Jdi na obsah Jdi na menu

 


Bělokarpatskými lesy a loukami mezi Horním Němčím, Stráním a Javořinou

Na konci druhé květnové dekády jsme zavítali do Bílých Karpat. Tentokrát se  k nám přidala naše kamarádka Ivka. Oblast Bílých Karpat se rozkládá na ploše přes 700km2 na území okresů Hodonín, Uherské Hradiště a Zlín. Na české straně má délku asi 70 km a nachází se zde velké množství přírodních rezervací. Část Karpat byla kultivována po řadu století člověkem, čímž vznikly odlesněné květnaté louky s roztroušenými dřevinami. Tyto úžasné louky se nám i vybaví, když slyšíme Bílé Karpaty. Milovníci flóry ví, že se v této oblasti prokázal výskyt cca 1500 druhů cévnatých rostlin, z nichž 30 druhů je už dnes vyhynulých :-(, 50 druhů je nezvěstných :-( a 100 druhů je legislativně chráněno.

Pokud chodíte na naše stránky, tak víte, že se do těchto končin vydáváme nepravidelně pravidelně. Můžete nahlédnout do jedné z našich nejstarších zveřejněných fotogalerií 2008 Bílé Karpaty, kde naleznete některé ze zdejších orchidejí v Přírodní rezervaci Drahy a Národní přírodní rezervaci Zahrady pod Hájem. Bělokarpatské orchideje, ale nejen je, objevíte i v našich dalších fotogaleriích z lomu Rasová nebo z loňské výpravy na Velký Lopeník a z Národní přírodní rezervace Čertoryje.

Výpravu jsme započali v pohraniční části jihovýchodní Moravy v obci Horní Němčí. Osada Němčí zde byla založena zřejmě už v polovině 13. stol. kolonisty německého původu, což se odrazilo i v jejím názvu. První písemná zmínka o existenci osady pochází z r.1261. Dnes zde žije 850 obyvatel. Z obce jsme se vypravili po cyklostezce č. 5052 protínající Přírodní rezervací Drahy. Rezervaci jsme ale tentokrát nijak neprocházeli, protože nás čekala naplánovaná trasa. Každopádně byly louky poseté spoustou rozkvetlých vstavačů vojenských. Po cyklostezce jsme vystoupali nad horní část rezervace pokračovali lesní cestou, kde nešlo přehlédnout nekonečné bílé koberce česneku medvědího. Lesem jsme vyšlápli téměř na vrchol Horního kopce (607m n.m.), kde se cyklostezka potkává s červeně značenou turistickou cestou vedoucí na Velkou Javořinu. My jsme ale opustili původní cyklostezku, kterou jsme nahradili cyklostezkou č.46 s tím, že se na červené značení později vrátíme.  Udělali jsme si tak asi 3km dlouhou odbočku lesy k Straňanské nádrži. Šli jsme tak bílou stopou nazývanou Straňanská stopa, kterou využívají v zimě běžkaři ze Strání. Název Straňanská nádrž se objevuje v mapách, ale pro místní se jedná o rybník Žabka. Budeme se tedy držel nadále názvu Žabka. Rybník byl vybudován na říčce Klanečnice, která pramení asi 2km odtud jižním směrem. Klanečnice pak nabírá další přítoky a ústí na Slovensku do Váhu. Rybník Žabka dříve sloužil jako rezervoár vody a pro účely rybolovu. V r. 2003 byl kompletně odbahněn a vybudovala se mu nová hráz s novým mostem. Dnes se rybník využívá k rekreačním účelům (nachází se zde i několik chat) a nadále i k rybolovu. Však jsme zde pár rybářů potkali.

Nás také zajímala Přírodní památka Hrnčárky nad levým břehem Klanečnice s pestrou bělokarpatskou květenou a mokřadem s lučním pěnovcovým prameništěm ve spodní části. Kvete zde také ohrožená orchidej tořič čmelákovitý Holubyho, ale v době naši návštěvy ještě po ni nebylo ani vidu. Chtělo by to asi tak o 14 dní později. Našli jsme zde ale jiné zajímavosti (viz. fotogalerie).

