Jdi na obsah Jdi na menu

 


Miroslavské kopce 2

Poslední květnový víkend jsme se po více jak dvou letech vrátili na Národní přírodní památku Miroslavské kopce. Místní izolované kopce považujeme za přírodní botanickou zahradu a na své si zde přijdou i entomologové. Před pár lety zde byla vybudovaná naučná stezka ve spolupráci s ČEZ v rámci projektu „Po oranžové“. Stojí zde 5 naučných tabulí. Národní přírodní památka o ploše přes 30 ha byla vyhlášena před 6 lety a území je rovněž evropskou významnou lokalitou soustavy Natura 2000. Rozkládá se na několika samostatných slepencových kopcích jižně od města Miroslav. Místní tyto kopce dobře znají: Větrník (259 m n.m.) na severozápadě, Přední Markův kopec (300 m n.m.) na severovýchodě s velkým křížem na vrcholu, Zadní Markův kopec (297 m n.m.) na jihovýchodě, Ve vinohradu (297 m n.m.) mezi Větrníkem a U letiště (259 m n.m.) na jihozápadě a Zmrzlé (249 m n.m.) na jihu. Pokud se ale podíváte na turistickou mapu, najdete zde pouze Markův kopec.

V bývalém lomu na Předním Markově kopci, v menším rozsahu i jinde, lze najít skalní step. Slepencová hornina zde vystupuje na povrch, voda ze srážek se zde rychleji odpaří a odteče, a proto zde přežijí druhy rostlin, které se umí přizpůsobit suchému a horkému prostředí. Skalní step zde vznikla v některých místech přirozeně, jinde až druhotně díky činnosti člověka (např. vznik lomu). Nejrozšířenější místní vegetací jsou ale stepní trávníky, které zde vznikly díky lidské činnosti související s odlesněním a následným využíváním půdy jako pastvin. V době naší návštěvy zde nebylo možné přehlédnout „bílé moře“ tvořené vlnami bílých vlásků kavylu Ivanova. Vzácné rostliny je možné ale objevit i na okraji místních políček a vinic.

Oproti naši poslední návštěvě se zde změnilo několik věcí. Vybudovaná naučná stezka trochu zpustla. Naučné tabule jsou naštěstí v pořádku, ale nalézt původní oranžové značení stezky je skutečně pro detektivy. Řada míst je zarostlá, na Zadním Markově kopci jsme již neobjevili stádo ovcí a koz spásajících trávu a zejména cesta na jihovýchodní straně Zadního Markova kopce splynula s okolím. Využití mizející cesty znamenalo průchod trávou vysokou nad pás a nachytání pár klíšťat. Samozřejmě jsme to riskli, jiná možnost ani nebyla, a klíšťat se zavčas zbavili. Mezi zastávkami s naučnými tabulemi č.4 a 5 nebylo možné využít průchod brankou vinicemi, která se dříve zamykala jen v době sklizně hroznů. Museli jsme tak vzít za vděk náhradní cestu přes sportovní letiště. Pozitivní bylo, že jsme na kopcích už nepotkali blázny na motorkách a 4kolkách, kteří se zde proháněli před 2 lety. Podle stavu cest  lze usuzovat, že si zřejmě našli jiné místo.

Tentokrát jsme si prošli i Miroslav a na závěr si omrkli i zdejší zámek. Město leží asi 45km jihozápadně od Brna a 20km severovýchodně od Znojma. Město vzniklo spojením 3 původně samostatných osad: Mitterdorf, Česká ves a Václavov. Dnes je město známé díky tradičnímu červencovému Meruňkobraní nebo vinicemi. Pověst říká, že vodní hrad zde byl založen kněžnou Miroslavou na přelomu 9. a 10. stol. První písemná zmínka však pochází až z r. 1222. Gotický hrad byl na počátku 16. stol. přebudován v duchu renesance. Vznikla zde tak velmi zajímavá goticko-renesanční stavba, která byla velmi poškozena na konci 2. světové války. Před 18 lety získalo město tuto památku do své správy, ale její ideální využití se stále hledá.

Popsané putování nebylo nijak náročné. Stačilo ujít 8,5km a zvládnout celkově vystoupat 144m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: hluchavka

(Ivča + Jirka, 4. 8. 2010 20:40)

Ahoj Petře,
ač Ti rostlina přišla jako hluchavka, tak nemá s hluchavkama nic společného. Jedná se o černýš hajní, který patří do čeledi krtičníkovitých. U nás je hojný. Kdybys ho ale nafotil ve Švýcarsku, tak tam je vzácný a chráněný... :-))

hluchavka

(Fokker100, 4. 8. 2010 19:07)

Ahoj děcka, viděli jste už někdy takovouhle fešáckou hluchavku???
Není to nějaká raritka??
http://fotomen.net/index.php?c=galerie&user=fokker100&id=47&photo=4
Petr

RE: Miroslavské kopce (To Krktek)

(Ivča + Jirka, 3. 8. 2010 23:09)

Krtku, fotek jsme tam napráskali neskutečně hodně. Byl pak problém něco vybrat, protože jedna byla lepší než druhá. Kdybys nakouknul do těch, které jsme tam nedali, určitě by jsi byl z některých nadšený. ;-) Nejzajímavější je na tom to, že se jedná o lokalitu, kam asi opravdu nikdo nechodí. Přitom z pohledu milovníků přírody „zemský ráj to na pohled“. A miroslavský zámek je kapitola sama pro sebe. Památka je to úchvatná. Gotiku na zámcích občas potkáš, ale většinou v kapli, ve sklepení apod. Ale třeba takové zachovalé krakorce až tak často vidět na zámcích nejsou. Jak už jsme psali, chtělo by to finanční injektáž.
Díky za motivaci ve formě pochvaly. ;-)
I+J

