Jdi na obsah Jdi na menu

 


Okolo Rejvízu a Černé Opavy

Do Jeseníků jsme zavítali na počátku prvního srpnového týdne 2013. jednalose o návrat po 3 letech. První výlet jsme si naplánovali do okolí Rejvízu, kam s námi vyrazila i naše kamarádka Ivka, která shodou náhod byla v tomto kraji u rodičů. Na Rejvízu jsme byli naposledy asi před 10 lety, takže nás zajímalo, co se zde změnilo. Protože jsme na našich stránkách o tomto hezkém místě ještě nepsali, tak nejdříve pár slov k Rejvízu:

-          Rejvíz je nejen typickou horskou osadou se zachovalou původní architekturou v podobě dřevěných roubenek, ale je i nejvýše položenou osadou v Hrubém Jeseníku (780m n.m.). Těmito místy vedla velmi významná Solná obchodní stezka.

-          Od r. 2004 je osada Rejvíz vyhlášena vesnickou památkovou rezervací, a to z důvodu dochované dřevěné lidové architektury převážně z 19. stol. (roubené domy se svisle bedněným štítem a vyřezávanými barevnými šembránami kolem oken).

-          Název Rejvíz pochází ze 14. a 15. stol., a to z německého pojmenování místních luk Reihwiesen označující řadu luk v rovině na rašelinném podkladě. V průběhu doby se název osady měnil: r.1687 se uvádí Reibwiesen (Loupežnické louky odvozené od místních lapků), r. 1736 opět Reihwiesen (Louky v řadě), v průběhu napoleonských válek jako Reichwiesen (Bohaté louky), o 30 let později Reiwiesen (Srnčí louky), od r.1850 do r.1948 zase Reihweisen. Pro zajímavost ještě doplňujeme, že v době založení osady se krátce užíval i název Rýwisen a v období slávy sklárny ve Filipově údolí v polovině 18. stol. také Glasswiesen. V 1. pol. 18. stol. lze v tehdejších mapách objevit i označení Königsmahl (královský oběd) na počest polského a švédského krále Zikmunda III. Vasy, který zde ulovil jelena osmeráka a po úspěšném lovu zde i poobědval. Parohy tohoto osmeráka se objevily i ve znaku osady Rejvíz.

-          V r. 1768 byla na Rejvízu postavena první budova, a to hostinec a mezistanice pro povozy na Solné stezce. O pár let později už zde stálo 40 domů. Obec Rejvíz se nejvíce rozvíjela od počátku 19. stol. díky těžbě železné rudy. Ve 2. pol. 19. stol. došlo k úpadku těžby železné rudy, ale Rejvíz se začal na přelomu 19. a 20. stol.  opět rozrůstat s rozvojem turistiky. Tehdy zde trvale žilo kolem 400 obyvatel. Převážně se jednalo o Němce, kteří byli po ukončení 2. sv. války odsunuti. V polovině 20. stol. zde už nežila ani polovina a dnes zde oficiálně žije přes 60 stálých obyvatel. Osada dnes spadá pod město Zlaté Hory.

