Jdi na obsah Jdi na menu

 


NPR Čertoryje

Druhý červnový víkend 2015 jsme se vypravili do Národní přírodní rezervace Čertoryje v Bílých Karpatech. O této lokalitě jsme psali v úvodním textu v r. 2010, takže se nebudeme opakovat a pouze doplníme ještě další odkaz na fotogalerii z této lokality z r. 2013. Během předchozích návštěv se nám nepodařilo objevit kriticky ohroženou orchidej rudohlávka jehlancovitého, neboť jsme zde byli moc brzy a nebo naopak pozdě. Letos jsme sem vyrazili, až jsme měli zaručené informace od návštěvníků našich stránek, že už rudohlávci kvetou.

Do rezervace jsme se vydali od vodní nádrže Lučina, kde s ohledem na krásné sluneční počasí a teplotu téměř 30C byly davy rekreantů, a to ještě letní prázdniny nezačaly. My jsme měli ale jiný cíl. ;-)

NPR Čertoryje jsme prozkoumali po zeleně značené cestě, ze které jsme občas sešli i na jinou neznačenou. A můžeme prozradit, že rudohlávci kvetli, a to ve velmi slušném množství. Určitě jsme viděli desítky exemplářů. Jediné, co nám znepříjemňovalo život, byly bzikavky dešťové (znáte asi pod lidovým názvem „hovado“) a silný vítr, který nám docela komplikoval focení a snižoval kvalitu snímků. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář