Jdi na obsah Jdi na menu

 


Podzimní barvy okolo Chvalovky

Na pomezí brněnské městské část Bystrc a Žebětín se nachází vrch Chvalovka (365m n.m.). Na Chvalovce je v lesích ukryt areál vodárenského zařízení a ve svahu pod Chvalovkou se nachází vyschlá a zarůstající mělká nádrž s kanálovou šachtou a zpomalovací zídkou. Podle jména tohoto kopce, tj. Chvalovka, se jmenuje i nová ulice s novostavbami na Kamechách.

Na našich stránkách jste se mohli s Chvalovkou potkat před více než dvěma lety, kdy jsme se v zimě toulali mezi Chvalovkou a Kočičím žlebem. Tentokrát jsme si zvolili podzim, a to druhý listopadový víkend. Brouzdali jsme se neznačenými cestami a lesními pěšinami a intuitivně si tak udělali okružní trasu. Zajímavé bylo, že většinu těchto cest jsme ani neznali, a to sem máme od bydliště co by jeden kamenem dohodil. Většina cest byla dobře prošlapaná a díky podzimu už nebyly zarostlé. Sluníčko ten den zase po delší době vylezlo, po inverzním počasí ani vidu, tak jsme si užili nasvícené barvy podzimu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dřevo

(Petr, 28. 12. 2011 9:43)

Ahoj děcka! Všimli jste si, kolik se teď v lese rube dřeva? Nemyslím přímo teď -ale asi poslední rok-dva. Je to normální? Nebo je to jen u nás? (všechny cesty v okolí Kalečníku jsou obskládané hromadami vyrubaného dřeva a kolem baráku mi denně profrčí x kamiónů dřeva). Takové masívní kácení za svůj dlouhej život nepamatuju...

Re: dřevo

(Ivča + Jirka, 28. 12. 2011 11:21)

Ahoj Petře,
těžba dřeva je přirozená činnost, nicméně otázkou je, jestli se v lesích hospodaří správně nebo špatně, což nejsme schopni posoudit. Pokud dochází holosečnému kácení, poškodí se lesní půda a dojde k odplavení živin. Jestliže se neponechá po vykácení dostatek tlejícího dřeva a vše se odveze, zase budou chybět půdě živiny. Otázkou pak také je, v jaké skladbě se vysazují nové lesy, protože komerční smrčiny snadno podléhají vichřicím, suchu, škůdcům… U nás jsou přirozenější listnaté a smíšené lesy, které ale zase nejsou tak komerčně zajímavé… A v tom bude jádro pudla. :-(

Nádherný podzimní den!

(Kibitz, 27. 12. 2011 13:53)

Savana hokna, I+J! Koukám, jak krásnou jste si udělali podzimní procházku, a říkám - není nad sluníčkový den! ;-)

Re: Nádherný podzimní den!

(Ivča + Jirka, 28. 12. 2011 11:20)

Savana hokna i do severních koutů naší země :-)! Bylo hezky, sluníčko, i když trochu chladno, inverze na chvilku ustoupila, to se muselo využít. Vzhledem k průběhu letošního podzimu a zimy se tak asi nebude dít často.