-          Podle pověsti stávalo kdysi v místech rejvízských rašelinišť nádherné a bohaté město Hunohrad. Nedaleko pramenící říčka Černá Opava přinášela lidem zlato a drahokamy, které bylo možné v potoce sbírat ve velkém množství. Tak jak to ale u lidí občas bývá, tak kde bylo velké bohatství, bylo blízko k lenosti a hříchu. Když přišel do Hunohradu zbožný kněz a začal lidem, které chtěl přivést na správnou cestu, kázat, byl za to umučen a pohozen na místní louku. Jeden z jeho největších trýznitelů byl prý zdejší mladý pastýř Gill. Když šel druhý den Gill pást dobytek, zjistil, že mu hospodář na svačinu opomenul dát k chlebu máslo. Suchý chléb ho rozzuřil a začal bičem mlátit do všeho, co se mu pod ruku dostalo. V tom zpozoroval mrtvé tělo umučeného kněze a své běsnění obrátil proti němu. Najednou se ale knězovo tělo nečekaně zvedlo ze země a proklel Gilla i celý Hunohrad. Okamžitě se setmělo a spustila se obrovská bouře s krupobitím. Bouře nabrala takových rozměrů, že se uprostřed Hunohradu otevřela země a neskutečné množství vody s bahnem začalo vyvěrat a zaplavovat město. Během několika hodin bylo město zcela zničené a zatopené bahnitou vodou, která tak prý smyla hříchy Hunohradu. Přežil prý pouze pastýř Gill, který byl knězem odsouzen bloudit hladový a otrhaný zdejšími bažinami a hvozdy až do soudného dne. Gill se prý v rejvízských lesích objevuje některým turistům i v současnosti, nebo zde prý bývá slyšet i jeho volání. Za tu spoustu let Gill poznal smysl poctivé práce i lidskou slušnost, a tak dobrým lidem pomůže, kdežto špatné trestá. Prý např. pomohl bloudící matce s dítětem v močálech a ukázal ji cestu na Rejvíz. Podle jiných pramenů prý Gill rozhněval Praděda rozdupáním suchého chleba, a proto následovala jeho kletba... Ať už to bylo, jak bylo, tak Gill se objevuje každým rokem v květnu, kdy se za hlasitého volání několika set lidí vynořuje z Velkého mechového jezírka, aby velkým dřevěným klíčem odemkl jezírka a zahájil zdejší turistickou sezónu. Do role bájného pastýře byl už několik posledních let vybrán místní občan Břetislav Medek.

My jsme z osady Rejvíz vyrazili nejdříve k Velkému mechovému jezírku po nově vybudované naučné stezce přes vrch U Pomníku. Tato naučná stezka není ani zanesena v mapách a vede kolem pomníku Obětem 1. světové válce. Pomník byl postaven v r.1929 a byl věnován supíkovickým akademickým sochařem Engelbertem Kapsem padlým rejvízským občanům a německý nápis říká: „Vlast své mrtvé hrdinné syny pokrývá vavřínem slávy a pláče“. Pomník je tvořen 5 kamenným sloupy s kříži a válečnými letopočty. Sloupy jsou symbolicky spojeny kalichem hořkosti.

Od pomníku jsme „seběhli“ po nově značené naučné stezce k turistickému rozcestníku Vstup do rezervace. Kousek od rozcestníku začíná Naučná stezka Rejvíz. Nacházíme se ve stejnojmenné Národní přírodní rezervaci Rejvíz. Fakticky naučná stezka začíná u dřevěné chatky, kde se prodávají vstupenky a suvenýry. Povalový chodník pak odtud vede kolem studánky Rejvízturistickému rozcestníku U Mechového jezírka. Zde jsme opustili modré značení a odskočili si k Velkému mechovému jezírku. Po cestě kvetla ve velkém množství vzácnější kýchavice bílá Lobelova, mohli jsme obdivovat červené plody silně ohroženého čípku objímavého, koberce rašeliníku, odkvétající orchideje prstnatce Fuchsovy, ohrožené masožravé rosnatky okrouhlolisté, brusinky brusnice, chráněný suchopýr pochvatý... Rejvízské rašeliniště vzniklo před 3-7 tis. lety díky terénu umožňujícímu zadržování velkého množství vody na nepropustném podloží. Původní smrkový les díky velkému zamokření odumřel a byl nahrazen borovicí blatkou. Zároveň došlo k intenzívnímu růstu rašeliníku a tvorbě rašeliny. Rašeliniště se zde zachovalo díky zdejšímu chladnému klimatu.

