Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za sněženkami do Přírodní rezervace Karlov

Na počátku března pravidelně poslední roky vyrážíme na Znojemsko, a to do Přírodní rezervace Karlov u Božic, abychom zjistili, jestli už rozkvétají sněženky a jaro klepe na dveře. V loňském roce jsme vyrazili 3.3., tak jsme si to letos v den výročí zopakovali.

A jak to vypadalo tuto neděli v tzv. Údolí lásky se můžete podívat níže do fotogalerie. Sněženky nezklamaly a letos jsme v rezervaci potkávali neskutečné množství ohnivců rakouských. Nikdy se zde tato houba až v takovém množství nevyskytovala. Pokud si chcete letošní a dřívější fotoúlovky porovnat, najdete předloňskou fotogalerii zde, fotogalerii z konce února 2010 objevíte zde a jak vypadá zdejší příroda o 3 týdny později se můžete podívat sem.

Vzhledem k tomu, že jsme v předchozích letech na našich stránkách podrobněji psali o rezervaci a dalších zde navštívených místech, odkážeme všechny opět na naše dřívější výše uvedené fotogalerie.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Super, ze se vracite

(Marek, 19. 3. 2013 18:47)

Tak mám radost, že také letos jste si do svého kalendáře nezapomněli poznačit výlet na Karlov. Inu, nedivím se, já bych si bez procházky tímto nádherným údolím nedokázal začátek jara vůbec představit. Letos jsem však byl doslova nasraný, když jsem viděl, že hned u tabule upozorňující na přírodní rezervaci, pár metrů od Hraběcí studánky, je ve svahu vyježděná dráha od terénních motorek :-(
A ještě musím napsat, že jste mě trošku vyděsili s tou hlívou olivovou a její jedovatostí. Já bych si ji zřejmě zaměnil s klasickou hlívou ústřičnou, která ve zdejších končinách roste docela hojně.

Re: Super, ze se vracite

(Ivča + Jirka, 19. 3. 2013 23:36)

Jak sis všiml, tak blížící se jaro už máme s tímto výletem několik let spojené. Tradice je tradice. ;-) Na stopy po terénních motorkách jsme nenarazili a nebo si nevšimli. Pokud se tam ale chodí řádit, je to škoda. Jestli je hlíva olivová, tak to na 100% nevíme. Ale určitě bychom ji raději nekonzumovali... ;-D.
Měj se hezky,
I+J

Zimní houby

(Miroslav Vrba, 6. 3. 2013 15:37)

Dobrý den,
náhodou jsem narazil na Vaše stránky, které jsou vynikající. Nejsem mykolog, přesto bych si dovolil poznámku. Občas chodím v zimě na hlívy. Fotky zimních hub v tomto albu, které jste určili jako penízovky mi spíše připomínají staré plodnice hlívy ústřičné, které přešly mrazem. Potom ztrácí typickou fialovou barvu a hnědnou. Jsou i podstatně větší než penízovka, která má kloubouk velikosti větší mince a zřetelně oddělenou tenkou nohu od klobouku.
Jistě se však zde najde i větší odborník než já, který houbu bezpečně určí.
S přáním mnoha dalších pěkných fotek
Miroslav Vrba

Re: Zimní houby

(Ivča + Jirka, 6. 3. 2013 23:41)

Zdravíme a děkujeme jak za pochvalu našich stránek, tak i za názor ohledně hlívy – „penízovek“. Zrovna dnes jsme psali kamarádovi do mailu, kterému se nezdálo určení našich „penízovek“, že jsme si původně mysleli, jestli se nejedná o hlívu. Mátla nás ale ta hnědá barva, protože jsme nikdy starou hlívu neviděli. Navíc před 2 lety jsme narazili u stejného pařezu na skutečné penízovky. Dívali jsme se na internet a vygooglili jsme několik snímků starých penízovek. A některé snímky starých přerostlých z internetu vypadaly téměř shodně s naším zachycením. Otázkou ale je, jestli i na internetu není v některých případech mylné určení. Každopádně to byly ty důvody, proč jsme penízovku uvedli. S ohledem na Váš názor a naši původní domněnku jsme v tuto chvíli přikloněni k hlívě. ;-) Ještě jednou děkujeme a věříme, že se na našich stránkách zase potkáme.
Ivča a Jirka

Re: Re: Zimní houby

(Miroslav Vrba, 8. 3. 2013 7:31)

Jsem rád, že jsem se strefil alespoň do hlívy, protože na penízovku se mi houba opravdu nezdála. Jako houbař - amatér bych si o druhu již netroufl s mykologem debatovat. Přesto bych si dovolil dalši poznámku. Na www.houbareni.cz jsem v popisu našel, že hlíva olivová je letní houba s výskytem od června do října. K aktivaci potřebuje termošok v podobě několikadeních třicetistupňových veder. Jak však píšete, ne všechny informace na síti musí odpovídat skutečnosti, zvláště u takto vzácného druhu.
Jinak jistě budu Vaše stránky navštěvovat i nadále, protože jsem zjistil, že máme i mnoho dalších společných námětů. V případě zájmu se můžete podívat na www.vrbamiroslav.rajče.idnes.cz.


Re: Re: Zimní houby

(Ivča + Jirka, 9. 3. 2013 16:00)

Rodu u hlívy věříme, ale druhem si až tak jistí nejsme. Uvidíme, jestli ještě někdo přispěje do mlýnice s dalším názorem. Na odkaz na „Rajče“ jsme se podívali. Hezká fotosbírka. Hodně věcí nás zaujalo. Jednak jsme netušili, že na okraji Jihlavy, a to kousek od cesty, se to tak hemží modrásky a také jsme se na základě shlédnutí fotek utvrdili v tom, že se musíme vydat na Rokštejn a do PR Údolí Brtnice. Už si plánujeme výlet do této lokality několik let, ale stále jsme to nezrealizovali. Asi dozrál čas. ;-) Jinak tařice skalní na mostě nás také překvapila. Určitě zde zplaněla, jak je uvedeno v textu. Utkvěl nám také lišaj svlačcový, tesařík obrovský, jasoň dymnivkový, hořec křížatý, užovka hladká... Pro nás moc příjemná pastva. ;-)