Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za šafránem k Novému Městu na Moravě - Přírodní památka U Bezděkova

První jarní víkend jsme vyrazili do Národní přírodní rezervace Ransko. Když už jsme byli na Českomoravské Vysočině, tak jsme se rozhodli nakouknout i na Přírodní památku U Bezděkova u Nového Města na Moravě. Od železniční stanice v Novém Městě je to relativně kousek. Ač je tato lokalita nedaleko silnice, není moc známá.  K jejímu vyhlášení došlo v prosinci 1953. Jedná se o vlhkou louku o výměře cca 0,77 ha v nadmořské výšce 620-625m n.m. s jedinou populací šafránu bělokvětého na Vysočině a nás zajímalo, jestli už v první březnový víkend začíná rozkvétat.

Protože jsme na této lokalitě byli poprvé, museli jsme ji nejdříve „objevit“. Úspěch se ale po chvíli dostavil a my u nepojmenovaného pravostranného přítoku říčky Bezděčky objevili první letošní exempláře šafránu. Později na této lokalitě rozkvétají i orchideje (prstnatec májový, bradáček vejčitý), tolije bahenní, žluťucha orlíčkolistá…a žijí zde také chránění živočichové. Území obývají v početných populacích např. skokan hnědý, skokan zelený, ropucha obecná a ještěrka živorodá. Hnízdí zde rákosník zpěvný, cvrčilka říční, linduška luční, bramborníček hnědý, ťuhýk obecný aj.

Protože se jedná o lokalitu, které bude svědčit, když nebude moc navštěvovaná, rozhodli jsme se mapku naší trasy tentokrát nezveřejnit. Kdo bude chtít tuto lokalitu navštívit, určitě si poradí, případně nás může kontaktovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

U Bezděkova

(Jirka V., 10. 4. 2012 10:49)

Ahoj,
šafrány jste nafotili moc pěkně. Jsem rád, že jste to nakonec našli. My jsme loni taky trošku bloudili, šli jsme nejprve do kopce a až asi po půlhodině jsme objevili správné místo. Jsou to potvůrky malinké, z dálky vůbec nejsou v loňské trávě vidět. ;-)
I nás tam loni překvapilo, že už se objevovaly první sasanky, ale to už bylo na začátku dubna.
Jirka
PS: Tuto sobotu jsem zase byl na Kameňáku, takže mám tři nové aktuální fotky v galerii. :-)

Re: U Bezděkova

(Ivča + Jirka, 11. 4. 2012 22:23)

Ahoj, díky za pochvalu. Nakonec jsme našli, ale jen díky paličatosti jednoho nejmenovaného, a to doslova. :-) Druhá nejmenovaná to chtěla zabalit, protože tam dle jejich slov nic nebylo. Ona i ta cedule označující přírodní památku se státním znakem není, když se jde od Nového Města, moc dobře vidět. Jak jsme objevili ceduli, tak už se hledalo lépe. Ale jak píšeš, šafrány se schovávaly v loňské trávě a najít je nebylo vzhledem k jejich březnovému minimálnímu množství tak jednoduché.
Nakoukli jsme i k tobě do fotogalerie a nejvíce nás překvapilo, že už jsi stačil nafotit kozlíčka písečného. Letos jsme ho ještě nepotkali. Moc pěkný exemplář. ;-)
Přejeme další hezké jarní fotoúlovky.
I+J