Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pálava na počátku dubna

První dubnový pátek jsme se odpoledne vrátili na Pálavu. Vlastně se jednalo o návrat po měsíci. Zcela úmyslně jsme vyrazili odpoledne ve všední den, protože jsme měli obavy, že v sobotu už zde budou davy lidí. A určitě to tak také bylo.

Jak to zde vypadalo před pár týdny, když se příroda probouzela, se můžete podívat zde. Předem můžeme prozradit, že pár týdnů udělá s přírodou divy. Jak jsme správně tušili, kosatce už kvetly, ale přišlo nám, že jich bylo oproti předchozím rokům díky suchu o něco méně. S kvetením už končily i koniklece, ale spousta rostlin se teprve probouzela. Už nyní můžeme prozradit, že na přelomu dubna a května, tedy vlastně opět po měsíci, jsme se sem znovu vypravili a příroda udělala další velký skok... Ale na to si ještě musíte počkat, až přijde na fotogalerii řada.

Abychom psali na našich stránkách o Pavlovských vrších je už asi zbytečné, protože jsme zde dříve uvedli informací více než dost. Zájemci o tyto informace se mohou podívat na výše uvedený odkaz, kde jsou v textu k fotogalerii odkazy na dřívější roky. Nebo se k informacím můžete „proklikat“ v pravé liště prostřednictvím jednotlivých roků.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Admirál

(vrbamiroslav, 7. 5. 2014 8:04)

Dobrý den,
úvodem bych chtěl poznamenat, že letos se admirálům podařilo přezimovat nejenom v příjemném klimatu vinných sklepů jižní Moravy, ale i v přírodě na chladné Vysočině. V dubnu jsem 1 ks pozoroval v údolí Brtnice. Nebyl však oblivněn vinnými výpary a proto mi nezapózoval na focení :-)
Jinak děkuji za zprostředkování pohledu na kosatce na Pálavě, na které jsem letos nedostal. Na vlastní oči jsem je viděl před dvěma lety - to byly koberce skutečně bohaté. Letos to zřejmě kvůli suchu bylo horší. Ještě k otakárkům - v nejteplejších oblastech u nás vytváří částečnou třetí generaci. Např. ve Znojmě jsem před několika lety zastihl čerstvé na státní svátek 28.9., v Mikulově již koncem srpna.
Přeji hodně dalších krásných fotek.

Miroslav Vrba

Re: Admirál

(Ivča + Jirka, 7. 5. 2014 22:52)

Zdravíme na Vysočinu,
také máme pocit, že průběh letošní zimy způsobil v přírodě řadu nestandardních věcí. Ale takové výkyvy jednou za čas proběhnou. O to zajímavější to letos alespoň máme. A pokud jde o admirála, tak si z toho nic nedělejte. My takhle dopadli s otakárkem fenyklovým.
Díky za doplňující informace a návštěvu. Budeme se těšit i na Vaše nové fotogalerie.
Pěkný zbytek jara,
I+J

Pálava

(Jirka V., 5. 5. 2014 13:50)

Ahoj,
máte tu krásné fotky ještěrek a moc se vám povedl i ten chrobák. Otakárci patří v tuto dobu na Děvičkách k nezbytnému inventáři, ale potěší. :-) Ta malinká pomněnka bude nejspíš chlumní - Myosotis ramosissima. Od drobnokvěté se liší prakticky jen delšími stopkami plodů. Já jsem přes volné dny zpracoval své fotky z Pouzdřan a těšit se můžete ještě na některé další, které budou z nedalekého lužního lesa. :-)
Pěkný den přeje Jirka.

Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 5. 5. 2014 22:40)

Ahoj,
to jsme rádi, že se líbilo. ;-) Pokud jde o pomněnku, tak jsi nám dal brouka do hlavy, ale jistí se tedy moc nejsme. Schválně ti pošleme na mail i fotku, která není nic moc, ale jsou tam vidět i listy... Na Poudřany jsme koukali. Moc hezká vzácná lněnka, pěkný úlovek i tesaříka a zaujal i „militarák“ před rozkvětem. Budeme se samozřejmě těšit i na další fotoúlovky.
Měj se prima,
I+J