Jdi na obsah Jdi na menu

 


Červencové koniklecové překvapení v Přírodní rezervaci Kamenný vrch

V polovině července jsme se zašli podívat  na „Kameňák“, tj. do Přírodní rezervace Kamenný vrch, který jsme už představili v r. 2009 zde a letos jsme na počátku jara k této lokalitě zpracovali další fotogalerii. Pravidelným návštěvníkům tak asi utkvělo, že se jedná o lokalitu na okraji Brna s největším počtem konikleců velkokvětých na světě! Nás ale zajímalo, jak to zde vypadá v létě a co vše na zdejších stepních trávnících kvete. Vůbec nás nenapadlo, že zde i v půlce července najdeme několik desítek rozkvetlých konikleců!! Oproti jaru to zde ale hrálo všemi barvami. Moc nás ale nepotěšily psí exkrementy, kterých zde bylo poměrně hodně. Koniklec totiž potřebuje půdu s malým obsahem živin a psí výkaly půdu vydatně přihnojují (tím jsou i největší hrozbou pro koniklece).

A ještě jedna zajímavost na závěr. Koniklec velkokvětý se vyskytuje pouze na Moravě a v Čechách jej nenajdete. Místo něj ale v Čechách roste koniklec luční český, který se ale naopak téměř nevyskytuje na Moravě. O jedné lokalitě jeho výskytu víme na Pálavě a druhá je právě na Kamenném vrchu, kde jsme ho i v červenci objevili. Na Brněnsku se ale jedná o raritu a PR Kamenný vrch je poslední lokalitou jeho výskytu v této oblasti.

A jak to na Kameňáku vypadalo v červenci, můžete vidět v níže přiložené fotogalerii.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Koniklec luční

(Martina, 23. 3. 2015 14:02)

Jste si opravdu jistí, že P1570338 je koniklec luční a ne odkvetlý velkokvětý? Chodívám na Kameňák celkem často, koniklece velkokvěté tam vídám jednotlivě kvést i po sezóně, ale na luční jsem nikdy nenarazila (jen na infotabuli). Na luční mi ten na fotce přijde hodně světlý, okvětní lístky jsou protažené a ta rostlina nemá ani nádech do červena. Pravda, v kytkách se moc nevyznám. Ony i ty velkokvěté bývají v náběhu na odkvět taky sklopené, třeba tento je z loňského konce léta:
http://hmyzaci.eu/Kv%C4%9Bty%20.%20tr%C3%A1vy/slides/_D607484.html
Jinak vaše stránky jsou skvělé, hledám v nich tipy na zajímavé lokality a obdivuji jak jste všímaví.

Re: Koniklec luční

(Ivča + Jirka, 23. 3. 2015 23:04)

Jistí si nejsme. ;-) Když jsme se teď na to dívali z odstupem, tak bychom s tebou i souhlasili. Na druhou stranu i koniklec luční může být výjimečně světle fialový (dokonce i bílý). Nelze vyloučit ani křížence… Faktem je, že se od ostatních kvetoucích jedinců odlišoval. Ale jak jsme psali hned v úvodu, jistí si nejsme.
Každopádně děkujeme za pochvalu. Koukali jsme na „hmyzaky“, moc hezké fotky. Asi se budeme muset naučit fotit. ;-)
Budeme se těšit někdy příště.
I+J

Kameňák

(M + F, 15. 10. 2013 12:53)

Na Kameňáku jsme o práydninách nikdy nebyli. Překvapilo nás, co tam všechno žije a kvete. Hlavně koniklece bychom v té době nečekali.
K obrázku O93 - komonice lékařská -dodáváme, že natě s květy vkládáme mezi prádlo a šatstvo proti molům a účinkuje to.
Zdraví a další fotogalerie se těší M + F.

Re: Kameňák

(Ivča + Jirka, 15. 10. 2013 22:26)

Ahoj, člověk může jít v létě téměř kamkoliv a je velká pravděpodobnost, že objeví něco zajímavého. A u Kameňáku to platí obzvlášť. Děkujeme za doplnění informací ke komonici.
I+J

Kamenný vrch

(Jirka V., 15. 10. 2013 14:35)

Ahoj,
kvetoucí koniklece na Kameňáku potkáváme běžně i v červnu, ale nebývá jich moc. Letos jsem tam 22.6. našel jen jeden v květu.
Na Tribuně jsem byl ve stejný den taky, ono je to vlastně hned vedle, takže se můžete také podívat, co tam kvetlo jen o pár dnů dříve. :-)
Jirka
PS: Svízel syřišťový se píše s tvrdým Y, je to odvozené od toho sýra. :-)

Re: Kamenný vrch

(Ivča + Jirka, 15. 10. 2013 22:25)

Ahoj Jirko,
nás v červenci u konikleců překvapilo právě to množství. Pokud jde o Tribunu, tak jsme si všimli, že mimo záraz (při naši návštěvě už nebyly) tam máš i chmerek a metlovku. Každopádně zajímavé fotoúlovky. Příště vyrazíme na Tribunu o „chvilku“ dříve.
Měj se,
I+J
PS: Jasně, syřišťový s „y“. To byl nějaký „blikanec“, protože v dřívějších fotogaleriích, kde máme tento svízel, to je OK. Každopádně díky za upozornění, hned to opravíme. ;-)