Jdi na obsah Jdi na menu

 


Toulání Pálavou na počátku října

Na počátku října 2012 jsme se vrátili na naše oblíbené Pavlovské vrchy (Pálavu). Potulovali jsme se tentokrát v okolí Klentnice, kolem Sirotčího hrádku, na Stolové hoře… Protože jsme tato místa zde x-krát popisovali, naposledy v minulém roce (najdete zde), nebudeme se zde tentokrát rozepisovat v rámci úvodního textu. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo, ale příroda už byla zjevně podzimně naladěna. Potkali jsme pár motýlů (otakárka ovocného, perleťovce a žluťásky) pracně hledajících rozkvetlé květy, které se nám ale nedařilo zvěčnit. Pokud se jedná o další zástupce hmyzu, hemžilo se to kolem nás kobylkami a sarančemi. Nepodařilo se nám už ale objevit kriticky ohroženého střevlíka panonského uherského, ani zde se vyskytujícího stepníka (fotogalerie z loňského roku). Chtělo to do těchto míst vyrazit o nějaký týden dříve. Nebylo ale potřeba litovat, protože na Pálavě je stále co vidět, navíc výhledy umožňující se kochat…

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Podzimní Pálava

(Krtek, 28. 10. 2012 17:50)

Ahoj Ivčo a Jirko. Prima podzimní i když jak píšete i větrné putování. moc pěkné krajinky 124, 136, 222, 224, 231, 269 a úplně nejhezčí 210 - ta se moc krásně povedla. Pěkná i kněžice 120, kozí brada 122, vtipný prvek 137, hvozdík 206, bázlivec 251 i kobylka 292. Měli jste tam fajn dohlednost, takže spokojenost s výletem určitě na výsost. Až skončí tahle sněhová siberie tak snad se vám ještě něco podobného letos povede. Zdraví Krtek

Re: Podzimní Pálava

(Ivča + Jirka, 28. 10. 2012 23:45)

Ahoj, bylo to fajn a na Pálavě je vždy prima. Měl by ses tam někdy také vypravit. Krásná příroda a třeba ti ještě zachutná víno z jižní Moravy...;-) Dík za pochvalu fotek, pár se jich docela povedlo. Nějaké podzimní fotogalerie v zásobě ještě máme, jen je zpracovat. Časem se zde určitě objeví. Bohužel, zima klepe na dveře, my ji moc nemusíme a budeme se za chvíli už zase těšit na jaro.
I+J

Pozdrav

(Mirek, 24. 10. 2012 22:10)

Ahoj, to je dobře, že už zase publikujete. Rád prohlížím Vaše alba, krásný fotky, bezva popisky. Zvu Vás na návštěvu mých fotek http://miroslav78.rajce.idnes.cz/ S pozdravem Mirek

Re: Pozdrav

(Ivča + Jirka, 25. 10. 2012 0:21)

Ahoj Mirku, neboj, my publikovat nepřestaneme. ;-) Letošek jsme sice trochu zanedbali, ale to se zlepší. Teď sice bude zima, kterou nemusíme zrovna jako ty (dle tvého úvodníku k jedné z fotogalerií ze Slovenska na Rajčeti), ale určitě se zde letos ještě pár věcí objeví. Už máme i něco do zásoby, jen to zpracovat a zveřejnit. K tobě na Rajče, jak jsi už pochopil, jsme mrkli. Máš tam toho docela také dost. Řadu míst samozřejmě dobře známe, což není vzhledem k našemu společnému bydlišti divu. Máš tam hezké fotogalerie ze Slovenska, které si detailně projdeme. A Karpaty s jižní Moravou ani nebudeme zmiňovat, protože ač je u nás všude hezky (a je stále co objevovat), tak tato místa jsou pro nás srdeční záležitostí.
I+J

Pálava v říjnu

(Jirka V., 16. 10. 2012 13:24)

Ahoj, muselo tam být opravdu krásně. Babí léto, sluníčko a čistý vzduch s pěknými výhledy, kuřičky, zahořanka, motýli, je to nádhera. Já jsem byl asi o týden dřív na Stránské skále a vypadalo to podobně, poslední letní květy, opadávající svídy a dříny, jen ty výhledy na Zetor a spalovnu - nic moc. ;-)
Taky jsem si nedávno pár fotek přidával, ale jak vás znám, určitě už o nich víte. :-)
Jirka
PS: Ten hvozdík bude asi Pontederův a ten ptáček by mohl být mladý rehek nebo lejsek.

Re: Pálava v říjnu

(Ivča + Jirka, 17. 10. 2012 1:07)

Ahoj, hezky bylo a ty výhledy se nedají se spalovnou rovnat. ;-) S hvozdíkem asi budeš mít pravdu, protože Pontederův si je s kartouzkem dost podobný. My sice víme, že kartouzek se na jihu Moravy moc neobjevuje, spíše vůbec, a je právě nahrazen pontederákem, ale dost nás mátlo, že měl tento jedinec větší (a také tmavší, nasvícení klame) květ a téměř neznatelnou osinku u kalichu, což by svědčilo spíše na kartouzek. Tak jsme si říkali, co kdyby se jeden tady objevil… :-) A rehek si myslíme, že to určitě nebyl, lejsek by to možná být mohl, ale jistí si tím nejsme.
K tobě pravidelně nepravidelně jukneme. Utkvěl zejména „postřelený“ ohniváček, zavíječ purpurový, plody lékořice, které jsme určitě ještě nepotkali, parádní modrásci… a nelze si nevybavit omany u Pouzdřan. Hezké snímky!
Od zítřka se má počasí začít vylepšovat, tak třeba ještě pár slušných dnů bude. Zkusme to využít.
I+J