Jdi na obsah Jdi na menu

 


Zpožděný začátek jara na Pálavě

V polovině dubna 2013 jsme po menší pauze opět navštívili naši oblíbenou lokalitu Pavlovské vrchy – Pálavu. O tomto krásném kousku našeho kraje jsme už toho napsali více než dost, takže zájemce o podrobné informace odkazujeme na naše dřívější fotogalerie, a to zejména v rubrice 2010 Pavlovské vrchy – Pálava (8 fotogalerií), další zajímavosti můžete najít i v předchozích letech 2008 a 2009, případně v 2011 nebo v loňském roce 2012. Hned od počátku našeho putování Pavlovskými kopečky nám bylo jasné, že je jarní příroda asi o cca 14 dní opožděná, ale nebylo divu, když zde na Velikonoce ještě ležel sníh. Jiné roky už zde kosatce kvetly, ale letos si teprve listy razily cestu ze země. Dnes už ale můžeme prozradit, že díky teplému dubnovému počasí se příroda hezky zbláznila. Vrátili jsme se sem po 11 dnech a kosatce už málem odkvétaly a veškerá příroda byla po necelých dvou týdnech k nepoznání. Tyto změny ale budete moci posoudit, až dojde na „kosatcovou fotogalerii„ řada a zpracujeme ji. Pokusíme se co nejdříve. ;-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zpožděný začátek jara na Pálavě

(Krtek, 28. 4. 2013 0:43)

Ahoj Ivčo a Jirko,
je to přesně tak, jak píšete v úvodníku. Jaro nejdříve nechalo na sebe dlouho čekat a pak najednou vše dohnalo v rekordně krátké době. Jeden příklad za všechny. "Zlatý déšť" stále ne a ne vyrašit a koukám, najednou jej je všude kolem, jako by šmahem proutku a v pomerně vysokém stupni rozkvětu. Počítám, že ještě tak 5 dní a bude po něm.
To je radost kráčet krajinou, viďte? a Pálavu nevyjímaje. Pěkné fota mimo jiných: sasanka491, plicník 530, dymivky 535, 651, jaterník 562, výhledy 569,578, 626, hlaváček 643, koniklec 656, chrobák 695 i vinice 714. Krásné jaro a hezký zbytek víkendu přeji. Krtek :-)

Re: Zpožděný začátek jara na Pálavě

(Ivča + Jirka, 29. 4. 2013 22:56)

Ahoj Krtku,
tak jsme se všichni jara konečně dočkali. Nejdříve si jaro hrálo s námi na schovávanou a pak letní počasí způsobilo, že se příroda totálně zbláznila. Uvědomujeme si to hlavně na kvetoucích rostlinách. Určité druhy jsme si zvykli vídat v polovině března, jiné v průběhu druhé poloviny března, další začátkem dubna, pak další druhy vykvétají v průběhu dubna... Ale letos to bylo vše snad během 2-3 týdnů naráz, a to pěkným fofrem.
Dík za pochvalu fotek. Měj se a užívej si jara plnými doušky. ;-)
I+J