Jdi na obsah Jdi na menu

 


Floriánek u Moravského Krumlova

Poslední dubnový víkend jsme se na skok zastavili v Moravském Krumlově a když už jsme byli v tomto malebném městečku, nemohli jsme vynechat Floriánka. Chtěli jsme vědět, jak to zde letos vypadá s kosatci. O Moravském Krumlovu už jste se párkrát u nás také dočetli, nicméně zde uvedeme pár zajímavostí:

-          Historické jádro města bylo vybudované na prohnutém skalnatém ostrohu nad meandrující řekou Rokytnou.

-          Rokytnou, která odděluje Rokytenskou pahorkatinu na Moravskokrumlovskou a Ivančickou kotlinu, zde najdete v přirozeném stavu bez rozsáhlejších technických úprav. Představuje geomorfologický a hydrologický unikát, který je předmětem ochrany.

-          Meandr řeky dal obdobně jako Českému Krumlovu i jméno tomuto moravskému městu, neboť „Krumme Aue“ znamená křivý luh.

-          Okolí Moravského Krumlova bylo osídleno už od pravěku. Historické slovanské hradisko Rokytno (Urbs Rokiten = Rokyten) bylo vybudována v 9. stol. a fungovalo ještě ve 12. stol. (zaniklo zřejmě z důvodu vpádu vojsk českého knížete Vladislava II. proti Konrádu Otovi Znojemskému v r.1146). Vznik Moravského Krumlova byl spjat se stavbou kamenného hradu typu „italského kastelu“, který byl budován zřejmě na příkaz českého krále Přemysla Otakara II. Ten povýšil Krumlov na město r. 1260.

-          Majiteli města byli postupně páni z Obřan, páni z Lipé, páni z Kravař, Lichtenštejni a rod Kinských. Největší rozkvět Krumlov zaznamenal v období renesance (tehdy byl Krumlov hodnocen jako jedno z nejkrásnějších moravských měst), kdy byl původní hrad přestavěn na zámek, který dnes chátrá (s výjimkou části, kde byla umístěna Muchova Slovanská epopej).

-          Město během své historie poznamenaly požáry, drancování armád a také bombardování za 2. sv. války (byla zničena řada památek a 360 domů).

-          Díky občanům z Moravského Krumlova byla v 50. letech 20. stol. do zámku převezena monumentální obrazový cyklus Slovanská epopej od Alfonse Muchy. Tato obrazová plátna byla zachráněna z finančních prostředků města, které byly vynaloženy na jejich restaurování. Bez nich by Slovanská epopej špatně dopadla. Právě proto se zdejší obyvatelé cítí poškozeni rozhodnutím o přesunu celé epopeje do Prahy. Navíc Slovanská epopej byla jediným turistickým lákadlem a město už tak 2 roky trápí obrovský pokles turistického ruchu.

Moravský Krumlov je ale pro nás přitažlivý svoji krajinou a přírodou, což jste si mohli všimnout v našich dřívějších fotogaleriích (např. zde nebo tady). Díky času, kterého jsme ten den moc neměli, jsme tentokrát nakoukli jen na nepřehlédnutelný kopec tyčící se nad městem, kde stojí kaple se sv. Floriána. Proto se i kopci říká Floriánek. Více o tomto kopci i o důvodu založení kaple jsme psali zde. Přidáme tak k tomuto místu opět jen pár zajímavostí:

-          Nachází se zde skalní step, která je součástí NPR Krumlovsko-Rokytenské slepence. Díky značnému sklonu slepencových skal, vysoké záhřevnosti a vysychavosti skalnatého podkladu se zde nedokáže vytvořit souvislá vegetace. Srážky rychle stékají do údolí (a berou sebou i živiny) nebo se odpaří, a proto zde přežívají jen rostliny, kterým extrémní podmínky nevadí.

-          Kaple sv. Floriána je postavena z tesaného kamene. Má 3 vchody a 4 věžičky v rozích. Původní stavba měla 5 věží, ale prostřední byla odstraněna. Za napoleonských válek byla kaple v r. 1809 francouzskými vojsky zpustošena.

A jak to zde vypadalo na konci dubna, a zda kvetly kosatce nízké, se můžete podívat do fotogalerie.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pozdrav a dík

(Jana, 28. 9. 2013 21:14)

Ahoj Ivčo a Jirko, spíše náhodou jsem se dostala na vaše stránky. Moc se mně líbí. S radostí jsem si prohlížela fotky a četla pěkné komentáře. Tím spíš, že jsme společně s manželem většinu míst již navštívili, takže jsem si je ráda připomněla. Jen tak dále. Zdravím Jana

Re: pozdrav a dík

(Ivča + Jirka, 29. 9. 2013 9:34)

Ahoj Jano,
děkujeme za komentář, který je pro nás povzbuzením do dalšího počínání, a to zejména nyní, kdy potřebujeme zpracovat skoro 20 fotogalerií z našich výletů z letošního léta. Když je čas, tak místo zpracování fotek raději vyrážíme do přírody a pak někdy v zimě doháníme skluz. Ale neboj, vydržíme... ;-) Tak zase někdy příště. Třeba u nás najdeš nejen vzpomínky z navštívených míst, ale i inspiraci, kam vyrazit.
I+J