Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní památka Cínová hora

Na „Bílou sobotu“ jsme si vyrazili ke Znojmu. Pranostiky říkají, že když prší do božího hrobu (na Bílou sobotu), bude žíznivý rok, a pokud prší v noci na Bílou sobotu, bude málo třešní. Nepršelo ani v noci, ani během dne, takže třešně budou a sucho by hrozit také nemělo. Na Bílou sobotu ale pěkně fučel vítr, a protože jiná pranostika říká, že odkud na Bílou sobotu vítr, odtud v létě deště, tak alespoň všichni ví, odkud budou letos přicházet dešťové mraky.

Ale zpět od pranostik k našemu cíli, kterým byla Cínová hora, nacházející se na severozápadním okraji Znojma. Na Cínové hoře se nachází rozsáhlá zahrádkářská kolonie s řadou sadů, ale dnes se zde budují i obytné domy, které jsou ale oficiálně rekreačním objektem. Nás ale nejvíce zajímala nevelká (cca 4 ha včetně ochranného pásma) Přírodní památka Cínová hora, kde jsme hlavně chtěli zjistit, jestli už vykvetly ohrožené orchideje vstavače kukačky. Přírodní památka je tvořena uměle vzniklým skalním útvarem (kamenolomem) a nejbližším okolím. Na severu a východě je hranice lokality tvořena zahrádkářskou kolonií, na jihu železnicí, za kterou se nachází Gránické údolí s Gránickým potokem, a na západě lesem navazujícím na údolí. Kamenolom vznikl v r. 1871 díky výstavbě železnice ze Znojma do Jihlavy. Jeho kámen byl využit ke stavbě železničních náspů a opěrných zdí v Gránickém údolí. Asi po 15 letech byla výstavba železnice ukončena, což vedlo i k uzavření lomu a ukončení zdejších prací. V lomu se tak začaly vytvářet ideální podmínky pro výskyt a rozmnožování vzácné teplomilné flóry a fauny, přičemž lom zarůstal až do r. 1999, kdy byla 8.4. vyhlášena zdejší lokalita přírodní památkou. Po vyhlášení se započalo s likvidací místních nepovolených skládek a nepůvodních dřevin (hlavně pajasany a akáty) a keřů (např. šeříky), které se zde nadměrně přemnožily. Také zde dochází k pravidelnému kosení trávy.

O Cínové hoře se v posledních letech mluví i z jiných důvodů. Kolem stavebního inženýra Jaroslava Růžičky, který odešel do důchodu, vznikla skupina nadšenců zabývající se historií a archeologií. Ta přišla s tím, že se na Cínové hoře a části Znojma nachází pozůstatky dosud neobjeveného hlavního města Velké Moravy. Dle jejich hypotézy se na území města, zabírajícího cca 500 ha!, nacházelo 5 bazilik, přičemž přímo na Cínové hoře stávala jedna z nich. A právě tato bazilika prý byla posledním místem odpočinku sv. Metoděje. Dle provedeného průzkumu prý byla katedrála s kryptou a vchodem z jižní strany velká jako bazilika v Jeruzalému.  

Závěrem chceme ještě uvést, že jsme v dané lokalitě zaznamenali více projíždějících vlaků, než turistů. Za celé odpoledne se v lomu mimo nás objevila jen jedna rodina, jinak zde byl úžasný klid. Možná za to mohla Bílá sobota. A kukačky už kvetly, jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cínová hora

(Jirka V., 27. 5. 2014 9:41)

Ahoj,
vstavače kukačky jsou velmi variabilní rostliny, máte jich tady pěknou sbírku a povedl se vám i ten ohniváček a modrásek. :-)
Na Cínové hoře jsem zatím nikdy nebyl, tak máme další zajímavé místo pro nějaký budoucí výlet. Hlavní město velké Moravy, to je docela lákavé. ;-)
Jirka

Re: Cínová hora

(Ivča + Jirka, 27. 5. 2014 22:04)

Ahoj,
my jsme na Cínové hoře byli také poprvé, ale bylo to příjemné překvapení. Nejen množství kukaček, ale i další druhy z oblasti flóry a hmyzáků. To se nám ještě nepodařilo nafotit otakárky, kteří se občas mihli.
A pokud jde o hlavní město Velké Moravy, tak kdo ví..., třeba bylo právě v Náklu u Milotic, jak si myslí jiní. ;-) Třeba čas ukáže.
I+J