Od Přírodní památky Hrnčárky a rybníku Žabka jsme se vrátili k Hornímu kopci a vyrazili po červeném značení na jih směrem na Velkou Javořinu. Protože čas pokročil, bylo nám jasné, že Javořinu musíme nechat na příště. Zastavili jsme se u nepojmenované studánky, ke které vede krátká červeně značená slepá odbočka a prošli se po neznačených cestách po loukách v okolí vrchu Lesná (696m n.m.) mezi Přírodní památkou Za lesem a Přírodní památkou Bahulské jamy. Zvlněné louky s roztroušenými solitérními stromy a krásnými výhledy na Lopeník, Javořinu…, a místy až Malou Fatru, musí zaujmout každého. Na jedné louce jsme také objevili deku s miskou vody pro psa. Později jsme zde potkali nešťastnou paní, která vylepovala na vhodná místa papíry s textem a obrázkem, že se hledá odrostlé štěně slyšící na jméno Justty. Ztratil se jim o den dříve. Paní jsme upozornili, že vzdálený štěkot jsme slyšeli, ale jestli byl od pejska, kterého hledala, to jsme netušili. Každopádně jsme ji nasměrovali do míst štěkotu. Tak snad paní uspěla a ztracence našla.

U turistického rozcestníku Kamenná búda jsme zjistili, že už se blíží sedmá hodina večerní, tudíž bylo potřeba odtroubit návrat do Němčí. Tak se také stalo. Celý výlet nám vyšel na 22,5km a celkově stačilo vystoupat 391m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krása!

(Kibitz, 11. 11. 2011 14:22)

Nádherné albíčko, překrásné kytičky!

Re: Krása!

(Ivča + Jirka, 12. 11. 2011 1:33)

Dík, nám se také kytičky líbily… :-)

Karpaty

(Krtek, 2. 6. 2011 1:02)

Ahoj Ivčo a Jirko, musím uznat, máte tam moc hezkou fotku (406)..:-)
Krásné koberce medvědího česneku - donedávna jsem ani neměl ponětí o tak mohutném výskytu této rostliny, co však začínám několikrát do roka navštevovat Polaneckou nivu, tak svůj "světoobzor" stále vlepšuji..:-) Niva je úžasná, avšak i vy jste tam měli taky moc hezky - 182, 308, 355, 424, babočka C 211, česnek 225, kyčelnice 237, okáč 270, klikoroh taky nezklamal, jako obvykle.:-), strom 381, slepýš taky moc fajn, jakoby si přímo žádal o foto.
Tak zdar, příjemné procházení a přeji kámošce, když se opět někdy vydá ve vaši společnosti na výlet, ať má s vámi strpení, focení rostlinek a živočichů nějaký ten čas zabere..:-)

Re: Karpaty

(Ivča + Jirka, 2. 6. 2011 22:28)

Ahoj Krtku, delší dobu jsi se neozval. ;-) Samozřejmě nás potěšilo, že tě další z našich fotogalerií zaujala. Když jsi zmínil Polaneckou nivu, tak se chceme zeptat: je správně Polanecká niva nebo Polanská niva? Víme, že se jedná o národní přírodní rezervaci v Poodří nedaleko tvého působiště, kde jsou rybníky i lužní les, ale nikdy jsme tam nebyli. Také tam od dubna do května kvete ohrožená kyčelnice žláznatá (a nejen ta), kterou jsme nikdy na vlastní oči neviděli. Poznáš ji docela jednoduše. Má listy hodně podobné konopí :-) a fialové květy. Viděl jsi ji tam někdy? Jestli ne, tak to musíš za rok napravit. ;-)
Že se ti bude líbit 308, na to bychom si i vsadili… Jinak 182 a 424 jsou focené cca 50m od sebe, akorát za jiných slunečních podmínek.
Také jsme měli obavy, jestli nebude kamarádka z našeho výletu otrávená, když stále někde „čučíme“, fotíme a zdržujeme. Navíc do toho pořád poučujeme „co je co“. Ale asi je hodně tolerantní, protože se s námi hned vydala i na další výlet …Ten se zde objeví také brzy.

