Jdi na obsah Jdi na menu

 


Jinačovice a Přírodní park Baba

Do Přírodního parku Baba jsme se vydali odpoledne 5.5.2015. O této zajímavé lokalitě jsme psali před 4 roky zde. Letos jsme sem zavítali o pár dní později, abychom se přesvědčili, jak to zde vypadá s početností silně ohroženého prstnatce bezového. Potěšilo nás, že se zde tato orchidej vyskytuje ve velkém množství. Navíc jsme potkali i zajímavé hmyzáky, které jsme nečekali.

Letos jsme na Babu vyrazili z obce Jinačovice, která se nachází podél silnice vedoucí od brněnské ZOO v Bystrci na Kuřim. Dnes žije v obci cca 650 obyvatel. Nejstarší známý název Nynaczovice pochází z r. 1354. Později následovaly názvy Inačovice nebo Ynačovice. Dnešní název Jinačovice pochází z r. 1925. Využili jsme zeleného turistického značení a překvapilo nás, jaké jsou hezké výhledy, když vyjdete nad Jinačovice, a to nad Kopaniny. Jižním směrem uvidíte Bystrc, na západě Podkomorské lesy, na severu Kuřimskou horu a severozápadě Čebínský kopec, Čebínku, Stanovisko, Klucaninu… Po zeleném značení jsme pokračovali až na Velkou Babu (446 m n.m.), kde jsme zelenou vyměnili za žlutou, která nás doprovázela k Malé Babě (399 m n.m.). U Malé Baby jsme odbočili na neznačené cestičky a trošku to probrouzdali, abychom se seznámili s místními klíšťaty. ;-) Nakonec jsme se vrátili do Jinačovic. Počasí přálo, lidí naprosté minimum, kytiček a hmyzáků dostatek, takže jsme nemohli být nespokojeni. ;-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Baba

(Jirka V., 20. 5. 2015 8:27)

Ahoj,
je to super, že se prstnatcům bezovým na Babě daří, já jsem je zatím našel jen na jednom místě (nedaleko Bystrce). Letos jich tam kvetlo výrazně více než loni, asi proto, že ve správnou dobu zapršelo. :-)
Opravte si tady rmen sličný na heřmánek terčovitý (Matricaria discoidea) a vikev setou na vikev úzkolistou (Vicia angustifolia). Jinak je vše v pořádku.
Jirka
PS: Poslední dobou nám tady v Brně pěkně prší, tak se pomalu připravujte na začátek houbařské sezóny. :-)

Re: Baba

(Ivča + Jirka, 20. 5. 2015 17:07)

Ahoj Jirko,
neviděl jsi bezáky v katastru Bystrce u dřevěné ohrádky na jednom nejmenovaném místě? ;-) Na Babě jich bylo opravdu hodně.
Díky za upozornění, už jsme heřmánek i vikev opravili.
O víkendu jsme byli na Pouzdřanské stepi a už kvetly zárazy bílé právé. Samozřejmě tam toho bylo více, ale vypichujeme zárazy, protože je máš v oblibě. Nás potěšil i např. mák bělokvětý jihomoravský, který jsme tam objevili poprvé. Ještě musíme zpracovat Údolí Brtnice a step přijde na řadu.
I+J
PS: Jestli ještě zaprší, tak houbařská sezóna vypukne. To máš pravdu. ;-)

Re: Re: Baba

(Jirka V., 21. 5. 2015 8:26)

Zárazy už opravdu lezou, viděl jsem minulý týden na Svatém kopečku u Mikulova rašící zárazy alsaské, ale byl jsem tam jen na skok a bez foťáku. Na obrázky z Pouzdřan se těším, tam je vždycky něco pěkného. :-)
Jirka