Jdi na obsah Jdi na menu

 


Okolím Němčiček

Na konci června 2013 jsme se vypravili na Břeclavsko do vinařské obce Němčičky. O Němčičkách jsme už psali na našich stránkách v r. 2010 (můžete nahlédnout zde). Proto k této obci jen pár zajímavostí:

-          Pokud se jedná o rozlohu vinohradů, tak byly v minulosti Němčičky šestou největší vinařskou obcí na Moravě. Kromě zahrádek u domu nebyla v Němčičkách žádná zemědělská půda, jen vinohrady, což byla i na vinařskou obec rarita.

-          První písemná zmínka o obci pochází z r. 1349, a to právě v souvislosti s převodem majetkových práv k vinohradu.

-          K rozvoji vinařství v Němčičkách zřejmě přispěli i Habáni, kteří kolem r.1560 měli v obci svůj společný dům. Habáni byli novokřtěnci (anabaptisti) propagující jakýsi křesťanský komunismus. Habáni byli zdární řemeslníci a vynikali i v pěstování vinné révy a výrobě vína.

-          Němčičkám se často říká obec devíti údolí, a to pro strmé svažité kopce, jejichž výškový rozdíl činí přes 140m.

-          V 70.letech 20.stol. byly v obci realizovány vrty hlubší více než 6km. Vrty potvrdily ložiska ropy a plynu, ale těžba se zde zatím neplánuje.

-          Dolní část Němčiček je fakticky sportovním areálem s hřištěm, koupalištěm, minigolfem, první bobovou dráhou na jižní Moravě a lyžařským svahem s umělou sjezdovkou. Svah je v nejnižší nadmořské výšce v rámci celé střední Evropy. Ohledně bobové dráhy se rozjela právnická kauza (stavba bez stavebního povolení, špatně čerpané dotace, údajné dluhy za realizaci stavby...), která má soudní dohru. Proto není v současné době bobová dráha v provozu.

My jsme prošli Němčičkami a po neznačené cestě obešli areál zemědělského družstva, abychom pokračovali po neznačené polní cestě proti proudu Němčického potoka. Minuli jsme Přírodní památku Jesličky a podél vinohradů vystoupali k modře značené cestě, kde jsme odbočili doprava směrem k Přírodní rezervaci Kuntínov. Tím jsme navázali na naše putování z Horních Bojanovic v r. 2011. U cesty na okraji lesa nás překvapila nově vybudovaná rodinná farma s restaurací Ovčí terasy nabízející i ubytování, která zde před 2 lety nestála. Dobře si  ale pamatujeme na budované stavební základy. V restauraci uvítají i kolemjdoucí turisty nebo cyklisty. Protože jsme větší část cesty měli ještě před sebou a žízní (ani hladem) jsme netrpěli, nechali jsme návštěvu tohoto zařízení na někdy příště. Po cestě jsme ale museli konstatovat, že vybudování farmy má určitě vliv na provoz na cestě, což se negativně projevilo v množství mrtvých živočichů na asfaltu. :-(

Po modrém značení jsme pokračovali až k turistickému rozcestníku U Boudy. Zde jsme kousek po modré pokračovali, protože jsme se chtěli podívat na jednu lokalitu s výskytem orchidejí hnědence zvrhlého. Bohužel jsme ale žádné kvetoucí jedince neobjevili. Vrátili jsme se k rozcestníku a pokračovali po žlutém značení až k rozhledně Kraví hora. Popis této části trasy, rozhledny i Kravihorské republiky zájemci najdou v naši dřívější fotogalerii Z Kravihorské republiky do Modrých hor. Po pokochání pohledy z rozhledny do okolí jsme žluté značení nahradili zeleným a uzavřeli náš okruh zpět do Němčiček.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Němčičky

(Jirka V., 11. 9. 2013 8:22)

Ahoj,
do EVL Kuntínov jsem se chtěl letos vypravit taky, ale o něco dříve, abych stihl zárazy v PR Nosperk ještě v květu. Nakonec to nevyšlo a zůstává mi to na příští rok.
Máte tu pěkné babočky, tesaříky i roháčka, ale je škoda, že ten hnědenec na místě nebyl. Asi vykvete jen jednou za pár let a to štěstí zrovna vyšlo na mě. :-)
Já jsem konečně zpracoval další fotky, tentokrát z výletu na PR Špice v Újezdě u Brna. Našel jsem tam tři druhy záraz, takže výlet byl z mého pohledu úspěšný. :-)
Ještě mě čeká zpracovat asi 15 letních výletů a vycházek s foťákem, takže budu mít asi na celou zimu dost práce.
Mějte se hezky.
Jirka

Re: Němčičky

(Ivča + Jirka, 11. 9. 2013 22:39)

Ahoj, nám hnědenec asi není zatím souzen. ;-) Nemůžeme ale chtít všechno a letošek je na úlovky i tak úspěšný. Nakoukli jsme samozřejmě i k tobě. Zaujala nás zejména vlnařka, plody kamejky..., ale taky šater svazčitý písečný, a to i jeho slovenské pojmenování „gypsomilka“, pěkné. I my máme skluz kolem 15 výletů (= 15 fotogalerií), takže se těšíme na zimu, že vše doženeme. Některé výlety tě obzvlášť zaujmou, třeba PR Slanisko Dobré Pole, NPP Švařec..., ale musí na to přijít řada.
Tak si ještě vychutnej závěr léta a měj se,
I+J