených bylo asi více, protože jsme nepotkali žádného výletníka. Pouze jedno místního starousedlíka, který si na kole zkracoval cestu přes les. Křivatce jsme potkali až dnes na Pálavě, tam už to kvetlo o106 (koniklce, hlaváčci, kyčelnice, jaterníky, dymnivky, mochny…, sněženky už končily), brzy se zde zase objeví i tato nová fotogalerie.

První jarní neděle

(Marek, 27. 3. 2010 20:12)

Díky za pokračování :-) Tak vám to přece nedalo, a na Karlov jste se vydali ještě jednou. Doufám tedy, že Karlov nezklamal.
Btw. stačilo málo, a potkali jsme se tam. V neděli jsem už měl připravené kolo, ale dešťová přeháňka kolem 13. h mě od výletu odradila. Vypravil jsem se až v pondělí, potkal jsem jen 4 lidi na procházce, jinak pusto, prázdno. Kromě bílých květů sněženek jsem tu a tam spatřil i pár kousků křivatce žlutého.

RE: úhel pohledu

(Ivča + Jirka, 26. 3. 2010 20:41)

Tak pokud to bereš takto, tak je to jasný. :-) Ale jak píšeš, na žádnou fotosoutěž to skutečně není… :-))))

Úhel pohledu

(Krtek, 26. 3. 2010 17:32)

Ahoj Jirko, no právě, že je to svým způsobem pohled málo vídaný. Všichni se snaží zabrat včely hlavně pohledem na hlavu a "očiska", občas se vyskytne pohled více z boku, ale letecký náhled abys svíčkou pohledal. Sice to není na první místo ve Fotosoutěži, ale pohled to zajímavý je

RE: Návrat ke sněženkám

(Ivča + Jirka, 25. 3. 2010 22:44)

Krtku, s některými lidmi je to skutečně těžké… :-(( Zamračená obloha skýtá určitě lepší možnosti, než ta rozjasněná. Nyní ale určitě po té sluneční zimní mizérii všichni stojíme právě o tu vymetenou prosluněnou. :-) A 087 je skutečně zajímavá. 061 je opravená, dík, to byl tedy překlep… :-))) 983 Ti přijde zajímavý úhel pohledu? Neupsal ses? Tam by nás to teda zrovna nenapadlo. :-)

návrat ke sněřenkám

(Krtek, 25. 3. 2010 18:49)

Ahoj Ivčo a Jirko, tohle bylo parádní repete, jak vás znám, nemáte srdce si to nechat ujít, když víte, že tam budou. Sic, ani to není vždycky jisté, viz obr.(072), já nevím, co bych takovým lidem udělal. :-(((. Zřejmě to dělají pod dojmem, že jich tam je plno, nekonečno nebo co.
Jirko, na svém příkladu dobře prezentuješ, že i zamračená obloha může být podkladem pro pěkné fotky, když se to umí správně podat, tak jeden si nemůže nevšimnout té fantastické atmosféry, jenž je provází (087, 095)
Jirko, mrkni se na fotku (061) máš tam jeden mile znějící překlep, to by bylo, kdyby tak i toho byly koberce, ale před Ivčou ani muk :-))). )
(983) má zajímavý úhel záběru, to se moc nevidí...:-)))