Velké mechové jezírko se nachází v západní části rašeliniště. Ve východní části konkuruje Malé mechové jezírko, které je ale veřejnosti nepřístupné a navíc zde už byla vodní plocha téměř pohlcena vegetací, takže takové jezírko bez vodní hladiny. U Velkého mechového jezírka dosahuje vrstva rašeliny kolem 3m, u Malého mechového jezírka až 6m. Hloubka vody Velkého jezírka je maximálně necelé 3m. Díky letním prázdninám zde ale bylo velmi rušno, takže jsme se zde dlouho nezdrželi. Vrátili jsme se do Rejvízu, abychom se posilnili, a koukli na zdejší římskokatolický kostel Jména Panny Marie. Zahájení stavby kostela započalo v říjnu 1808 a v září 1809 už byla stavba hotová a vysvěcena. Dnes je kostel chráněnou kulturní památkou. Od kostela to bylo kousek k turistickému rozcestníku Rejvíz – Chata Svoboda, odkud jsme pokračovali po červeném a modrém značení Starým Rejvízem. Tato značená cesta je zároveň Naučnou stezkou Údolím Lapků z Drakova. Zdejší lesy nebývaly bezpečné. Solná stezka kolem Černé Opavy a zejména obchodníci, kteří stezku využívali, bývali předmětem zájmu zdejších lapků a loupeživých rytířů. Proto se i zdejším loukám v 17. stol. říkalo Loupežnické louky. Nás na loukách zaujala nejen rostlinná vegetace, ale i velké množství motýlů, brouků, kobylek a sarančí. Navíc nás potěšilo, že jsme si vybrali cestu, kde jsme skoro nikoho nepotkali.

Za Starým Rejvízem jsme opustili naučnou stezku a pokračovali po červeném značení. Chtěli jsme navštívit Lurdskou jeskyni, která byla znovuotevřena v r. 2006. K Lurdské jeskyni vede slepá červeně značená tzv. významovka. Lurdská jeskyně vlastně jeskyní ani není. Jedná se o skalní poutní místo nacházející se v zalesněném kopci v nadmořské výšce 790m n.m. u skalního masivu. Dříve byl skalní masiv nazýván Josefovy skály, ale v dnešních mapách už byste hledali název marně. V jednom ze skalních výklenků je umístěn obraz Panny Marie s malým oltářním stolem. Toto poutní místo bylo vybudováno v r.1908 k 100. výročí vysvěcení kostela na Rejvízu a k 50. výročí Lourdské jeskyně ve Francii. Po vzniku této jeskyně sem vždy 1. května procesí věřících přineslo sošku Panny Marie z rejvízského kostela a na konci října se přenášela zpět do kostela. Tato tradice se už nezachovala, ale připomíná ji obrázek Panny Marie nad oltářem a 2 zazděné kusy bílého mramoru. Lurdská jeskyně zde prý byla zřízena proto, že v těchto místech chtěl přespat myslivec, který v lesích u Rejvízu zabloudil. Byla mu zima a proto si chtěl rozdělat oheň, což se mu ale nedařilo. Pokud byste někdo čekal zjevení prokletého Gilla, tak jste vsadili na špatnou kartu. Myslivci se zde zjevila žena v bílém, která mu oheň rozdělala. Myslivec díky ohni přežil a jak se žena zjevila, tak mu i zmizela. Po nástupu komunistů byla Lurdská jeskyně nežádoucí a duchovní místo bylo zničeno. K obnovení došlo až v r. 2006, a to díky aktivitě spolku Příznivci kamenických a sochařských děl na Jesenicku za přispění Spolku pro rozvoj Rejvízu, Českých lesů a dalších dobrovolníků. K znovuvysvěcení došlo 28.9.2006. Lurdská jeskyně nás nezklamala a malé stoupání do kopce za to stálo, i když bylo horko (ten den bylo i na Rejvízu přes 30C).

