Jdi na obsah Jdi na menu

 


Říčky v Orlických horách a nejbližší okolí

Na druhou polovinu srpna 2014 jsme si naplánovali Orlické hory. Ubytování jsme měli v obci Říčky, ze které jsme vyráželi do okolí. V den příjezdu jsme se vypravili jen na malou obchůzku obce a nejbližšího okolí. Protože jsme v průběhu dalších dnů obcí ještě procházeli několikrát různými směry, vytvořili jsme jednu fotogalerii věnovanou Říčkám.

Říčky jsou v písemných kronikách připomínány už v r. 1654 jako dřevorubecká osada. Je ale velmi pravděpodobné, že ke vzniku osady došlo už v. 16. stol. Rokytnické sklárny v průběhu své činnosti měnily stanoviště dle toho, jak zpracovaly dřevo ve svém okolí. A podle některých pramenů již v r. 1515 stávala v oblasti Říček - Koutů sklárna.

Obec Říčky v Orlických horách (německy Ritschka) se nachází v okrese Rychnov nad Kněžnou při soutoku potoka Říčky a Hlubokého potoka. Vodní tok Říčky, který ústí do řeky Zdobnice, se původně jmenoval Klausa. Po 2. sv. válce byla snaha tok pojmenovat Kulsava nebo Klusava (že kluše z kopce do údolí), ale Říčka zvítězila.  Obec je fakticky tvořena roubenými chalupami rozmístěnými na okolních svazích, protkaných 5 potoky s řadou dalších přítoků. Obec byla už v 19. stol. rozdělena na 9 částí: Leipelovy boudy, Eberdorf, Pustiny, Rysé, Střední kopec, Alma, Hraniční hřeben, Spodní lán a Jízdní svah. Některé názvy zanikly a v mapách je nenajdete (např. Alba, Eberdorf), jiné zůstaly (např. Rysé, Pustiny), další byly upraveny (např. Střední kopec na Prostřední kopec) nebo vznikly nově (Betlém). Ještě před 2. sv. válkou zde žilo 850 obyvatel, ale po odsunu původního německého obyvatelstva po 2. sv. válce došlo k prudkému poklesu. Za socialismu se dokonce v 50. letech projednával návrh, že se Říčky přebudují na jedno velké sídliště pro penzisty a důchodce. Tento návrh naštěstí neprošel a z Říček se postupně začalo stávat lyžařské středisko. V r. 1960 byla obec vyhlášena rekreačním střediskem a v r. 1963 zde bylo vybudováno středisko Horské služby. Dnes zde žije necelá stovka stálých obyvatel, ale v zimě se obec zaplní lyžaři a od jara se sem začnou vracet chalupáři a turisté. Proto nás zaskočilo, že v celé obci je otevřen jen 1 malý stísněný obchůdek se základními potravinami a pouze 3 fungující restaurace (Devětsil, hotel Konšel a hotel Říčky). V Říčkách stojí vedle obecního úřadu pozdně barokní kostel Nejsvětější trojice, který byl vybudován v letech 1790-1792 a osazen 3 zvony. Kousek od kostela dříve stávala dřevěná kaple, která už ale neexistuje. Kostel je jednoduchá jednolodní stavba, se kterou na severovýchodní straně sousedí malý hřbitov. Kostel by zjevně potřeboval projít rekonstrukcí. Pokud by někoho zajímala historie Říček, doporučujeme stránky obce, kde se dočtete nejen o vzdálenější, ale i novodobější historii.

Návštěvníci Říček mohou obdivovat také drobnou sakrální architekturu (kříže, boží muka, sochy svatých) nebo zdejší studánky, kterých jsme napočítali 11 a některé mají zajímavá pojmenování (např. U strašidelného mlýna, Zlatý crk, Na Prízlově kopci, U kamenného bazénu…). Nedávno zde došlo k vybudování 18 jamkového hřiště na adventure golf, a to na Prostředním kopci, kde stával původně statek, a kde byl nově také vybudován hotelový komplex apartmánů.

Na závěr chceme ještě zmínit druidský kamenný kruh z velkých křemencových kamenů vysokých cca 2-5 m, který jsme rovněž navštívili. Kamenný kruh se nachází na okraji Říček na úbočí vrchu Pustý, a to jen pár metrů od domu č. 119, který ale už katastrálně spadá do Nebeské Rybné, která patří pod Rokytnici. Kamenné uskupení je považováno za pseudokromlech. Kruh byl prý vybudován v r. 2006 majitelem nedalekého domu. Co nás ale zaujalo, že menhiry byly prý vztyčeny na původním místě. Existují prý nějaké německé noviny, které dosvědčují, že kamenný energetický kruh zde stával mnohem dříve a ještě zde byl patrný mezi 1. a 2. sv. válkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Soustava kamenů je, na rozdíl od Kruhu štěstí pod hradem Okoř

(Jan Johann Jaroslav Miška, 21. 9. 2015 12:43)

a pastvinou zaplevelenou kameny, známou pod pojmenováním Holašovické Stonr Henge, na energeticky vydatném místě. Řada kamenů je dokonce na energetické linii, což platí též pro vysoký kámen obložený menšími. Celý prostor navýšený kameny,je proto energeticky vydatný, tedy pobyt v místě léčí. Více podrobností v mých šesti knihách o prasíle: Zpověď druida, Magická prasíla, Hledání prasíly, Tajemství prasíly 1 a 2 a Bájná prasíla

Re: Oprava: Stone Henge na Energeticky NEVYDATNÉM MÍSTĚ Soustava kamenů je, na rozdíl od Kruhu štěstí pod hradem Okoř

(Jan Johann Jaroslav Miška, 21. 9. 2015 13:05)

Moc se omlouvám za chybu. Holašovické Stone Henge je celé na energeticky NEVYDATNÉM místě, DěkujiJan Johann Jaroslav Miška

Re: Re: soustava kamenů...

(Ivča + Jirka, 21. 9. 2015 22:14)

To je v pohodě, omluv není třeba, hned nám to bylo jasné. O šamanském kruhu pod hradem Okoř i o Jílkově Holašovickém kruhu jsme slyšeli (v Holašovicích jsme i byli, ale to ještě po kruhu nebylo ani památky). Ani na jednom z těchto míst jsme nebyli, ale postřehli jsme pochybnosti na internetu o jejich energetické síle. Jen nás to trochu překvapilo u kamenného kruhu pana Jílka u Holašovic, na kterém se podílel p. Kozák, který je přece "v obraze".