Jdi na obsah Jdi na menu

 


Na Pančavu a k prameni Labe

Před pár lety jsme navštívili Labský pramen, ale tehdy jsme šli po modré turistické značce Labským dolem. Letos jsme jako výchozí bod zvolili Horní Mísečky. Odtud jsme po červené vystoupali nad Jilemnickou boudu až pod Šmídovu Vyhlídku. V této úvodní části našeho výletu jsme potkali několik míst s krásně kvetoucími orchidejemi (viz. fotogalerie). Jakmile jsme se ale začali blížit k Šmídově vyhlídce, která za normálních okolností nabízí pěkný výhled na hluboké údolí Labe a za ním na Pohraniční hřeben, přihnaly se od Polska mraky. Z vyhlídky jsme tak viděli pouze mlhu a mraky nás provázely po hřebenech celý den. Asi 5x přinesly i slušný déšť v podobě vydatných přeháněk. Z vyhlídky (nevyhlídky) jsme pokračovali silničkou na Zlaté návršíVrbatově boudě (méně zdatní sem mohou dojet autobusem od Míseček, auta sem nesmí). Tato cesta byla dokončena v roce 1936 pod názvem „Horská silnice prezidenta Osvoboditele T.G.Masaryka“. Výhledy ze silničky byly díky mrakům velmi omezené a Vrbatovu boudu pohltila opět mlha. Červená nás provázela i po okraji Labského dolu, kde jsme postupně míjeli bunkr a Hančův pomník. Odtud to již bylo kousek k potoku Pančava, který je prvním významnějším přítokem Labe z pravé strany. Tento potok vytváří na žulovitých skalách kaskádovitý vodopád skandinávského typu známý jako Pančavský vodopád. Hlavní proud zde spadá z výšky 1298 m n.m. o 148 m níže. Se sezónním jižním ramenem dosahuje vodopád výšky 162 m. Po červené jsme vyrazili i od Pančavy. Opět nás zastihla přeháňka a k Labské boudě jsme přicházeli slušně promočení. Po chvíli ale zase vykouklo slunce, což jsme využili k sestoupání po modré k Labskému vodopádu. Sluníčko ale dlouho nevydrželo, opět se začalo zatahovat a hnala se další přeháňka. Proto jsme se kousek vrátili zpět na naši červenou a mírným stoupáním Labskou loukou jsme dorazili k prameni Labe. Pramen je symbolicky označen kamennou skruží. Ve skutečnosti ale pramen přitéká z nedalekého rašeliniště krytého klečí. Malý kamenný amfiteátr vydlážděný kameny se zde za ty roky nezměnil. Možná přibyly nějaké dřevěné lavice a stolky pro turisty, zřejmě i došlo k opravě monumentálních mozaikových znaků polabských měst. Od pramene Labe jsme se vraceli nejdříve po žluté, později po zelené. Prošli jsme (opět za deště) Labskou a Pančavskou louku až do Kotelského sedla. Zde nás zaujalo několik bunkrů (a u jednoho pasoucí se srnec) a také jsme nemohli vynechat Růženčinu zahrádku – velký kamenný kruh, jehož účel nebyl doposud objasněn (detailněji viz. fotogalerie). Odtud jsme se vrátili zpět pod Kotel a vystoupali po červené k Harrachovým kamenům s výhledy na Kotel a do české kotliny. Po červené jsme dále dorazili k Mohyle Hanče a Vrbaty, odkud jsou opět výhledy na Pohraniční hřeben a horní část Labského dolu. Zpět do Horních Míseček jsme se vrátili po žluté turistické cestě. Celkově jsme za ten den ušli 22 km, přičemž jsme museli zvládnout celkové stoupání asi 850 m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Květnice

(Ivča + Jirka, 26. 4. 2010 0:15)

Není to úplně ostré, ale je to určitě slepýš. Odstínem se nenech zmást. Už jsme viděli i více neuvěřitelné odstíny... :-)

Květnice

(Fokker100, 25. 4. 2010 17:55)

Ahoj děcka, hele jaký zvířátko nám lezlo přes cestu na Květnici u Tišnova. Je to slepéš?? Zdá se mi to nějak moc světlé..
http://fotomen.net/index.php?c=galerie&user=fokker100&id=42&photo=2
P.