Od Lurdské jeskyně jsme se vrátili na červené značení a pokračovali k Černé Opavě, a to k bývalému Wurzlovu mlýnu (Wurzelmühle), který se využíval pro výrobu prken a dřevěných hranolů. Pila byla dříve také známa pod názvem Lockermühle (Lockerův mlýn). Na Černé Opavě bývalo asi nejvíce vodních kol v celém širokém okolí. Vodní kola se využívala na zdejších vybudovaných hamrech, hutích, sklárnách, pilách a mlýnech. Známky těchto činností zde najdete (zbytky starých hamrů nebo tavících pecí, pozměněné lesy, překutaná země...). My jsme se po červeném značení vrátili zpět na NS Údolím Lapků z Drakova a od turistického rozcestníku U první pily pokračovali proti proudu Černé Opavy. Původně jsme chtěli proti proudu dorazit až k lesnímu Ruskému hřbitovu a vrátit se zpět do Rejvízu přes Kazatelny, ale bylo nám vzhledem k pokročilému času jasné, že to nemůžeme stihnout. Proto jsme to otočili a po NS Údolím Lapků z Drakova jsme se vrátili zpět do Rejvízu. Naplánovaná trasa se zvládnout nedala, protože nás celý den hodně zdržovaly zástavky kvůli focení hmyzu nebo rostlin, však fotek byla spousta, ale stálo to za to. Za zmínku ještě stojí stovky, možná i tisíce, kruštíků širolistých. Tato na květy bohatá orchidej zrovna krásně kvetla. Při zpáteční cestě jsme se ještě také zastavili u studánky Pětadvacítkový pramen. Jedná se o studánku se silným pramenem (2-3l/s) vyvěrajícím z kvarcitových sutí nedaleko od Opavské cesty. Voda je chuťově skvělá a málo mineralizovaná. A na úplný závěr jsme se zastavili na okraji Rejvízu na ekofarmě Orlí vrch, kde jsme museli zkusit zdejší vyhlášenou specialitu: farmářskou svíčkovou (stála za to). ;-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Babočka a okáč

(vrbamiroslav, 2. 12. 2013 8:24)

Dobrý den,
opět máte pěkné fotky z míst, kde jsem rovněž nebyl. Člověk ale nemůže být všude. S babočkou kopřivovou má Jirka V. pravdu. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že ve velice horkých a suchých letech úplně zmizela i na Jihlavsku z poloh nad 500 m.n.m. Současně se masově objevila na horách. Letos jsem tento výkyv nepozoroval.
Okáče černohnědého pamatuji asi před 50 lety v lesích přímo na okrajích Jihlavy kolem 500 m.n.m. V současné době "ustoupil" do nejvyšších poloh na Žďársko a na Jihlavsku se již nevyskytuje.
Jinak, v případě zájmu, jsem přidal na www.vrbamiroslav.rajče.idnes.cz krátký Bítov a Lednici.
Ještě snad přes zimu také něco zpracuji a budeme se těšit na jaro.

Miroslav Vrba

Re: Babočka a okáč

(Ivča + Jirka, 2. 12. 2013 9:25)

Zdravíme Vás Mirku,
děkujeme za pochvalu i doplňující informace (vlastní zkušenosti). Bylo tam parádně a pokud jde o babočky a okáče, tak skutečně v hojném množství.
Koukali jsme na Rajče. V lednici jsme byli koncem října, ale to už jsme měli na hmyz smůlu. Hezké ale byly barvy podzimu. Každopádně ve Vaši fotogalerii musíme vypíchnout nosorožíka, tesaříky, roháče... Moc hezké. A Bítov také moc pěkný. krásný snímek bělopáska a jasoně. Už jsme na Bítově hodně dlouho nebyli a měli bychom to napravit. Z rajčete jsme pochopili, že by to s ohledem na jasoně dymnivkového bylo nejlepší v druhé polovině května. Třeba to příští rok vyjde.
Přejeme hezký předvánoční čas,
I+J

Rejvíz

(Jirka V., 27. 11. 2013 20:55)

Ahoj,
musím se přiznat, že v těchto končinách jsem ještě nikdy nebyl a skoro se za to stydím. :-) Babočky, vlaštovičky, kobylky a kruštíky se vám moc povedly, ostatně v horkém létě se prý většina baboček stahuje do hor, tak není divu, že jich tam bylo tolik. :-) Chválím také fotky s jezírkem a tekoucí vodou, ty jsou moc fajn.
Na fotce P1580594 asi není čistec bahenní, bude to spíš bukvice lékařská (Betonica officinalis).
Já jsem taky pár fotek z červencového výletu na web přihodil. Jsou z Popic a Pouzdřan a myslím, že jsou celkem zajímavé. :-)
Přeju příjemné zimní večery s dalšími fotogaleriemi. :-)
Jirka

