Jdi na obsah Jdi na menu

 


Na nejvyšší vrchol Bílých Karpat Velkou Javořinu

Bílé Karpaty patří k našim oblíbeným lokalitám, kam se rádi vracíme. Protože naši republiku 3. říjnový víkend přiklopila inverzní „poklička“, rozhodli jsme se pro výšlap na nejvyšší kopeček Bílých Karpat Velkou Javořinu na Česko-Slovenské hranici. Byli jsme přesvědčeni, že na vrcholu bude určitě svítit sluníčko (a byli jsme přesvědčeni správně).

Na Velkou Javořinu vede několik turistických cest. Ze slovenské strany žlutá od Miskova a modrá od Cetuny. Z české strany modrá od Vápenek, červená od rozhledny Korytná (kolem Kamenné boudy), kterou známe nejlépe, a zelená z Květné (Strání), kam tímto zdravíme Staňu K. i jeho rodinu. ;-) My jsme si tentokrát zvolili modré turistické značení z Vápenek, neboť jsme touto cestou ještě nikdy nešli.

Vápenky jsou malá osada, která je dnes součástí obce Nová Lhota, která je nejvýše položenou obcí na celém Hodonínsku (cca 500m n.m.) a nachází se asi 6km východně od Velké nad Veličkou. Vápenky vznikly na konci 18. stol. jako dělnická osada na hranici tehdejšího strážnického a ostrožského statku. Za svůj název osada vděčí těžbě vápence, který se dodával do skláren v Květné. Vápenky nás zaujaly původní malebnou výstavbou, která je chráněna jako památková zóna, a také nás překvapilo, kolik je zde možností k ubytování (moc hezké rekreační středisko Vápenky a také Penzion u Černého potoka). Vzhledem k tomu, že zůstávají Bílé Karpaty turisticky stále neobjevené, a s ohledem na to, že ve Vápenkách končí silnice, naivně jsme si mysleli, že zde bude turisticky pusto. V osadě to ale žilo.

Na konci Vápenek jsme za kapličkou odbočili doprava a začali stoupat po modrém značení. A stoupání skončilo až na Velké Javořině. S tím jsme ale počítali, neboť jsme museli zvládnout převýšení necelých 500m. Po cestě jsme potkali pár zástupců hmyzáků (několik chrobáků, střevlíčka, kvapníka...), ale všichni hmyzáci byli tentokrát neskutečně čilí, takže snaha o jejich popularizaci nedopadla moc dobře a neostré snímky jsme do fotogalerie nezařadili. Během stoupání na Velkou Javořinu stojí zmínit ještě pár věcí:

-          Krásné podzimně vybarvené lesy s houbami

-          Příjemné odpočívadlo s altánem v kolmé zatáčce u turistického rozcestníku Vadovská, které jsme v mapě uvedené neměli.

-          Pramen Veličky na západním úbočí Velké Javořiny – přímo k pramenu žádná cesta nevede a je možné se dostat cca 200m severně od pramenu. Nicméně i 200m od pramenu byla Velička téměř vyschlá (nepatrný čirůček). Po cestě ale nabírá několik přítoků a ve Vápenkách už byla z Veličky slušná říčka.

-          Nedaleko od pramene Veličky se nachází při cestě altánek „U zabitého“. Název připomíná příběh, který se zde odehrál. V Uherském Ostrohu žili 2 bratři, ten hloupější byl chudý a druhý byl bohatý. Chudý proto opakovaně žádal bohatšího bratra, aby mu pomohl. Ten to ale odmítal. Proto si chudý najal zbojníky, aby bohatšího bratra přepadli a oloupili. Tak se také stalo a když se dělil chudší bratr se zbojníky o lup, strhla se hádka o zlaté hodinky. Bratr oloupeného pohrozil, že pokud mu zbojníci hodinky nedají, že je udá. Tím si ale podepsal ortel a zbojníci jej zabili. Tragickou událost připomíná i  lidová píseň, která se dodnes zpívá na obou stranách moravsko-slovenské hranice.

-          Následovníky varujeme, aby na posledním úseku modrého značení pod Velkou Javořinou dávali pozor. Cesta od altánku „U zabitého“ začne klesat a cca po 200m vede kolmo doprava do prudkého kopce nenápadná pěšinka, kterou jsme málem přehlédli. Následující úsek byl nejprudším stoupáním celého dne. Navíc lesní pěšina se místy málem ztrácela a popadané stromy několikrát způsobily, že jsme si mysleli, že jsme se snad „ztratili“. Turistické značení v tomto úseku není občas ideální.

