Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Petříkova na Paprsek a zpět

Poslední srpnový výlet na Jesenicku jsme si naplánovali do Petříkova a odtud proti proudu Černého potoka na Paprsek. Obec Petříkov se původně jmenovala Peterswald podle svého zakladatele Hanuše Petřvaldského, který obec založil v r. 1617. Ještě o 60 let později zde hospodařilo pouze 12 zahradníků. Do r. 1834 se obec rozrostla na 32 domů s 202 obyvateli a ve 2.pol. 19.stol. cca 240 obyvatel. Nárůst obyvatel souvisel s rozvojem zdejší těžby pyritu a grafitu. Navíc ve 2. pol. 19.stol. zde pracovala jediná výrobna zinkových barev v celém Rakousku-Uhersku! Dnes nežije v Petříkově ani 20 stálých obyvatel a osada slouží zejména k rekreaci jako středisko zimních sportů. Také bývá nazýván jako „Moravský Kitzbühel“, neboť se zde dá dobře lyžovat od prosince do dubna. Najdete zde 5 sjezdových tras, z nichž jedna obdržela i homologaci pro FIS závody ve slalomu, nebo běžkařské trasy (např. na Paprsek nebo až na Kralický Sněžník). V létě zde můžete turistikovat, vyrazit si na kole nebo na letní bobovou dráhu umístěnou nedaleko kaple sv. Vavřince. Chceme ještě upozornit, že řada lidí se mylně domnívá, že Petříkov je zimním střediskem v Jeseníkách. Osada se ale nenachází v Jeseních, nýbrž v Rychlebských horách.

My jsme se chtěli projít z Petříkova na Paprsek a zpět. Původně jsme zvažovali jinou trasu, ale když bylo už po ránu 26C, rozhodli jsme se zvolit „odpočinkový“ výlet. V Petříkově jsme byli nadšení, neboť teplé a slunečné srpnové počasí způsobilo rojení tesaříků a také jsme během celého dne potkávali spoustu motýlů. Díky tesaříkům jsme se v Petříkově chvíli zdrželi a stálo to za to. Tolik tesaříků pižmových, kolik jsme viděli během 20 minut, jsme neviděli za celý život. Byly to doslova nálety, neboť tesaříci nám přistávali na hlavě, na rukách... Ani jsme to nestíhali fotit. ;-) Z Petříkova jsme stoupali po červeném značení proti proudu Černého potoka (dříve nazýván místními Swarzbach). Asi 700m za bývalou grafitovou štolou jsme odbočili z asfaltové cesty na lesní cestu a po červeném značení vystoupali až k turistickému rozcestníku Císařská bouda, pojmenovaného po nedaleké lovecké chatě. Zde se nachází ve výšce cca 1100m n.m. rozcestí zeleného a červeného turistického značení. Zelená značka provází turisty z Ostružné až k Nýznerovským vodopádům na Stříbrném potoce. My ale zůstali věrní červenému značení a pokračovali přes rozcestník Palaš nacházející se jen 500m od polských hranic až k turistické chatě na Paprsku. Když jsme po poledni dorazili na Paprsek, teploměr ve stínu zde ukazoval 31C! Místní osvěžovna nám tak přišla velmi vhod. ;-)

Horská chata Paprsek s hotelem s celoročním provozem se nachází v nadmořské výšce 1022m n.m. Zimní návštěvníky zde vítají tři sjezdové lyžařské tratě, v zimě udržované lyžařské trasy a největší snow-park v ČR. Chata byla postavena v r. 1932 za pouhé 4 měsíce Moravsko-Slezským Spolkem a původně se nazývala Slezský Dům (Schlesierhaus). Na tehdejší dobu už byla špičkově vybavena (ústřední topení, vlastní elektrárna, studna, studená i teplá voda na všech pokojích!...). Ve 2. pol. 70 let 20. stol byla kapacita chaty rozšířena o novou budovu v sousedství. Od r. 1993 chatu Paprsek vlastní pan Mika prostřednictvím společnosti Mika s.r.o. Ten na vlastní náklady vybudoval před 4 roky na loučce u chaty dřevěnou kapli sv. Kryštofa ku příležitosti svých 60. narozenin. Kaple byla dne 26.9.2009 vysvěcena společně se zvonem z r. 1925, který pochází ze zaniklé osady Mosazné Hamry (Grund Messinghammer).

Po prohlédnutí okolí Paprsku jsme se vrátili do Petříkova. Díky velkému teplu jsme během našeho putování potkali turisty zcela výjimečně. Asi měli rozum a raději vyrazili někam k vodě. ;-) 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Petříkov

(Jirka V., 2. 1. 2014 8:55)

Ahoj,
zdravím v novém roce a děkuji za krásné přání, co jste mi poslali. :-)
Máte tu pěkné fotky, nejzajímavější pro mě jsou určitě tesaříci pižmoví. Tento druh jsem ještě nikdy nepotkal, aspoň myslím, že bych to neopřehlédl. Moc se mi líbí taky fotky horských okáčů z rodu Erebia. Ty jsem sice už viděl na dovolené v Krkonoších, ale už je to dost dlouho. :-)
Opravte si určení perleťovce P1590213 - je to sameček perleťovce prostředního (Argynnis adippe). Výrazné voničkové pruhy jsou na obrázku docela dobře vidět.
Krásný nový rok se spoustou zážitků z přírody Vám oběma přeje
Jirka

Re: Petříkov

(Ivča + Jirka, 2. 1. 2014 10:00)

Ahoj, díky za přání a jsme rádi, že se naše líbilo. ;-)
Pokud jde o tesaříky, tak jsme byli z „pižmáků“ přímo nadšení. Viděli jsme tohoto tesaříka předtím jen jednou na Šumavě... a pak až v Petříkově a k tomu takové rojení. Třeba se ti někdy také poštěstí. Jsme přesvědčeni, že bys ho nepřehlédl.
U horských okáčů Erebia nás hlavně překvapilo to obrovské množství. Určitě to ale způsobil krásný sluneční den.
Dík za upozornění na perleťovce, už je to opraveno. To jsou ty občasné úlety. Napíšeme do textu znaky samečka a čím se odlišuje od samičky..., ale místo sameček uvedeme samička... ;-) To je dobře, že tě zatím neopustil elán a čteš to po nás poctivě. Jak vidíš, je to potřeba. ;-)
Asi sis všiml, že přibyla i další fotogalerie z Jesenicka. My jsme teď v prosinci také k tobě nakukovali, jestli to neflákáš. Přibyly ti tam pěkné fotoúlovky z Popůvek, Stránské skály a z lokalit na Vyškovsku. Nejvíce nám asi utkvěla škarda panonská, kterou jsme ještě „live“ neviděli. My se také snažíme. Brzy bude další fotogalerie a rádi bychom tento týden ještě jednu další. Tak uvidíme, jak budeme stíhat.
Měj se hezky,
I+J