RE: Modrásci (To Jirka)

(Ivča + Jirka, 3. 8. 2010 23:08)

Ahoj,
někdy je složité určit nejen samičky modrásků… :-))) Ale obdobná paralela platí i u rostlin. Jak nafotíš květ a nemáš habitus, můžeš se pěkně seknout. Rostliny ale neuletí, neutečou…, jen do nich někdy nepříjemně fučí.;-) tento víkend jsme byli na vyřízení z hmyzu. V sobotu jsme měli problém zpacifikovat některé střevlíky, aby se vůbec dalo něco nafotit, a v neděli nás doslova odrovnal tesařík piluna. Viděli jsme ho takto na živo poprvé. První exemplář létal tak, že se nám ho ani nafotit nepovedlo. Druhý exemplář časem přistál, ale běhal jako zblázněný a hned zase frnknul. Cosi jsme nafotili, ale fakt žádná sláva. Někdy je to náročné…;-)
Za housenku dík, i snaha se cení. My Ti ale věříme. ;-)
I+J

Miroslavské kopce

(Krtek, 3. 8. 2010 17:39)

Ahoj Ivčo a Jirko, to je ale úroda hezkých fotek, to byly hotové žně. Povedené i zádumčivé, pěkně se na to kouká. Rýt (486), rozrazil (486) "umělecký" pohled na kuřičku (501) a hlaváček (659) nebo vlny ve větru v podání kavylu , je toho hodně na potěchu duše i oka. Černýš (682)působí z mého pohledu jak exot, vy se už tomu ani nedivíte, jistě víte, že já ty stepní rostliny vůbec nemám šanci potkat na svých toulkách :-))). O tužebníku (676, blínu (705), bílojetelu (631) ani nemluvě. Hezké motýlky (589,644,652) i roháčka (748). Líbí se mi také atmosférické momentky ze zámku (738, 740, 744 a 745). Jen tak dál

Modrásci

(Jirka, 3. 8. 2010 7:44)

Ahoj,
pokud jde o samičky modrásků, někdy je dost složité je druhově určit, zvlášť pokud není fotka z rubové strany. Nejspolehlivější je, když se podaří vyfotit samičku ve spojení se samečkem. ;-)
Jirka
PS: Na tu housenku se určitě podívám.

RE: Rozchodník

(Jirka, 2. 8. 2010 21:50)

Ahoj,
pokud neznáš, určitě tam zavítej. Jsem přesvědčen, že nebudeš litovat.
U rozchodníku jsem se docela pobavil. Když se podíváš do naší předloňské fotogalerie z těchto míst, tak ho tam máme jako skalního. Letos jsme byli opět přesvědčeni, že se jedná o skalního. Když jsem ale začal zkoumat detaily doma, přišlo mi, že má znaky spíše šestiřadého. Ivča sice byla nakloněna skalnímu, ale protože jsem beran, tak jsem si prosadil svoje. :-))) Ale pokud jsi si jistý, tak se asi vzdám a opravím to… :-))) A pokud jde o …584, tam bylo hrozné dilema. Asi to vážně bude černolemák.:-) Každopádně jsme potěšeni, že jsi nám potvrdil naše „modráskové“ určování. Moc děkujeme za oponenturu, protože někdy si skutečně jistí nejsme.
Kuřička je skvělá, měli jsme ji snad na 20 fotkách, a jedna byla lepší než druhá. Nakonec výběr dopadl, jak dopadl.
Fotit dál budeme, to se neboj. Akorát už máme asi 2-měsíční skluz ve zpracování. :-) Zdraví Tě i Ivča,
Jirka
PS: Bude následovat mail s housenkou, nějak jsme se neposunuli. :-)

Rozchodník

(Jirka, 2. 8. 2010 10:16)

Ahoj,
máte zase zajímavé fotky z málo známé lokality. Ještě jsem tam nebyl, ale podívat se tam určitě chci.
Myslím, že ten rozchodník není šestiřadý, ale skalní - Sedum reflexum.
Jinak vypadá, že modrásky jste určili dobře, jen u fotky 1250584 bych asi řekl, že je to taky černolemý, protože mu chybí kořenové očko. Ale možná, že tam původně bylo a je už odřené. ;-)
Moc se mi líbí taky fotky kuřičky, je to má oblíbená rostlinka. :-)
Mějte se dobře a hlavně foťte dál.

RE: Miroslav

(Ivča + Jirka, 1. 8. 2010 0:49)

Ahoj, Miroslavské kopce jsou skutečně trochu zapomenuté, i když si to nezaslouží. Asi hodně dělá i to, že sem nevede žádná turistická značená cesta, ani cyklostezka. Lidé si asi myslí, že tu nic není. Národní přírodní památkou ale toto místo nebylo vyhlášeno nadarmo. Goticko-renesanční zámek je velmi zajímavý, je škoda, že dále chátrá. :-(

Miroslav

(Krumlováci,31.7.10, 31. 7. 2010 20:56)

Ahoj děcka,
žijeme pár kilometrů od Miroslavi a ani mevíme, jaké přírodní poklady máme
za humny. Děkujeme za krásnou fotogalerii a jestli nám to zdraví dovolí, podíváme se alespoň na Přední Markův kopec.Miroslav známe celkem dobře. Škoda, že tak vzácné památky jako je zámek, se pro nedostatek financí neopravují. Zdraví Krumlováci.