Jdi na obsah Jdi na menu

 


Okolí Ovčárny

V červnu 2014 jsme se po necelém roce vrátili na pár dní do Jeseníků. Po příjezdu jsme chtěli využít zbytek dne, a tak jsme na chvíli vyrazili na Ovčárnu a do jejího okolí. Na Ovčárně jsme byli naposledy v roce 2010, kdy jsme sem dorazili od Karlovy Studánky krásným a divokým Údolím Bílé Opavy, ale také jsme tudy procházeli, když jsme pokračovali jižním hřebenem Hrubého Jeseníku. Protože jsme toho ale na našich stránkách o Ovčárně moc minule nenapsali, tak to napravujeme a uvádíme pár zajímavostí:

-      Horské sedlo Ovčárna (1300m n.m.) se nachází mezi Pradědem a Vysokou Holí a je naším nejvýše položeným lyžařským areálem. Jsou zde tak jedny z nejlepších sněhových podmínek u nás. V zimě zde tak každý den bývá až 3500 lyžařů.

-       Ovčárna je také křižovatkou hřebenových tras, a to severním směrem k Červenohorskému sedlu a jižním směrem na Skřítek, ale i východiskem do Údolí Bílé Opavy, která zde pramení, a samozřejmě je i vstupní branou k Pradědu.

-      Ovčárna má svůj název odvozen od svého dřívějšího využití. Travnaté horské údolí se využívalo jako pastviny pro ovce a krávy, jejichž mléko se dodávalo jako dietní strava pacientům do Karlovy Studánky. V r. 1863 byl zde poprvé vybudován seník pro ovčáky (ovčín), ale brzy jej začali využívat i turisté (nocleh i občerstvení). V r. 1919 ovčín vyhořel a na jeho místě se vybudovala turistická chata, která se později rozšířila o restauraci.

-      V průběhu 2. sv. války byla turistická chata, vlastně celá Ovčárna i Vysoká Hole obsazena německým Wehrmachtem. Pastevectví zde tehdy bylo vytlačeno snahou vypěstovat obilí a brambory, které budou odolné v extrémních podmínkách. Naštěstí zde stačila německá armáda vybudovat jen polní letiště, což asi zachránilo endemickou flóru před zemědělskou technikou. Významnější zemědělský výzkum prý prováděli Němci za 2. sv. války i na Antarktidě.

-      Než se stačila turistická chata Ovčárna po válce vzpamatovat, přešla v r. 1948 do rukou Československé lidové armády. Dnes slouží Ovčárna jako rekreační středisko.  

-      Na Ovčárnu vede od rozcestí Hvězda (nedaleko Karlovy Studánky) silnička, která je využívána kyvadlovým způsobem (v „celou“ nahoru, o „půl“ dolů). Méně zdatní turisté se tak mohou nechat na Ovčárnu vyvézt autobusem. A pokud není na Ovčárně parkoviště plné, za poplatek 200Kč/1den sem dostane povolení i řidič osobního automobilu. Zajímavostí je, že tato silnice byla v r.1911 vybudována tzv. štětováním. Jedná se o pracný způsob, kdy se plochý lomový kámen, který není kladen na plocho, ale na výšku (na svislo – na hranu), pokládá do štěrkového lože mezi masivní kamenné obruby. Dnes už je ale na silnici asfalt.

-      Od r. 1948 působí na Ovčárně stálá stanice horské služby.

Nás samozřejmě zajímalo, co zde v první polovině června kvete a jaký zde potkáme hmyz. A jak to dopadlo, můžete vidět v následující fotogalerii.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ovčárna

(Jirka V., 23. 9. 2014 9:17)

Ahoj,
Jeseníky jsou můj nesplněný sen, někdy bych tam rozhodně chtěl zajet. Máte tu pěkné upolíny, prstnatce i violky, povedl se i klikoroh, nosatí broučci jsou vůbec roztomilí, zajímavý je i ten kovařík. Já jsem teď o víkendu skoro nebyl doma kvůli dvěma tanečním soutěžím, tak zatím nic nového v mé galerii není. Času je proklatě málo. :-(
Mějte se hezky.
Jirka

Re: Ovčárna

(Ivča + Jirka, 23. 9. 2014 22:32)

Ahoj Jirko,
sny se mají plnit, tak do Jeseníků určitě někdy vyrazte. Bude se Vám tam líbit. My už je máme docela prochozené, ale pořád je dost míst, která lze objevovat, nebo místa, kam se rádi vracíme. Tak až příště budeme vyrážet, tak dáme dotaz, zda se nechcete přidat. ;-) Samozřejmě nás těší, že některé snímky zaujaly. A my hmyzáky také můžeme, ale to už sis určitě všiml. K tobě jsme o víkendu nakukovali a bylo nám jasné, že nestíháš. My s časem také neustále bojujeme. Ale nic si z toho nedělej, třeba jste se s Verunkou protancovali na bednu. ;-)
Užívej podzimu, snad ještě nějaké babí léto dorazí.
I+J

Re: Re: Ovčárna

(Jirka V., 24. 9. 2014 10:03)

To vůbec není špatný nápad - letní dovolená v Jeseníkách by mohla být ve čtyřech určitě zábavnější. ;-) Ovšem, pokud by se nám povedlo sladit termínově, že.
Jirka
PS: S tou bednou to opravdu v sobotu vyšlo - v Otrokovicích jsme byli na druhém místě. Jak to víte?

Re: Re: Re: Ovčárna

(Ivča + Jirka, 24. 9. 2014 22:12)

Tak to třeba zkusíme příští rok sladit, uvidíme…;-) Gratulujeme k druhému místu, což jsme samozřejmě nevěděli. Možná nějaká intuice. ;-)