Re: Rejvíz

(Ivča + Jirka, 27. 11. 2013 22:52)

Ahoj,
tak to bys měl někdy napravit a na Rejvíz vyrazit. Máme v těchto končinách ještě naplánovaných více „neobjevených“ lokalit, tak snad se tam příští rok dostaneme. Ani se nedivíme, že se ti fotogalerie líbila, ale „živák“ byl ještě lepší. ;-)
Pokud jde o čistec-bukvici, tak můžeš mít pravdu. Květní koruna by bukvici seděla lépe. Nás hlavně mátlo to, že jsme se dočetli, že bukvice se na horách vyskytuje maximálně do 700m n.m. a inkriminovaný snímek je pořízen v cca 770-780m n.m. Ale může to být jako s klíštaty, která dříve také na horách nebyla a dnes je vše jinak... :-)
K tobě jsme nakukovali. Nejvíce nás zaujalo: mordovka, lékořice a půlmetrová záraza, to jsme teda zírali, protože to se hned tak nevidí. Samozřejmě i len...A také byl hezký kohoutovický roháč. Nová stránka se ti povedla, parádní snímky. Jinak Hochberg jsme zatím zasklili a až díky tobě „objevili“. Už jsme koukali do mapy a je nám jasné, kde hledat, i když v mapách zrovna není. Jak jsme se dočetli, má tam být také okáč kostřavový, katrány a další ohrožené druhy. Dobrý tip do budoucna, dík.
Ať se ti daří postupně prokousávat svými letošními fotoúlovky. My máme pořád ještě velký skluz, ale pomalu odkrajujeme. :-)
I+J

Re: Re: Rejvíz

(Jirka V., 28. 11. 2013 11:04)

Ahoj,
díky za pochvalu. :-)
Navrhovaná přírodní památka Hochberk skutečně v mapách ještě není, ale najdete to podle kóty Žlutý kopec severně od Popic. Měla by tu být dokonce jedna z posledních populací kriticky ohroženého modráska komonicového, ale ten se mi bohužel neukázal. :-(
Třeba budete mít větší štěstí. :-)
Jirka

Re: Re: Rejvíz

(Ivča + Jirka, 28. 11. 2013 21:58)

Ahoj, my jsme si Hochberk našli na netu jako „VKP Hochberg“, který vyhlásil MÚ Hustopeče v r. 2005. Je tam popsáno, že se jedná o západně orientovanou stráň pod vrcholem Žlutého kopce a přílohou je i zakreslení VKP v katastrálce. Kdyby tě to zajímalo, najdeš to na http://www.hustopece-city.cz/user_data/dokumenty/kp_02.pdf je tam i uvedeno, co vše se tam má vyskytovat.
Ale jak nás znám, tak my jak někam jdeme za nějakým účelem, tak to většinou nenajdeme... Ale zase najdeme něco úplně jiného, co jsme nečekali... Ale občas máme štěstí. ;-)
I+J

Re: Re: Re: Rejvíz

(Jirka V., 29. 11. 2013 8:24)

Ahoj, ten registrovaný VKP Hochberg je jen jádrová část EVL a navrhované přírodní památky. V popisu VKP rozhodně není úplně všechno. Podívejte se např. sem http://www.nature.cz/natura2000-design3/web_lokality.php?cast=1805&akce=karta&id=1000103993
nebo sem http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=40048&TypeID=2
Rozhodně to tam stojí za vidění.

Re: Re: Re: Rejvíz

(Ivča + Jirka, 2. 12. 2013 9:10)

Ahoj, díky, už jsme se na odkazy koukali. opravdu se jednalo jen o jádro. Už aby bylo jaro... ;-)