Jdi na obsah Jdi na menu

 


Do okolí Horních Bojanovic

Na třetí červnový pátek jsme zavítali na Břeclavsko do vinařské obce Horní Bojanovice, která je součástí velkopavlovické vinařské oblasti. Obec leží asi 40km jižně od Brna nedaleko dálnice D2 na Bratislavu. První písemná zmínka o osadě Woyanowizcz se objevuje 9.4.1298. Název obce je odvozen od staroslovanského jména Bojan. Jednalo se tedy o osadu Bojanových lidí. Přívlastek Horní se objevuje až v r. 1464, zřejmě k odlišení od Dolních Bojanovic. Ve 14. stol. byla obec vladyckou vsí, v pozdějších letech se mezi majiteli vystřídaly i známé rody (páni z Kunštátu, Pernštejnové, kardinál Ditrichštejn). Bojanovice = vinařství, což byl i důvod, proč byl o tuto obec v minulosti takový zájem. Rozvoj vinařství měli nejdříve ve své režii feudálové a kláštery. Se zakládáním měst a příchodem německých kolonistů se karta začala obracet a největší vliv na rozvoj vinařství začala mít města. 14. – 16. stol. bylo pro rozvoj vinařství zlatým věkem. S 30-tiletou válkou přišla pro vinice pohroma (vpády vojsk, nemoci…), vinice zanikají a obnova nastává až v 18. stol. Vinice svojí rozlohou až do 19. stol. převyšovaly rozlohu polí. Další katastrofa se na vinice snesla ve 20. stol. v podobě škůdce révokaze. Ale i tento boj zdejší vinaři nakonec ustáli. Dnes žije v obci kolem 600 obyvatel a kulturní zvyklosti a tradice jsou zde stále dodržovány (dvoudenní krojované hody na sv. Vavřince, hodky – hodové dozvuky, žehnání vína, košt vína, zpívání vánočních koled na veřejném prostranství, vánoční písně s živou kapelou, velikonoční tradice chasy s velkou žílou, malování kraslic, stavění májek dívkám, starostovi a farářovi na poslední dubnovou noc apod.).

My jsme prošli Horní Bojanovice na východ a pokračovali ke křižovatce se silnicí spojující Boleradice a Němčičky. Asi po 350m jsme narazili na modré značení, po kterém jsme pokračovali východním směrem. Ze silnice jsme odbočili na lesní cestu, která nejdříve stoupala mezi vinohrady a polnostmi. Později nás zavedla na okraj lesa. Stále jsme pokračovali po modrém značení, ze kterého jsme si občas udělali odbočku vlevo, někdy vpravo, abychom se vrátili zpět a po modré pokračovali. Tímto způsobem jsme si i odskočili do Přírodní rezervace Velký Kuntínov, která byla vyhlášena před 25 lety za účelem teplomilné doubravy a panonské dubohabřiny. Jedná se o území o rozloze necelých 12ha s vzácnými rostlinami. Od rezervace jsme pokračovali k turistickému rozcestníku U Boudy. Zde už také začíná hranice další Přírodní rezervace Nosperk. Jen jsme sem nakoukli po pár cestičkách, jestli neobjevíme nějakou vzácnost (např. hnědenec zvrhlý), ale nezadařilo se. Dokonce jsme se předtím po cestě nedaleko vrchu Kuntinov soustředili na okolí cesty, neboť jsme měli na hnědence tip od našeho kamaráda a pravidelného návštěvníka našich stránek Jirky V. Letos nám ale nebylo souzeno a to jsme okraje lesů velmi pozorně sledovali. Zvažovali jsme ještě nakouknout do Přírodní rezervace Zázmoníky, ale už jsme to museli nechat na příště. Přece jenom jsme vyrazili po obědě a tím, že jsme se snažili pozorovat okolí, nešli jsme tentokrát žádným rychlým tempem. Na úrovní Zázmoníků jsme jen nakoukli do lesa a začali se otáčet na zpáteční cestu. Přesto jsme celkově nachodili 14km, přičemž stačilo vystoupat 127m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rozplesklé hovado

(Lea, 27. 6. 2011 9:55)

Ahojky, kde je to zmiňované foto? Os včerejška už potřetí projíždím galerii, ale marně.

Re: Rozplesklé hovado

(Ivča + Jirka, 27. 6. 2011 18:47)

:-))) Není divu, o víkendu zde přibyly 2 fotogalerie. Ty jsi koukala až do této poslední. Více najdeš ve fotogalerii Ždánický les v rubrice 2011 Okolí Brna. Lepší orienatce je ale přes novinky, kde je druhá od vrchu... Zmínku najdeš v textu i objevíš i foto, ale "hovado" nehledej. :-)))

Re: Re: Rozplesklé hovado

(Lea, 27. 6. 2011 19:52)

Už jsem to našla. Spíše mi to přijde jako prudká reakce žilní stěny ve smyslu otoku, alergie a zánětu, pokud to hovado stihlo Ivču kousnout /je ten termín správný? Kouše hovado?/. Pokud ne, tak varianta ucpané žíly je sice méně pravděpodobná, ale ne nereálná. Asi se Ivča udeřila na nesprávné místo velkou silou :-)

Re: Re: Re: Rozplesklé hovado

(Ivča+Jirka, 27. 6. 2011 20:44)

Bzikavka (=hovado) nekouše, pouze samice saje krev (samec je neškodný). Každopádně u Ivči nestihla samička vůbec nic a měla to za sebou. Takže reakce na sání to určitě nebyla, ale spíše na tu ránu. Však ještě po 11 dnech má na noze modráka většího než 20cm. Nicméně ve srovnání s jinými újmami je to pořád legrace… ;-)

Kuntínov

(Jirka V., 27. 6. 2011 8:46)

Ahoj,
s tím hnědencem je to složité, protože nevykvetá každý rok a navíc se dost špatně trefuje, kdy přesně to bude. Možná letos vykvetl na úplně jiném místě.
Musím uznat, že máte velké štěstí na roháče, já jsem letos zatím žádného nepotkal a vy ho máte snad v každé aktuální galerii. :-) Taky mě zaujala ještěrka zelená. Vím, že na Zázmoníkách je popsaná, nicméně jsem ji tam v širokém okolí ještě nikdy neviděl.
Hledal jsem ještě, co by to mohlo být za bílou houbu, snad nějaká muchomůrka, ale moc si s ní nevím rady. Toho lumka jsem ani nehledal, obávám se, že bych taky neuspěl. ;-)
Jirka V.
PS: Dostal jsem zprávu z poslední exkuze okolo Ždánic a myslím, že byla úspěšná - našli tam tořič včelonosný, pětiprstku žežulník, kruštík bahenní a mordovku nachovou pravou. Škoda, že jsem u toho zrovna nemohl být. :-(

Re: Kuntínov

(Ivča+Jirka, 27. 6. 2011 18:40)

Ahoj,
hnědenec určitě potkáme, až ho nebudeme hledat. Tak je to se vším. Jak po něčem jdeme, tak to nenajdeme. Jakmile nás něco ani nenapadne, tak se to objeví...:))
Teď se nám pár roháčů zadařilo za bílého dne, také nás to překvapilo. Vážně asi štěstí a náhoda. Ještěrka zelená nás zde také překvapila, právě proto jsme ji potkali... ;-)
Houbě i lumkovi jsme věnovali docela hodně času a výsledek víš...
Pokud jde o orchideje, mrkni na http://www.zbynous.net/?Botanika Narazili jsme na sebe také přes internet a má velmi zajímavé fotoúlovky (hlavně orchidejí), mimo jiné také ze Ždánického lesa.
I+J