Jdi na obsah Jdi na menu

 


Barevný začátek listopadu v arboretu

O botanické zahradě a arboretu Mendlovy univerzity v Brně jsme psali v rámci podzimních orchidejových hodů. Další fotogalerii chceme věnovat krásným barvám podzimu v této zahradě (arboretu) z prvního listopadového víkendu.

Celý areál se rozkládá na cca 11ha a je rozdělen na 5 základních částí:

1) Okolí správní budovy a učeben, kde se nachází skleníky a tranšeje (tranšej je do svahu polozapuštěný záhon, který se na zimu zakryje průhlednými deskami z důvodu ochrany subtropických druhů).

2) Jižní svahy – zde se nachází druhy ze Středomoří, Kavkazu, jihovýchodní Evropy, Severní Ameriky, sbírka lomikámenů, alpinkový skleník a terasy.

3) Centrální část se sbírkou vrb, dubů, skalníků…, ale také s vodní kaskádou a pergolami.

4) Staré arboretum se vždyzeleným svahem, původní sbírkou dřevin, východoasijskými trvalkami, rostlinami z jižní polokoule…, ale třeba i zahrada Vysočiny nebo meteorologická stanice.

5) Botanický systém s rozdělením dle způsobu využití rostlin, dle jejich rodů a čeledí

Mapu celého areálu najdete na 4 místech zahrady (dvě jsou hned u vstupu a správní budovy, další dvě v páté části na protilehlém konci), kde jsou jednotlivé základní celky a jejich části zakresleny a popsány. Mapku areálu najdete také zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Putování za Barvami Podzimu...

(Marcel od Zvonu, 22. 12. 2011 8:01)

Ahoj Ivčo a Jirko, Díky za Fajné,,Atlasovku,,procházku po Arboretu. Když se dostanu někam a je čas. Začínám většinou Botanikou, pak Krchov, ZOO, Aquarium, Muzeum a Gallery...Taková Šestice pro Hodnocení Toho kterého Města - Místa...
Ani nevím, kde jsme se potkali/y, ale je To jedno...Něco máte i u Mne na Rajče.cz pod: marcelzvon.
No popovídáme si, zimní čas je k Tomu akurát, i na Dálku a kujme Pikle...
Přeji fajn Rozjímání nad 4.svíčkou Adventní, i dobrou pohodu a Teplo u Rodinného Krbu v Čase Vánočním o NY 2012, jen tolik: snad bude aspoň v Něčem lepší než Ten Starý...
Díky za Vaše Fotky z Cest a Upomene,... Československu(asi již měnit nebudu - 60. + 14 dnů..., vobčanka kecá!) ještě skrývá spoustu Krás a zapomenutých Koutů, kde lze prožít Naplno pár dnů, Kdy večer můžeš si říct,...Zítřku můj, Buď si jaký chceš ...Dneska jsem Žil!...A i něco nafotit. Těším se na Vás a na Jaře, třeba i ,,naživo,,. Tulák Marcel od Zvonu...Jinak máte cokoliv od Zvonu na DVD Gratis: ČSR + Europu, vřčetně Tipů, Rad a Triků,...Map a průvodců, stačí si zavčas napsat o podklady pro Plánování Cest, Za Hranice všedních Dnů. Jinak Dvolená je od Slova Dovolit si...i za malej peníz,,styl Marcel,,. Ozvěte se Díky předem.

Re: Putování za Barvami Podzimu...

(Ivča + Jirka, 22. 12. 2011 23:34)

Ahoj Marceli, díky za návštěvu, pochvalu, přání i nabídku. Zmíněná šestice pro poznání místa (města) je docela výstižná…:-)
Česko(Slovensko) nemá chybu a těch neskutečných míst...
Měj se a zase někdy.
I+J

Barevný podzim

(Jirka, 19. 12. 2011 13:12)

Velmi působivé fotky, těch květů bylo na listopad opravdu ještě hodně. Ale stejně se už těším na jaro. :-)
Jirka V.

Re: Barevný podzim

(Ivča + Jirka, 19. 12. 2011 20:50)

Tak to nám povídej, jaro je jaro. Také je to naše nejoblíbenější roční období. ;-) Však se dočkáme. Nicméně i vybarvený podzim má své kouzlo.