Jdi na obsah Jdi na menu

 


PP Žebětínský rybník

Přírodní památkou Žebětínský rybník, kterému místní říkají Žebál, jste se na našich stránkách potkali např. v r. 2008 ve fotogalerii zde, v roce 2010 zde a v r. 2011 zde. Ve druhé polovině července 2013 jsme se jedno odpoledne sem vydali,  neboť nás zajímalo, jak to u rybníka touto dobou vypadá. Protože jsme o této přírodní památce už nějaké informace přinesli na výše uvedených odkazech, tak jen pár doplňujících informací:

-          Přírodní památka Žebětínský rybník se nachází v nadmořské výšce 307m n.m. na okraji Brna mezi Bystrcí a Žebětínem při okraji komplexu Podkomorských lesů.

-          Rybník je napájen potokem Vrbovec a jeho bezejmenným levým přítokem.

-          Před rybníkem se dříve nacházely podmáčené nivní louky, které dnes zarůstají a zbylo z nich jen malé torzo.

-          Hlavním důvodem ochrany je zde rozmnožování obojživelníků (skokan štíhlý, skokan hnědý, ropucha obecná, rosnička zelená) a hnízdění mokřadních ptáků (labuť velká, lyska černá, potápka malá, moudiváček lužní, kachna divoká...). Dříve se zde nacházely i vzácné druhy mokřadní vegetace (např. lekníny), ale dnes byste je už hledali marně. Zatím pravidelně se u rybníka ale objevuje užovka obojková.

-          Rybník je stabilně znečišťován splašky z okolní půdy. Problémem je přilehlá zahrádkářská a chatová kolonie, která nemá kanalizaci. To je společně se zvýšenou návštěvností a koupáním psů zřejmě i důvod, proč už zde není vidět čolek obecný, kuňka ohnivá nebo skokan krátkonohý. A ubylo i množství mokřadního ptactva. V posledních letech se na rybníku objevuje jen pár druhů, a to zejména labuť velká, lyska černá a kachna divoká... Smutné, ale taková je realita.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Žebětín

(Jirka V., 10. 11. 2013 18:18)

Ahoj,
musím ocenit krásné záběry lysek a labutí, zajímavý je nálaz kruštíku širolistého a líbí se mi i fotky žahalky žluté. :-)
Na obrázku P1580303 bude nejspíš kozinec cizrnovitý (Astragalus cicer). Kozinec sladkolistý má lístky větší a oválného tvaru, mně hodně připomínají akát.
Jirka
PS: Taky jsem o víkendu několik fotek na web přihodil, tentokrát z červencové vycházky do lomu na Hádech. :-)

Re: Žebětín

(Ivča + Jirka, 11. 11. 2013 21:29)

Ahoj,
díky za ocenění. ;-) Když jsme se šli odpoledne k rybníku projít, vůbec nás nenapadlo, co vše můžeme potkat. Jen když jsme se v rozumnou dobu sešli doma, tak jsme toho chtěli využít a nakonec jsme byli příjemně překvapeni.
S kozincem budeš mít asi pravdu. Vůbec nás cizrnovitý nenapadl. Přesněji řečeno jsme na jeho existenci zapomněli, takže jsme automaticky kozinci přiřadili druhové jméno sladkolistý... Tímto tedy díky za připomenutí i tohoto druhu. Popisek k fotce upravíme.
K tobě jsme nakukovali. Z novinek nás zaujal zejména stehlík, páreček ostruháčků, i když byli trošku olétaní (ale na kráse jim to nebralo), a také zajímavý detail listového přeslenu syřišťáku.
A jak jsi na tom s výlety? My už máme skluz „jen“ 15 fotogalerií. ;-)
Měj se a využij dlouhých zimních (vlastně ještě podzimních) večerů na zpracování fotoúlovků.
I+J

Re: Re: Žebětín

(Jirka V., 28. 11. 2013 16:17)

No, já mám skluz "jen" asi 13 galerií, to budu mít asi až do konce února pořád co na web dávat. A pak snad už začne další vegetační sezóna. :-)
Teď ještě musím akle dost nutně zpracovat škrtací listy mapování denních motýlů, zatím mi to časově nevyšlo, i když letošní sezóna motýlů už dávno definitivně skončila. :-(
Jirka

Re: Re: Žebětín

(Ivča + Jirka, 28. 11. 2013 21:58)

Nám to také bude vycházet nějak obdobně. Hlavně si říkáme, že to snad vše do jara stihneme zpracovat. ;-)
Pokud jde o škrtací list, tak vyplňuješ ten podrobný? A to děláš pro Motýlí ráj ve Šraňkách? Nebo ještě jinde?
I+J

Re: Re: Re: Žebětín

(Jirka V., 29. 11. 2013 8:13)

Já používám formulář "škrtací list náhodný", protože zapisuju všechny druhy denních motýlů na všech lokalitách, kde nějaké najdu. Nemusím tam ale vyplňovat jejich počty, což se někdy těžko odhaduje. :-)
Jirka

Re: Re: Re: Žebětín

(Ivča + Jirka, 2. 12. 2013 9:07)

Náhodné jsou jednodušší, to ještě jde. Také jsme už o nich přemýšleli, ale zatím jsme se k tomu nedostali. :-(