Jdi na obsah Jdi na menu

 


Probouzení jara v Přírodní rezervaci Karlov

Naposledy jsme vyrazili do Přírodní rezervace Karlov na Znojemsko 5.3.2011. Letos jsme se rozhodli sem opět po roce vrátit a prozkoumat, jestli se už jaro probouzí. Opět jsme sem zavítali první březnovou sobotu, ale už 3.3. Vzhledem k tomu, že máme letos přestupný rok, tak se jedná o časový posun zcela minimální. Každopádně přírodní rezervace, která se nachází v tzv. Údolí lásky, nezklamala. Sněženky už kvetly jako divé, našli jsme i rozkvetlé orseje a talovíny. Co vše jsme zde objevili, můžete najít ve fotogalerii níže. Pokud máte zájem si přírodu porovnat s loňským rokem, najdete fotogalerii zde. Pokud by Vás zdejší rezervace zajímala z konce února 2010, nahlédněte zde. A jak vypadá zdejší příroda o tři týdny později se můžete podívat sem.

Vzhledem k tomu, že jsme v předloňské a v loňských fotogaleriích podrobněji psali o rezervaci a dalších zde navštívených místech, přeskočíme to.

Na závěr jen uvedeme, že jsme si letos trasu nakombinovali z tras dřívějších. Samozřejmě jsme nemohli vynechat Hraběcí studánku, hráze rybníků Horní, Prostřední a Dolní Karlov. Výlet do těchto míst není nikdy nijak náročný a je velmi vhodný i pro méně zdatné turisty. V podstatě se jedná o cestu po rovince.

Prošlá trasa na mapě:

mapa.jpg

 

Výškový profil prošlé trasy:

profil.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

O 14 dni pozdeji

(Marek, 17. 3. 2012 17:55)

Děkuji za inspiraci. I letos jsem se vydal ve vašich šlépějích, tradičně s několikadenním zpožděním. Sice jsem vystihl dobu, kdy byly sněženky v plném květu, což byla nádherná podívaná, hned mi ale náladu zkazil pohled na dva debily, kteří na řvoucích terénních motorkách vyjížděli tu strmou stráň poblíž studánky - již na území NPR!!!
Asi víte, proč na Karlov vyrážíte tak brzy, kdy je jaro teprve v náznacích. Dneska tam nádherné počasí vylákalo asi dvě desítky návštěvníků. A myslím, že vám by byl pohled na ně – natrhané kytice v obou rukách - velmi nepříjemný.

Re: O 14 dni pozdeji

(Ivča + Jirka, 18. 3. 2012 1:44)

Ahoj Marku,
je pravda, že před 14 dny jsme během celé soboty potkali jen jednu 4-člennou skupinku turistů. Obdobné špatné zkušenosti s vyznavači tohoto sportu (případně s milovníky čtyřkolek) máme také, a to např. na NPP Miroslavské kopce, v rezervaci Drahy v Bílých Karpatech…
Z davů si nic nedělej, my jsme to ve větším vydání slízli na Pálavě. Tam už příroda valí (koniklece, podléšky, sněženky, křivatce, dymnivky, violky, mochny, plicníky…) a objevuje se už i hmyz (babočky, žluťásci, majky, kněžice, drvodělky…).
Ty natrhané kytice sněženek by nás určitě nenadchly a asi bychom se nezdrželi komentáře… My máme obavy, že lidský druh také stojí za menším množstvím konikleců na Pálavě. Jiné roky tu kvetly ve větším množství. :-( Rádi bychom se pletli.
Měj se,
I+J

Jaro v Karlově

(Krtek, 10. 3. 2012 22:54)

Ahoj Ivčo a Jirko. To jsou mi věci, já byl minulou sobotu na Lysé, kde bylo přes metr a půl sněhu a Vy si tam na jihu prohlížíte babočky a plantáže sněženek. Holt si umíte vybrat :-)
Já si vybral z Vaší galerie stromy 596,647, 666, ohniváka 601, bubliny 620, 9 a opravdu nevěřícně koukám na toho motýla, že by už tady bylo jaro? Moc bych se nezlobil :-)
Zdraví Krtek

Re: Jaro v Karlově

(Ivča + Jirka, 11. 3. 2012 18:37)

Ahoj, nemysli si, že máme jaro na celé jižní Moravě. :-D Včera jsme byli nakouknout na Znojemsku do jedné přírodní rezervace se slepencovými skálami a k našemu překvapení tam byly potoky a studánky ještě zamrzlé (řeky už samozřejmě ne) a z vodopádů jsou stále ledopády. Nicméně už začínají rozkvétat i tam podléšky jaterníky… Fotogalerie se zde objeví co nevidět. Pokud se to stihne, možná už dnes před půlnocí. Tentokrát ale bez motýlů. Ta babočka na začátku března nás také překvapila. Ale ten den jsme motýlů potkali docela velké množství. Byli jsme jak v Jiříkově vidění. Pokud se jedná o fotky, které tě zaujaly, tak žádné překvapení. Sice se opakujeme, ale už tě známe a tvůj vkus také. ;-) Možná nás jen překvapilo, že tě zaujal snímek ohnivce.
Měj se a brzké jaro přejeme i do „Haviřova“.
I+J

Probouzení jara

(Jirka, 4. 3. 2012 9:22)

Ahoj,
je to fakt moc pěkné. Talovíny a sněženky nikdy nezklamou, ohnivec a dutohlávka jsou taky fajn. U té babočky jsem přemýšlel, zda to není jilmová (Nymphalis polychloros), ale úplně jistý si tím nejsem.
My jsme včera u Krematoria viděli prvního holuba hřivnáče, takže jaro už přišlo i do Brna. :-)
Jirka V.

Re: Probouzení jara

(Ivča + Jirka, 4. 3. 2012 12:16)

Ahoj, bylo to fajn. Jen jsme vylezli u stanice v Božicích, hned začaly kolem létat včelky, také mouchy…, a ještě u kolejiště, než jsme zalezli do lesa, se mihnul první motýl (nějaká babočka). Jakmile jsme odbočili do lesa, tak jsme hned zahlédli talovíny a sněženky…, k tomu se mihlo šidélko a nám bylo jasné, že jaro je tady. Zima ještě asi vystrčí nějaký ten růžek, ale její konec se blíží.
S babočkou jilmovou jsi nám dal brouka do hlavy. Začali jsme prohlížet i další fotky, kde jsme ji zvěčnili (máme rub i líc křídel) a potvrzujeme tvoji domněnku. Máš pravdu, bude to b. jilmová. O to jsme radši, protože jilmová není tak hojná jako kopřivová. Ani jsme netušili, že je mezi kopřivovou a jilmovou až tak malý rozdíl ve vzhledu. ;-) Tak díky, už jsme to opravili.
I+J