Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za orchidejemi do NPR Strabišov-Oulehla 3

Na konci druhé květnové dekády jsme se odpoledne rozhodli vyrazit vyloženě na chvilku (na „otočku“) do Národní přírodní rezervace Strabišov-Oulehla u Lísek na Kroměřížsku. Vrátili jsme se sem tak po 2 letech. Protože jsme o této lokalitě již napsali poměrně hodně v dřívějších úvodních textech k fotogaleriím zde a zde, nebudeme se o tomto místě tentokrát rozepisovat. Závěrem zdravíme dva entomology, na které jsme narazili na okraji Oulehly a Růženu a Milana S., které jsme potkali mimo lokalitu, a se kterými se známe již z PR Údolí Chlébského potoka, kde se k nám přihlásili na základě našich webovek. Byla to opět milá setkání. ;-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Strabišov-Oulehla

(Jirka V., 18. 6. 2015 16:24)

Ahoj,
koukám, že u obrázku P1250926 chybí popiska. Je to olétaná jetelovka hnědá (Euclidia glyphica).
Jinak vše OK, lokalitu samozřejmě znám. Vstavače trojzubé jsou fajn, jinde se s nimi člověk moc neuvidí. Bílá forma vítodu většího tam roste každoročně, stejně jako rozrazil rezekvítek s bílými květy.
My už na orchideje moc nejezdíme, ale doufám, že ještě letos stihnu aspoň jednu zárazovou lokalitu. :-)
Přeji pěkný víkend.
Jirka

Re: Strabišov-Oulehla

(Ivča+ Jirka, 18. 6. 2015 20:33)

Ahoj Jirko,
díky za doplnění - určení. Ta popiska tam opravdu chyběla z toho důvodu, že jsme nevěděli. Mysleli jsme, že se dopídíme dříve, ale předběhl jsi nás… ;-) My jsme se sem chtěli po dvou letech zase podívat. Překvapilo nás, o kolik méně kvetlo v. trojzubých na Přední Oulehle, ale zase jsme měli pocit, že jich více kvete na Zadní Oulehle. Každopádně bylo o 1/2 až 2/3 méně kvetoucích exemplářů střevíčníku. Tak snad nebude sestupná tendence pokračovat. Za rok ale může být všechno jinak… ;-)
Rezekvítek s bílými květy jsme tam ještě nepotkali. Ale viděli jsme ho letos, když jsme šli na Babu od Jinačovic. Bílých exemplářů kvetlo nad Jinačovicemi docela hodně.
Tak držíme pěsti, ať se ti poštěstí nějaké zárazové lokality.
I+J