RE: Árón

(Ivča + Jirka, 20. 4. 2010 0:06)

My jsme teď byli 2x na Pálavě a listy árónů už jsou. Ještě ale nekvetou. Jejich kvetení tipujeme tak nejdříve za týden, možná o něco později. Na Pálavě už by ale na konci dubna být mohly. Jírovce (kaštany) kvetou zejména v květnu. Kvést ale někde začnou už v dubnu. Květy mají skutečně parádní. :-)

Arón

(Fokker100, 19. 4. 2010 16:50)

Ahoj děcka,
tak na Hukvaldech jsme byli 17.4., bohužel, ten arón jsme neviděli, asi bylo ještě brzo, nebo jsme nebyli na těch správných místech. Viděli jsme jen sasanky, petrklíče, podběl, devětsil. Jinak jestli ještě někdy Hukvaldy plánujete, dostali jsme doporučení, že nejkrásněji tam je, když kvetou kaštany. (což bude myslím co nevidět)
Petr

RE: árón

(Ivča + Jirka, 20. 3. 2010 12:00)

Ahoj, přejeme, aby Vám to vyšlo. Ale myslíme si, že budete mít v tomto termínu zřejmě ještě smůlu. Chtělo by to tak o 2-3 týdny později. :-( Ale naděje umírá poslední :-), tak potom dej vědět.

árón východní

(Fokker100, 20. 3. 2010 10:37)

Ahoj děcka,
tak Hukvaldy plánujeme na 10.4., myslíte, že v tuto dobu tam již ten árón východní pokvete??
P.

RE: jo, jo, jo

(Ivča + Jirka, 14. 3. 2010 18:03)

Máš pravdu Petře, koníček je to hezký, jenom občas časově náročný. :-))) Však už se těšíme, jak se začně příroda probouzet. Tak zase někdy, měj se.

jo jo jo

(Fokker100, 14. 3. 2010 17:34)

Jo jo jo, ocúny to jsou. A když se dívám na vaše fotky z Kerkonoš, tak ty hořce také poznávám. Byly hodně v Obřím dole a i v Labském poblíž těch vodopádů. Máte hezkého koníčka.
P.

Re:doplnění právě napsaného

(Ivča+Jirka, 14. 3. 2010 15:43)

Ještě jsme opomenuli zmíněné Krkonoše - typické "zvonky". Zřejmě myslíš hořce tolitovité (mrkni na fotoalbum:Před rokem 2008 > Krkonoše, jsou tam nafocené na začátku fotogalerie). Obdobné specifikum má třeba i Šumava, kde je zase hořec panonský (také ho máme nafoceného, najdeš v Šumavě 2008 i 2009), který se dostal i do znaku Národního parku (stejně jako v Krkonoších).

RE: Helfštýn

(Ivča + Jirka, 14. 3. 2010 15:36)

Díky za upřesnění, jestli nám vyjde čas, tak se na přelomu dubna a května vypravíme na Helfštýn. Jednak jsme tam asi tak 4 roky už nebyli, ale hlavně by nás lákaly rozkvetlé áróny. Pokud jde o Malou Fatru, jsou to hvozdíci (někdo tomu říká luční karafiáty). Pokud by sis probrouzdal naše fotogalerie, tipujeme, že bys u nás objevil fotky minimálně 5 druhů těchto hvozdíků. Aby se dal určit přesně druh, chtělo by to detailnější foto květu a listů. U rostlin často bávají rozhodující právě listy. Co se týče Lednicko-Valtického areálu, dle Tvého popisu se bude určitě jednat o ocúny. Určitě jsi na ně narazil v září, možná i říjnu. Ocúny rádi fotíme, i když pozor, jedná se o jedovatou rostlinu. Ocúny máme z konce léta 2009 také nafocené, mrkni třeba do fotogalerie: 2009 Okolí Brna > Kolem Augšperského potoka, Popůvek a autodromu nebo se podívej do fotogalerie: 2009 Okolí Brna > Za přízrakem na Devět křížů a okolím Lesní Hluboké, tam máme slušně nafocené ocúny hned v úvodu. Určitě se jedná o stejné rostliny, které jsi viděl v reálu Lednice. Tipujeme nedaleko Janohradu, tam určitě budou. :-)
Pokud se v rostlinách nevyznáš, nic si z toho nedělej. Před pár lety jsme na tom byli obdobně. Začali jsme je ale fotit a určovat. Zejména z počátku je to hrozná dřina a spousta času, který tomu musíš věnovat. Ale je to jako se vším, trénink přináší ovoce. :-))
I+J

Helfštýn

(Fokker100, 14. 3. 2010 14:47)

Ahoj děcka, děkuji za vyčerpávající informace, skutečně jsme tam byli v půlce července, šli jsme po turistické značce pěšky z Lipníku n. Bečvou
a tyhle rostlinky byly kousek pod hradem v listnatém lese a bylo jich tam plno. To je zajímavé, jak každé hory nebo každá oblast má svoji dominantní rostlinu. Malá Fatra je plná tohohle: http://fotomen.net/index.php?c=galerie&user=fokker100&id=2&photo=31
Krkonoše zase takových těch modrých zvonečků, v Lednicko-Valtickém areálu je zase hodně těch kvíteček, co vypadají jako šafrán, ale šafrán to není. Omlouvám se, jsem v botanice naprostý laik.(samozřejmě záleží, ve kterém ročním období tam člověk je)
Petr

RE: Helfštýn

(Ivča + Jirka, 14. 3. 2010 14:03)