Velká Javořina je nejvyšší hora Bílých Karpat (970m n.m., někde se uvádí 969m n.m., tak si vyberte). Vrcholem i hřebenem prochází česko-slovenská hranice. Stojí zde také vysílač vysoký cca 135m s velkým množstvím anténních systémů, kterým původně rovněž procházela hranice. Na základě dohody z r. 1997 se pozemky pod vysílačem nachází na slovenské straně. Vrcholová část je součástí Národní přírodní rezervace Javořina zahrnující prales a horské louky. Nesmí se tudíž do rezervace nijak zasahovat a padlé stromy zůstávají na zemi. Vrchol Velké Javořiny je známý zejména tím, že se zde každým rokem konají Slavnosti bratrství Čechů (Moraváků) a Slováků, které navazuji na prvorepublikovou tradici, kdy se zde scházela česká i slovenská inteligence, studenti, umělci, duchovní i prostý lid. Kořeny těchto aktivit ale pochází ze 2. pol. 19. stol., kdy tudy procházela hranice dvou částí monarchie Rakouska-Uherska. My jsme na vrcholu Velké Javořiny ten den potkali několik turistů z moravské i slovenské strany, spoustu pomníčků (viz fotogalerie), které zde postupně přibývají, paragladistický páreček, telekomunikační věž, stádo pasoucích se ovcí... a k tomu vlídné podzimní počasí.

Udělali jsme si okruh po hřebenu velké Javořiny k turistickému rozcestníku Veľká Javorina – hrebeň, odkud jsme po červeně značené hraniční čáře sestoupali k turistickému rozcestníku Křižovatka do Strání, kde jsme navázali na cyklotrasu č.50520, která nás zavedla zpět k altánku „U zabitého“.Pak už nám zbývala jen cesta zpět do Vápenek.

Výškový profil prošlé trasy:

profil.jpg

Zobrazení trasy na mapě:

mapa.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Javořina a Vápenky

(Jirka V., 5. 11. 2012 9:42)

Ahoj,
tahle galerie je skvělá, protože mi připomněla náš jarní pobyt ve Vápenkách před pěti lety a náš výlet na Velkou Javořinu, který jsme šli asi po stejné trase. Byli jsme tehdy ubytovaní v RS Vápenky a kolem Kamenné búdy jsme prošli mnohokrát. Myslím si ale, že tolik pomníčků ještě tehdy na Javořině nebylo, vzpomínám si hlavně na ten Vavrouškův, takže některé budou novějšího data.
Moc rád bych zase viděl ty bukové a javorové pralesy a hlavně orchideové louky. Bílé Karpaty jsou prostě magické, kdo tam byl jednou, táhne ho to tam už pořád. :-)
Mimochodem, jestli to neznáte, doporučuji ke čtení knihu autorky Kateřiny Tučkové "Žítkovské bohyně". Ta se odehrává na Moravských Kopanicích v obci Žítková, což je taky v Bílých Karpatech.
Já jsem si zveřejnil o víkendu pár nových fotek z konce léta na Stránské skále a v Újezdě u Brna, ale to už asi budete vědět. :-)
Jirka

Re: Javořina a Vápenky

(Ivča + Jirka, 7. 11. 2012 22:57)

Ahoj Jirko, Bilé Karpaty nikdy nezklamou, už jsme také přemýšleli, že by stálo za to tam pár dní zůstat. Vápenky jsou dobré východisko pro výlety. Navíc Bílé karpaty nám přijdou turisticky stále neobjevené, což je dobře. Těch plánů je ale na příští rok tolik, že uvidíme, co bude. Už aby se ta zima přehnala... :-)
Pokud jde o pomníčky na Javořině, tak před 5 lety jich tam bylo zřejmě o 2 méně.
„Žítkovské bohyně“ je skvělý tip, Ježíšek už má políčeno, tak snad to nezasklí. ;-) Už jsme o této letošní novince slyšeli od známých, ale nečetli. Různé recenze zní skvěle. Dostala za to snad i cenu Škvoreckého.
K tobě občas nakukujeme, to je ti jasné. Z poslední doby utkvěla žahalka, také mohutné jerlíny a nějaké druhy smldníku. Máš tam toho samozřejmě více. Bohužel už ale přichází na rostliny a živočichy špatné období. Z tohoto pohledu máš rád zimu asi jako my, na to by se dalo vsadit.
Měj se hezky a my jak budeme stíhat, tak se zde ještě nějaká podzimní fotogalerie objeví (teď je v očekávání podzimní Pálava z konce října).
I+J

