Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pálava na konci dubna

Na Pálavě jsme byli na počátku dubna 2014 a poslední dubnový den 2014 jsme si na chvilku sem opět odskočili. Příroda za necelý měsíc udělala pěkný skok a i když jsme zde strávili jen pár hodin, viděli jsme toho k našemu překvapení docela dost. A hlavně byl ještě všední den, takže naprosté minimum lidí, boží klid a ideální příležitost se kochat.  A kdo má zájem, se může zpětně pokochat v níže přiložené fotogalerii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pálava

(Jirka V., 30. 6. 2014 8:22)

Ahoj,
na konci dubna bývá Pálava asi nejzajímavější, kvete ještě spousta jarních rostlin, ještěrky jsou aktivní a už je možno potkat i zajímavé brouky a motýly, což tato galerie krásně ilustruje. :-)
U té bejlomorky bych si nebyl jistý určením, protože bejlomorka buková napadá buky a její hálky mají trochu jiný tvar. Možná to není bejlomorka, ale nějaký hálkotvorný roztoč, např. vlnovník. Opravte si taky určení u chrpy. Chrpa horská je na jihu Moravy jen pěstovaná v zahrádkách, v přírodě je tu k vidění častěji chrpa chlumní (Cyanus triumfetti). A u té večernice smutné můžu potvrdit, že na Santonu roste, ale nejen tam. Vidět se dá i na Velatické slepencové stráni.
Tak zatím. :-)
Jirka

Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 30. 6. 2014 9:06)

Ahoj Jirko,
bylo toho tou dobou vidět skutečně požehnaně. Chvílemi člověk ani nevěděl, na co se soustředit.
U bejlomorky si samozřejmě jistí nejsme, to je jen maska navenek ;-), a s chrpou máš určitě pravdu, bude to chlumní, ne horská. Dík za opravu i doplnění informací ohledně večernice. To jsme ještě dopadli docela dobře, mysleli jsme, že tam toho bude s ohledem na množství druhů na opravu více. Doufáme, že nás jen nešetříš... ;-)) Máš zkušenost s podkovokou chocholatou? My jsme na ni ještě nikde nenarazili, tak si s ní jistí také nejsme. Ale vypadá tak.
Tak hezké léto, i když dnes to vzhledem k počasí vyznívá ironicky.
I+J

Re: Re: Pálava

(Jirka V., 1. 7. 2014 9:19)

Ahoj,
podkovku jsem zatím ještě nenašel a ani nevím, jestli je vůbec na Děvíně známá, takže s tou si moc jistý nejsem. A to počasí teď sice moc jako léto nevypadá, ale já jsem docela rád, že konečně zapršelo. :-)
Jirka

Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 3. 7. 2014 23:08)

Vidíš..., pár dnů, a už to zase vypadá jako léto. ;-) A pokud to nebude podkovka, tak vůbec netušíme, o co by se mohlo jednat, protože vždy při určování něco nesedí...
Tak hezký červenec,
I+J