Jdi na obsah Jdi na menu

 


Probouzející se jaro na Pálavě

Pavlovské vrchy, tzv. Pálava, jsou jedna z našich srdečních záležitostí. Protože zde příroda každoročně předbíhá skutečný kalendář, jezdíme sem v březnu pravidelně. Letos jsme sem s ohledem na průběh zimy vyrazili o 14 dní dříve oproti předchozímu roku. A tak jsme se přesvědčili, že 1.března se zde jarní příroda skutečně už probouzí. Protože jsme na našich stránkách toho napsali o Pálavě hodně, a to včetně pověstí, odkážeme zájemce do našich dřívějších fotogalerií. V nich najdete i jarní snímky z dřívějších let. Na začátek jara 2012 můžete nakouknout sem, jak to v březnu (ale o něco později) na Pálavě vypadalo v r. 2011, si můžete porovnat zde a fotogalerie z dřívějších let najdete v rubrice 2010 Pavlovské vrchy – Pálava (8 fotogalerií) a další i v předchozích letech 2008 a 2009.

A jedna poznámka na závěr. Překvapilo nás, že je Pálava v současné době prošpikována černými a oranžovými kabely geofyziků a sondami. Kabely nám trochu připomínaly zahradní hadice na vodu. A proč to všechno? Moravské naftové doly zde hledají ropu a plyn. Jedná se o neuvěřitelné množství kilometrů kabelů, které nás doprovázely během celého dne. Jak někdo uslyší ropa a plyn, asi hned bude mít obavy z vrtů. Zatím nic takového nehrozí. Jedná se o geologický seizmický průzkum vibrační metodou, při které se natahaly na Pálavě desítky, ale spíše stovky, kilometrů kabelů a do země se zabodaly speciální sondy. Zahraniční strojová technika, kterou jsme zahlédli při přesunu v okolí Klentnice, rozvibruje zem a k výpočetní technice se následně šíří signál s informacemi, co se skrývá pod povrchem. Asi 2 roky se budou tyto výsledky vyhodnocovat. My osobně budeme doufat, že o těžbě se zde v budoucnu uvažovat nebude.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pálava

(Jirka V., 4. 3. 2014 13:41)

Ahoj,
musím říct, že jaro už nám pěkně nabralo obrátky. Na Pálavě je všechno dřív, ale stejně uvažuju, že co nejdřív vyrazím zkontrolovat brněnské koniklece. Podléšky, sněženky, křivatec a rozkvetlý dřín vypadají lákavě. :-)
Já zatím doplňuju resty z loňska. Naposledy jsem zpracoval pár zajímavých hub z PP Pekárna z konce září.
Přeji pěkné jaro. :-)
Jirka

Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 4. 3. 2014 22:01)

Ahoj, vyraz, vyraz..., ať už něco neprošvihneš. ;-)) Na Pálavě už byly sněženky na vrcholu. Koniklece ti ale zatím neutečou. Na Kameňáku byly před týdnem jen chlupaté koule, ale prý už jich pár o posledním víkendu rozkvetlo. Jinde v okolí Brna to nebude jiné.
Z novinek u tebe nás nejvíce zaujala vzácná trepkovitka šafránová, kterou bychom na Pekárně vážně nečekali. Někde jsme kdysi četli, že u nás je pouze v některých lužních lesích, což teda asi není až tak pravda. ;-) Kyj citrónový je také vzácný fotoúlovek. A líbilo se i ouško... Hezké přírůstky.
Tak hurááá do probouzející se přírody. Loňské fotky neutečou, my je zatím také odložili... ;-)
Měj se krásně,
I+J

Re: Re: Pálava

(Jirka V., 5. 3. 2014 7:40)

Ahoj,
na nedávné přednášce Dr. Antonína v MZM bylo řečeno, že ta trepkovitka šafránová byla opravdu dost dlouho známá jen z několika lužních lesů na nejjižnější Moravě (Soutok). V posledních asi 10 letech se ale zjistilo, že roste často i v jiných listnatých lesích, kde leží dostatek mrtvého dřeva (zejména na Moravě), takže to opravdu není kriticky ohrožený druh, jak je uvedeno v posledním červeném seznamu makromycetů ČR.
Tak zatím. :-)
Jirka

Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 6. 3. 2014 6:00)

Díky za doplňující informace.
I+J