Jdi na obsah Jdi na menu

 


Západ slunce u Oslavan

  „Mám strašně rád západy slunce. Pojďme se na jeden podívat...“
  „Ale musíme počkat...“
  „Počkat? Na co?“
  „Až bude slunce zapadat.“

Úvod jsme si vypůjčili z Malého prince od Antoina de Saint-Exupéryho, ale neplánovaně jsme si na jeden západ slunce počkali u Oslavan nedaleko Ivančic. A protože jsme udělali pár fotek, tak se o ně podělíme.

A proč je obloha při západu (východu) slunce tak do červena? Fyzik by nám vysvětlil, že za to může Rayleighův rozptyl slunečního světla. Zjednodušeně řečeno část slunečního světla k nám neprochází naší atmosférou přímo, nýbrž se rozptyluje na molekulách plynů a dalších miniaturních částicích. Ze slunce se k nám dostávají všechny barvy, ale každá barva má jinou míru rozptylu (vlnovou délku). Modrá barva se rozptyluje nejvíce, naopak červená nejméně. Když je slunce při svém západu (východu) nízko nad obzorem, musí paprsky zvládnout nejdelší vzdálenost, čímž mají největší možnost rozptylu. Většina „červeného světla“ se dostane až k nám, ale „modré“ to tak nezvládá, protože se nejlépe rozptýlí. Právě tato ztráta modré složky způsobí načervenalou barvu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

otázka

(Broněk, 29. 6. 2013 14:23)

Nebylo to blízko Hlíny?

Re: otázka

(Ivča + Jirka, 29. 6. 2013 14:51)

Bylo to u Padochova, a to na okraji lesa "Na Starých horách". Ale vzdušnou čarou to až tak daleko od Hlíny není. ;-)

Zajímavé

(M+F, 3.2.2013, 3. 2. 2013 23:13)

Záběry jsou nádherné.Západy slunce milujeme.Opět jsme se něco nového dozvěděli. Ahoj a hodně elánu do dalších fotogalerií. M+F.

Re: Zajímavé

(Ivča + Jirka, 5. 2. 2013 19:09)

Ahoj, kdo má západy slunce rád, tak fotky tohoto typu vždy potěší. A když už se zde takové snímky objeví, byla by škoda nepřidat trochu „populárně-naučného“ charakteru. Díky a za pár týdnů můžete oba očekávat jarní fotogalerie. Jak vás známe, první poslové jara vás zde určitě potěší. ;-)
I+J