Jdi na obsah Jdi na menu

 


PP Netopýrky, VKP Syslí rezervace a PP Medlánecké kopce v polovině července

Kdo k nám chodí na webovky častěji, tak si možná vzpomene, že jsme v polovině letošního dubna navštívili PP Netopýrky, PP Medlánecké kopce... (fotogalerii najdete zde), protože nás zajímala zdejší koniklecová populace na počátku jara. Tehdy jsme navštívili také Letiště Brno-Medlánky, kde se nachází Významný krajinný prvek Syslí rezervace. Sysla obecného jsme ale díky velkému provozu a množství lidí neviděli. V polovině července 2013 jsme se rozhodli do těchto míst vrátit. Jednak nás zajímalo, co vše je zde možné vidět v létě a také jsme chtěli zkusit štěstí ohledně syslů. Byli jsme velmi překvapeni a potěšeni, co vše jsme na okraji Brna v červenci objevili. A dokonce jsme se dočkali i syslů. Ten den jsme postupně navštívili Přírodní památku Netopýrky, Letiště Brno Medlánky, kde se nachází Významný krajinný prvek Syslí rezervace, a na závěr Přírodní památku Medlánecké kopce.  Protože jsme o těchto lokalitách detailněji psali v naší dubnové fotogalerii (viz odkaz výše),kde najdete i mapku naší trasy, uvedeme jen pár informací k VKP Syslí rezervace, o kterém jsme toho minule moc nenapsali.

VKP Syslí rezervace se nachází v nadmořské výšce asi 260m n.m. v údolní nivě Komínského potoka. Příští rok už to bude 90 let, kdy v těchto místech vzniklo letiště. Letiště ale zdejší kolonii syslů nevadí, spíše naopak. Díky letišti se travnaté plochy pravidelně kosí, což právě vytváří pro sysly ideální podmínky pro jejich existenci. Sysel totiž z důvodu vlastní bezpečnosti vyhledává nízkou trávu, kde dobře vidí do okolí a může rychle reagovat na predátory. Vysoká tráva by byla pro sysla likvidační. Sysel obecný byl na konci 20. stol. díky využívání pesticidů v zemědělství téměř vyhuben. Tento asi 20cm dlouhý hlodavec se tak stal kriticky ohroženým druhem. Mimo syslů zde ale objevíte i hodně zástupců z hmyzí říše (otakárek fenyklový se nafotit nenechal, to jsme ale ještě netušili, že si to letos několikrát vynahradíme). Co se nám podařilo zachytit, se můžete podívat níže do bohaté fotogalerie.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Netopýrky a Medlánky

(Jirka V., 4. 11. 2013 11:34)

Ahoj,
máte tu moc pěkné fotky syslů, to je třeba ocenit. Já jsem kolem Medláneckého letiště chodil dříve celkem často, ale sysla jsem nikdy nevyfotil. :-) Zajímavé jsou i úlovky tesaříků, nosatců a lišaje svízelového, na detailu rozkvetlého bělotrnu z Medlánek máte i žahalku žlutou, pokud jste si jí nevšimli.
Jinak mám jen několik výhrad k určení - u té chrpy z Netopýrek to vypadá spíš než na latnatou na chrpu čekánek (Centaurea scabiosa), ten polehlý "svízel" by měla být mařinka psí (Asperula cynanchica) a ta zelená kobylka z Medlánek určitě nebyla smrková, ta totiž mimo jehličnaté lesy prakticky nežije. Bude to Leptophyes albovittata - luční a lesostepní druh kobylky.
Já jsem naposledy zveřejňoval fotky z kontroly ždánického Motýlího ráje (30.6.), ale tam vlastně nic úplně nového nebylo. :-)
Přeju pěkný podzim a spoustu hezkých vycházek. :-)
Jirka

Re: Netopýrky a Medlánky

(Ivča + Jirka, 4. 11. 2013 18:56)

Ahoj,
syslíci se docela povedli. Chtělo to asi 5-8 minut trpělivosti a počkat si a pak se moc nehýbat. Hlavně to chce asi ve všední den, kdy zde není tolik pejskařů a cyklistů. A hmyzáků ten den bylo také dost.
Dívali jsme se na tu chrpu. Našli jsme si jiný snímek s listy a budeš mít pravdu, bude to čekánek. U kobylky máš pravdu na 100%, už jsme se dívali na snímky na netu. Pokud jde o mařinku psí, tak jsme ji také chvíli zvažovali, když jsme se dívali na Biolib, ale pak jsme ji zavrhli. Faktem je, že květy na snímku se ji podobají z mořenovitých nejvíce, ale listy nám úplně neseděly. Ty dva snímky upravíme a k „svízelu“ přidáme i možnost mařinky. Každopádně díky za upřesnění určení a doplnění.
K tobě občas nakukujeme. Hodně se ti vydařil exemplář kruštíku bahenního, to je opravdu moc hezký kousek. Zárazy hořčíkové jsou vždy parádní úlovky a „Rebelů“ není nikdy dost. Je to paráda a budeme se těšit na další.
Hezký podzim i tobě, ale ten barevný podzim asi bude brzy končit. Minulý prodloužený víkend ale byl parádní.
I+J