Jdi na obsah Jdi na menu

 


PP Údolí Kohoutovického potoka

První červnový víkend nás napadlo zkusit nakouknout do Kohoutovického lesa mezi brněnskými městskými částmi Kohoutovice a Pisárky. Hlavním důvodem byla naše zvědavost, jestli už kvete orchidej okrotice červená. V dolní části Kohoutovického lesa se v Šárce nachází Přírodní památka Údolí Kohoutovického potoka. Ta je jedinou lokalitou na území města Brna, kde lze okrotici červenou objevit.

Přírodní památka Údolí Kohoutovického potoka byla vyhlášena v r. 1987 a má rozlohu asi jen 3ha. Vlastně se jedná o pás území podél Kohoutovického potoka o délce 1,2km a šířce 15 až 40m. Ač se jedná o malou lokalitu, dochází zde k převýšení asi 75m. Jižní hranicí přírodní památky vede krátká naučná stezka s 3 naučnými tabulemi. Jedna z nich je ale v současné době zcela zničena. Stezka je dobře dostupná od městské hromadné dopravy (autobus č.52 a 68, trolejbus č. 29 a 37), ale zaznačenou stezku v mapě nikde nenajdete.

Důvodem ochrany je cenný lesní porost v blízkosti zástavby, výskyt významných druhů rostlin a přirozeně modelované údolí potoka. Kohoutovický potok vyhloubil do skalního podloží zaříznuté údolíčko, na jehož dně se hromadí studený vzduch vytvářející mikroklima s teplotní inverzí, tj. s nižší teplotou v údolí oproti svahům. Potok často vysychá a voda se pak drží jen v malých tůňkách. Během přívalových dešťů voda rychle stoupá a prudký proud unáší i velké kameny.

K našemu zklamání jsme ale zjistili, že okrotice červená zde ještě nekvetla. Docela jsme místo jejího výskytu probrouzdali, takže to snad nebylo způsobeno naší slepotou. Nicméně jsme narazili alespoň na jiné dva druhy orchidejí (okrotici bílou a vemeník dvoulistý) a některé zajímavé zástupce hmyzu. Na závěr jsme vystoupali nad přírodní památku, ale až k hotelu Myslivna jsme nešli, a vrátili se zpět do Kohoutovic. Na naši pátrací vycházce jsme nachodili jen něco přes 7km, ale vystoupali celkem 197m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kohoutovický potok

(Jirka, 13. 6. 2011 9:22)

Ahoj,
včera jsme tudy taky prošli cestou z Tribuny a žádnou okrotici červenou jsme neviděli. Pamatuju si ten pstroček, zvonečník a krtičník hlíznatý, všiml jsem si ještě věsenky nachové, ale ta zatím nekvetla.
Docela hojná je ve zdejších lesích adéla pestrá a bývají tu zajímavé druhy hub. Zatím jsme ale našli jen dva malinké hříbečky. :-)
Jirka V.

Re: Kohoutovický potok

(Ivča + Jirka, 13. 6. 2011 15:17)

Ahoj, letos to asi okrotice u Kohoutovického potoka zabalila. Adélu jsme také zahlédli, ale kterou nevíme, nafotit se nám nepodařila. Létalo tam toho povícero, zejména na prosvětlených místech, ale moc se jim nechtělo přistávat.
Pokud jde o houby, tak zatím toho moc nepotkáváme. Zatím je asi moc sucho. Dva hříbečky považujeme za úspěch. Měli jste si je zamaskovat, nechat povyrůst a vrátit se za nějaký den. Ale kdo ví, co by tam na vás čekalo... ;-))
I+J

Re: Re: Kohoutovický potok

(Rater, 17. 6. 2011 9:35)

Ahoj, letos tam kvetou 4 kousky, já jsem tam zatím nebyl, ale kolega dal echo. Byli jste tam brzo.

Re: Re: Re: Kohoutovický potok

(Ivča + Jirka, 17. 6. 2011 21:37)

Ahoj, díky za info. Určitě jsme tam byli brzo, protože od kamaráda, který je tam chodí pravidelně fotit víme, že nebyli ani o týden později. Prý rozkvetly na přelomu tohoto a minulého týdne (v neděli nebo v pondělí). Nám to ale nevadilo, protože jsme si je užili v Sivickém lese, kde jich bylo asi na stovky. ;-) Fotogalerie se zde objeví o víkendu.