Ahoj, nafotil jsi rostlinu, která není až tak běžná. Jedná se árón východní. Zřejmě si to fotil někdy o prázdninách, možná druhá polovina července, nebo začátek srpna, protože měl plody. Běž se někdy do těchto míst podívat na přelomu dubna a května, a najdeš velmi zajímavé květy v podobě až 15cm velkých toulců. Lidé si ho často pletou s árónem plamatým, který ale na Moravě nenajdeš, ten roste jen v Čechách. Vůbec se ale lidem nedivíme, že si oba druhy pletou, protože pro laika jsou k nerozeznání. Dobrým poznávacím znakem je skvrnitost listů. Árón plamatý má skvrnité listy, árón východní je skvrnité nemá nikdy. Věděli jsme, že árón, který jsi nafotil, roste např. na Hukvaldech. Že je i u Helfštýna, jsme netušili. Docela by nás zajímalo, v kterých místech jsi ho objevil. Jsi schopen upřesnit polohu?
Pokud se podíváš do naší fotogalerie: Fotoalbum > 2008 Chodsko - Horšovsko-Týnsko > Putování na Rýzmberk, Nový Herštejn a Koráb, objevíš tam také áróny, ale v tomhle případě se jedná právě o plamaté.
PS: Máš tam také požehnaně fotogalerií, rádi si „zabrouzdáme“.

Helfštýn

(Fokker100, 14. 3. 2010 10:23)

Děcka můžete mi prosím určit tuhle rostlinu? Pod hradem Helfštýn jí byly mraky a myslím, že jinde na svých toulkách po republice jsem ji neviděl
(ale nejsem zase tak pozornej pozorovatel, jako vy)
Díky http://fotomen.net/index.php?c=galerie&user=fokker100&id=30&photo=78

RE: Krkonoše

(Ivča + Jirka, 13. 3. 2010 17:08)

Ono to počasí až tak špatné nebylo. Mohlo být i hůře. Cesta i příroda byla skutečně krásná. Jestli je nejelepší u nás, to nevíme. Ale souhlasíme, že patří mezi TOP.

Krkonoše

(fokker100, 13. 3. 2010 13:14)

No škoda toho počasí..jnak si myslím, že vycházka od Vrbatovy boudy k Labské boudě nad Labským dolem je jedna z nejkrásnějších v Krkonoších, ne-li v republice...

RE: Pančava a Labe

(Jirka, 4. 8. 2009 20:33)

Plzák to přežije, neboj... :-)) Také se těším, až se ke zpracování dostanu. Akorát jsem teď pracovně trochu zasekán, takže na tvorbu fotogalerií není čas... :-(

RE: Pančava a Labe

(Krtek, 4. 8. 2009 16:33)

Ahoj I +J, omlouvám se plzákovi, snad z toho nedostane ještě nějakou jinou neobvyklou barvu :-))) a na fotoúlovky se už moc těším

RE: Pančava a Labe

(Ivča + Jirka, 2. 8. 2009 8:08)

Ahoj Krtku, je to tak. Těch "pár" kapek za to stojí. Odkaz u Didi je už opraven, mělo by to fungovat. Byla tam jedna mezírka navíc. Nechápu, jak se tam dostala, když jsem to jen překopíroval. :D Každopádně díky za upozornění.
Pokud jde o "hlemýždě", lépe řečeno plzáka, tak bývá vybarven různě. Od černé, přes modročernou, hnědou až do oranžovohnědé... Lidé si pak myslí, že je to pokaždé jiný druh.
Jsme rádi, že Ti u nás stále líbí. Máme v klobouku schované ještě pěkné fotoúlovky. Až uvidíš krásně nafocenou černou zmiji ze Šumavy, nebo vydařený Huťský vodopád s "rozmazanou" vodou, jistě to Tvé oko potěší. Je to jen o čase, kterého je nyní tak málo. Takže jen nevíme, kdy se tady další fotogalerie objeví.
I+J

Pančava a Labe

(Krtek, 2. 8. 2009 0:36)

Ahoj Ivčo a Jirko, tak jste se pěkně hezky potoulali krajem a zas potěšili oko nejen mé. Moc pěkné fotky krajiny, zvláště Pančavské vodopády. Zrovna nedávno jsem měl taky možnost ocenit přítomnost mraků a mlhy na fotkách, jenž jim dodaly fajnovou atmosféru, což si právem pochvalujete i Vy, co na tom, že člověk pak riskuje pár kapek za límcem, viďte?
Všiml jsem si, že jste natrefili na černého? hlemýždě, podobnou zkušenost jsem měl nedávno u Zempl. Šíravy na Slovensku, jen ten "můj" se mi zdál více tmavě modrý než černý, jo a málem bych zapoměl na srnečka - super
P.S. Jirko, nevím, zda už nebudu otravný, ale zas mi nejde spustit odkaz na tuto stránku u Didi, mrkni se na to :-)))