Re: Re: Javořina a Vápenky

(Jirka V., 8. 11. 2012 11:10)

Máte pravdu, zima je pro mě období nelehké, ale je to potřeba. Kdyby u nás vládlo věčné jaro v rozpuku, nezbyl by nám žádný čas na odpočinek a prohlížení fotek. :-)
A je taky pravda, že Žítkovské bohyně dostaly tento týden Cenu Josefa Škvoreckého. Vzhledem k tomu, že autorku osobně znám, potěšilo mě to velmi. :-)
Tak se mějte a hlavně buďte zdraví. Já jsem si v říjnu poležel dva týdny na nemocenské, tak vím, o čem píšu. :-)
Jirka

Re: Re: Javořina a Vápenky

(Ivča + Jirka, 9. 11. 2012 0:02)

Tak to je fakt, mít tady věčné jaro..., i když představa je to pěkná. Možná taková Madeira má něco do sebe. A člověk by si na to nakonec asi zvykl a byl by čas i na ty fotky... ;-)
Tak snad sis to marodění alespoň vybral a budeš mít pokoj. Určitě ale víš, jak se to říká: Nemoci jsou jen zanedbané pití..., ale nesmíš to léčit metylalkoholem, to bys pak na ty fotky nemusel vidět. :-)

pozdrav z pomezí

(Peter, 4. 11. 2012 16:23)

Ahoj Ivčo a Jirko,
pocházím ze slovenské strany, ale žiji už delší čas na moravské straně (cca 70% pobývám na Moravě a 30% na Slovensku). Přesto, nebo právě proto, si troufám napsat příspěvek v češtině. :-) Vaše zdokumentování podzimního putování na Velkou Javořinu z Vápenek mi udělalo obzvlášť velkou radost. Nejen, že jste zachytili nádherné barvy podzimu, a náš krásný kraj, který miluji nade vše, ale uvedli jste zde u jednotlivých fotek pomníčků informace, za které vám oběma moc děkuji. Byl jsem na Javořině před pár dny (každý rok sem vylezu mnohokrát - odpočinout si od toho běžného života a přijít na jiné myšlenky) a lámal jsem si hlavu ohledně nového pomníčku Ondreje Čiernika, protože mi to jméno nic neříkalo. Pátral jsem i potom po internetu, ale nic jsem nenašel a dnes objevím vaši fotogalerii. Absolutně nechápu, kde jste k těm informacím přišli a hluboce smekám. Jinak Vaše popisy k ostatním jednotlivým pomníčkům jsou naprosto trefné a perfektní. Je to skvělý průvodce putováním po Velké Javořině. Máte opravdu můj velký obdiv. Projel jsem i pár Vašich dalších fotogalerií a musím konstatovat, že můj úžas se jen znásobil. Nejsem zrovna typ člověka, který by někomu "pochleboval" (snad jsem to napsal česky správně), ale Vaše stránky "sú naozaj fantastické". Určitě si postupně budu prohlížet další vaše fotogalerie.
Oba vás zdravím do Brna a budu se těšit na další virtuální setkání a přísun vašich skvělých fotek a zajímavých informací o místech, které jsem si myslel, že znám (než jsem narazil na vaše webovky). :-D
P.

Re: pozdrav z pomezí

(Ivča + Jirka, 7. 11. 2012 22:57)

Ahoj Peter, děkujeme za pozdrav i tvoji pochvalu. Čtení tvých řádků samozřejmě zahřálo. Ty informace ohledně pomníčku jsme také našli na internetu, možná jsme jen měli více štěstí, možná jsme si více za surfovali... ;-)
Budeme se těšit, že se zde budeme potkávat. Pozdravy na pomezí zasílají Ivča + Jirka

Velká Javořina

(M + F,4.11.2012, v 1,52 h., 4. 11. 2012 1:58)

To je nádhera - barvy podzimu s modrou oblohou, k tomu zasvěcený text a už není co dodat. Díky, to se Vám povedlo :-)))

Re: Velká Javořina

(Ivča + Jirka, 4. 11. 2012 11:02)

My děkujeme za pochvalu a máme radost, že se podzimní fotogalerie líbila. Nějaká podzimní ještě časem přibude.