Re: Re: Karpaty

(Karpaty, 3. 6. 2011 11:09)

Ahoj, tak s tím názvem zatím nevím, ale když tam někdy půjdu zas něco pofotit, rád si tu tabuli s názvem vyfotím. Na kyčelnici si momentálně nevzpomenu, budu muset projet archiv, ale něco podobného popisu a po vygooglování obrázku mám tady, ale z Javorového vrchu u Třince..
http://krtek64.rajce.idnes.cz/30._4_._2011_-_Vylet_k_chate_na_Javorovem/#IMG_0152.jpg
Dejte vědět, zda jsem se trefil..:-). Pokud ano, rád tam doplním popisek. Zdraví Krtek

Re: Re: Karpaty

(Ivča + Jirka, 3. 6. 2011 11:45)

Ahoj, bingo, je to kyčelnice žláznatá. Hezký fotoúlovek a máš něco, co my nemáme. ;-) Roste na severní Moravě, u nás na jihu ji nepotkáš. A ve stejné fotogalerii ty bílé květy (hned před kyčelnicí) budou patřit řeřišnici hořké. Tipujeme, že rostla někde u potoku, nebo ve vlhkém příkopu. Také můžeš doplnit popisek. :-)

Re: Re: Re: Karpaty

(Krtek, 3. 6. 2011 19:25)

Jste zlatí, že mně tak vhodně doplňujete. Oba názvy jsem tam hned dopsal a řeřisnice opravdu rostla hluboko v údolí a nedaleko potoka Javorového. Dík...:-)

Bílé Karpaty

(Jirka, 30. 5. 2011 8:24)

Ahoj,
Kamennou búdu, Bahulské jamy a Drahy si dobře pamatuju z našeho prvního pobytu v BK v červnu 2007. Bydleli jsme ve Vápenkách a prochodili jsme vše, co se dalo. Byli jsme i na Javořině a na Machové u slovenské hranice. Největší zážitek z výletů byly hejna vřetenušek, batolců a bělopásků dvouřadých, z rostlin pětiprstky a mečíky kvetoucí bezmála na každé mezi. Na přírodní rezervaci Drahy jsme zase poprvé našli tořiče včelonosné, len žlutý a vstavač osmahlý, což byl takový zlatý hřeb našeho pobytu. Prostě samé úžasné zážitky. :-)
Ale zpět k téhle galerii - spoustu pěkných věcí jste viděli. Líbí se mi klikoroh devětsilový, střevlík, kozinec dánský a okrotice dlouholistá, pěkně jste nafotili i slepýše.
Přemýšlím, že v případě našeho výletu zahájovaného v Horním Němčí bychom došli asi jen na ty Drahy, strávili zde minimálně čtyři hodinky a cestou zpět bychom určitě nevynechali vinotéku v Blatničce. :-)
Jirka V.

Re: Bílé Karpaty

(Ivča + Jirka, 30. 5. 2011 9:02)

:-)) Chtělo to hodně odříkání, abychom neuvízli hned na Drahách. ;-) Takto jsme dopadli v r.2008, kde jsme Drahy prošli křížem krážem a strávili zde celý den. Také jsme si tentokrát zdůvodnili, že tořiče ještě nebudou. Chtěli jsme to zvládnout i na Javořinu, pak jsme změnili cíl na Vápenky, ale už to nebylo reálné.
Co nás trochu zklamalo, tak množství motýlků. Ne, že by nebyli, ale méně, než jsme čekali. Také jsme předpokládali, že narazíme podél cesty na více orchidejí. Vojenských bylo hodně, ale pamatujeme si, že jsme před 3 roky u cesty potkávali i mužské znamenané, bradáčky…, dokonce i jednoho osmahlého. Tentokrát ale ne. :-(
Vína z Blatničky dobře známe. Svého času patřila mezi naše oblíbené…;-)
I+J

Super

(Lea, 29. 5. 2011 23:52)

Koukám, že jste navštívili mé rodiště :-)

Re: Super

(Ivča + Jirka, 30. 5. 2011 1:14)

Tak to vidíš, a to jsme přitom netušili... ;-) A odkud konkrétně pocházíš?