Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní park Ždánický les 2

Do Přírodního parku Ždánický les jsme se vrátili po necelých 2 letech. Protože jsme v naší fotogalerii už o tomto přírodním parku psali, nebudeme se opakovat a zájemce o další informace odkážeme na link sem. Neboť jsme se vypravili ve všední den po obědě, ani jsme nijak trasu tentokrát neplánovali. Rozhodli jsme se vyrazit přímo ze Ždánic po zeleném značení směrem na severozápad podél říčky, která se směrem od pramene nejdříve jmenuje Jelení potok, od soutoku s bezejmenným potokem se nazývá Trkmanka, v některých mapách i  Bezednice nebo Bažantice, která na jihovýchodě Ždánic napájí tři rybníky (Horní, Prostřední a Dolní). Zelené značky jsme se ale striktně nedrželi a občas jsme odbočili vlevo nebo vpravo, abychom se pak zpět vrátili na původní cestu.

Za odpoledne jsme toho moc nachodit ani nestihli. Jednak jsme do Ždánického lesa vyrazili až odpoledne, navíc si Ivča způsobila v půlce cesty takový prazvláštní „úraz“, což nás přimělo k návratu. Chtěla zabít hovado, přesněji řečeno samičku bzikavky dešťové (samečci nemají o naši krev zájem), a pleskla se do nohy takovým způsobem, že se ji asi ucpala a následně praskla žíla na pravé noze. Byli jsme z toho docela zaskočeni, protože to v první okamžik vypadalo, jako když slepýš nebo užovka leze pod kůží. Napadlo nás to i zachytit foťákem, ale to už se otok začínal rozlévat do okolí (viz. fotogalerie). I přes tuto nepříjemnost byl výlet zajímavý hlavně množstvím bezobratlých, které jsme ten den potkali. Zejména motýlů jsme viděli neskutečné množství. Tolik batolců červených jsme pohromadě nikdy předtím nespatřili, jednalo se o desítky, ne-li stovky, jedinců tohoto druhu. Nešlo ale jen o batolce. Nafotili jsme více než 10 druhů motýlků, nemluvě o těch, kteří kolem nás jen proletěli. Níže uvedená fotogalerie je tak tentokrát hlavně živočišného původu.

Během našeho krátkého výletu jsme nachodili jen 9,5km a vystoupali celkem 98m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ahoj,

(Milan, 19. 7. 2011 15:41)

na vaše stránky jsem narazil náááhodou a musím je jen pochválit... No nemusím, ale určitě chci ;-)
Ždánický les je opravdu krásný a je toho tam spoustu k vidění. Vy jste šli po zelené, to je údolím vlevo od silnice směrem na Bučovice. Pokud tam ještě někdy pojedete, vydejte se někdy i tím údolím vpravo......Cestou co jde souběžně se silnicí ( ale vpravo od ní ) a vede na Prostřední vrch. Ne přímo po místní značené naučné stezce.... Ta vede ještě víc vpravo... Tam je přímo motýlí ráj ;-)
( možná právě proto, že tudy nevede žádná značená a vlastně ani nijak frekventovaná cesta )
Jinak přeju spooooooustu bezva zážitků spojených s přírodou ;-)
Milan V.

Re: Ahoj,

(Ivča + Jirka, 20. 7. 2011 0:11)

Ahoj Milane, díky za pochvalu. Pokud se ti u nás tak líbilo, tak se třeba brzo opět zastavíš. :-)
Díky i za tip. Už jsme ho dostali i od jiných, takže v budoucnu na toto místo určitě zavítáme.;-)
Měj se hezky a budeme se zase někdy těšit. Snad si zase přijdeš u nás na své.
I+J

Ždánický les

(Jirka, 25. 6. 2011 17:02)

Ahoj,
po zelené značce na Salaš jsme ze Ždánic chodili loni v září na houby. Rostou tam zajímavé druhy, např. kyj Herkulův, šťavnatka holubinková, holubinka černající a mnoho jiných.
Ale zpátky k aktuální fotogalerii. Máte krásné fotky s roháčem, batolci a stříbropáskem a hlavně závidím krasce lipového, toho jsem zatím ještě neviděl. :-)
Fotka P1420282 není nymfa kobylky, je to dospělá saranče zlatozelená - Euthystira brachyptera. Shodou okolností ji mám vyfocenou také ze Ždánic, dokonce přímo ve Šraňkách.
P1420441 a P1420446 je jasný modrásek jehlicový (Polyommatus icarus), ten vičencový má trošku jinou barvu z rubu (je spíš hnědý) a nikdy nemá kořenové očko, zatímco ten váš ho má.
Jinak, doufám, že nožička už bolet přestala, abyste mohli pěkně turistikovat v těch Krkonoších. ;-)
Ale nepředbíhejme. Zatím popřeji aspoň krásný víkend se spoustou zážitků.:-)
Jirka V.

Re: Ždánický les

(Ivča + Jirka, 25. 6. 2011 18:57)

Ahoj,
z krasce lipového jsme měli velkou radost, a to jsme viděli dva. ;-) Že nám opravíš modráska, jsme si byli skoro jistí. My jsme nad jehlicovým váhali…, takže zkouškou pozornosti jsi prošel. :-) Se sarančí budeš mít asi pravdu. Nás dost mátlo to splývající (překrývající) hnědorůžové zbarvení na vrchní části hrudních článků. Nikdy jsme to u této saranče neviděli a ani jsme nikde nic podobného na netu neobjevili. Ale v rámci variability je možné všechno. Takže díky za upozornění, opravíme to.
Ivčina noha ještě úplně OK není, ale ona to zvládne, něco vydrží… ;-)
Během dneška, nejpozději v průběhu zítřka se tu objeví další fotogalerie. Chtěli jsme mrknout, jestli dle tvého tipu neobjevíme hnědence. S nimi jsme neuspěli, letos tam nic nebylo, ale našli jsme jiné výtvory přírody. ;-)
I tobě hezký zbytek víkendu, měj se.
I+J