Jdi na obsah Jdi na menu

 


Začátek jara 2013 na Pálavě podruhé

Po jedenácti dnech (26.4.2013) jsme se vrátili na Pálavu, abychom viděli, jaký velký skok příroda udělala. A bylo to neuvěřitelné (na fotogalerii z poloviny dubna se můžete podívat zde). 15. dubna teprve lezly ze země listy kosatců a nyní už byly některé kosatce odkvetlé (naštěstí menšina). Tentokrát jsme vyrazili s naší kamarádkou Ivkou a výlet jsme započali v Klentnici. Po červeném značení jsme dorazili rozkvetlým lesem k Soutěsce. Zde jsme využili zelené značení a stoupali úbočím Děvína směrem k hradní zřícenině Děvičky. Právě na úbočí máme jarní přírodu nejraději, protože to zde hraje všemi barvami a rozkvetlé koberce nemají chybu.Od Děviček jsme se vrátili po červeném značení přes Děvín a Soutěsku. Protože jsme o Pavlovských vrších (Pálavě) na našich stránkách toho napsali tolik, zájemce o další informace pouze odkážeme do předchozích let, a to zejména na rubriku 2010 Pavlovské vrchy – Pálava (8 fotogalerií). Další zajímavosti můžete najít i v předchozích letech 2008 a 2009, případně v 2011 nebo v loňském roce 2012.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

PR Údolí Brtnice

(Miroslav Vrba, 23. 5. 2013 15:19)

Dobrý den,
stal jsem se pravidelným návštěvníkem Vašich stránek, kde nacházím mnoho poučného zvláště o jižní Moravě, kam v poslední době rád zajíždím. Loni na Velikonoce jsem byl poprvé na jarní Pálavě, kde jsem viděl koniklece na úbočí Děvína a nevěděl jsem si s jejich určením rady. Po shlédnutí této galerie je mi již vše jasné. Protože jste vyjádřili přání navštívit PR Údolí Brtnice a letošní jaro zde již nestihnete, nabízím pár fotek na rajčeti na www.vrbamiroslav.rajče.idnes.cz v albu Opožděné jaro 2013. Údolí navštěvuji již 35 let a současný stav je tak špatný, že návrat k původnímu již není možný. Je to zvlašť škoda, když vidím např. vzorně udržovaný Švařec nebo Mohelno. Stalo se zde to, co pan M. Konvička popsal obecně před několika lety v populárním článku v MF Dnes: O stavu motýlů v ČR - odhmyzeno.
Dne 8.5.2013 jsem neodolal a vyrazil do Znojma za pestrokřídlecem podražcovým, kterého si v případě zájmu můžete prohlédnout na rajčeti v samostatném albu.

Miroslav Vrba

Re: PR Údolí Brtnice

(Ivča + Jirka, 23. 5. 2013 22:11)

Zdravíme pravidelného návštěvníka ;-),
na „rajče“ jsme koukli a to jak na opožděné jaro, tak i na pestrokřídlece podražcového. Stav PR Údolí Brtnice nás mrzí a je to velká škoda. Každopádně se sem někdy vypravíme a je pouze otázkou KDY. Jinak ta užovka bude skutečně užovka hladká. Narazili jsme na ni letos na jaře na Pálavě, a to při první letošní návštěvě. Pestrokřídlec je parádní. Už jsme ho v přírodě také viděli, ale nafotit se nám ho zatím ještě nepodařilo. Věříme ale, že se nám to časem také poštěstí. Zase rádi v budoucnu nakoukneme.
Ivča+Jirka

Děvín

(Jirka V., 20. 5. 2013 8:19)

Ahoj,
na Pálavě jsme byli letos o den dřív než vy a šli v podstatě stejnou trasou (z Klentnice na Dívčí hrady a zpět). Můžete si porovnat fotky v mé galerii, i když kosatce nízké jsem si letos zatím žádné nezveřejňoval. :-)
P1540135 bude asi popenec chlupatý. Od břečťanolistého se liší jen velmi málo, takže jsem u něj taky chvilku váhal. P1540312 bych asi považoval taky za písečnici, ale těžko soudit, když nevím, kde přesně jste ji našli, a jak vypadal její kalich.
Moc se mi líbí ta skákavka rudopásá, tu jsem ještě letos vůbec neviděl a v archivu mám jenom samečka. A doufám, že jste od nás pozdravovali starého známého krasavce - střevlíka měděného. ;-)
Zdraví vás oba
Jirka

Re: Děvín

(Ivča + Jirka, 20. 5. 2013 21:34)

Ahoj,
tak jsme se o jeden den hezky minuli... ;-) K tobě jsme nakoukli. Datel se nám tam také mihnul, ale zachytit se nám ho nepodařilo. A máš tam pěkně hodující střevlíky „měďáky“ na chroustovi. Akorát na tom předchozím snímku, kde je „měďák“ sám, nám přijde, že nějaký přišlápnutý... ;-) Máš tam hezké snímky. A nějakého kosatce jsi tam dát mohl, ty přece za to stojí, i když je tam máš v jiných letech.
Pokud jde o popenec, tak vím, že jsme se na něj v terénu dívali a přišlo nám, že má lodyhu velmi řídce chlupatou. On ten snímek trochu možná klame. Nevylučujeme ale nic. Pokud by to byl skutečně popenec chlupatý, tak tu máme další ohrožený druh v galerii.
Skákavka je fajn, ale mrzelo nás, že se nenechala lépe nafotit.
Měj se,
J.

Re: Re: Děvín

(Ivča + Jirka, 21. 5. 2013 0:07)

Ještě dovětek k písečnici. Je to skutečně písečnice, která se nachází nad Soutěskou a víme o ní už několik let. Pravidelně nepravidelně ji tak kontrolujeme, jestli je OK. ;-)