Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Lomnice údolím Besénku

Zcela na závěr první dubnové dekády jsme se vypravili do Lomnice ležící ve Svratecké hornatině severně od Tišnova. Meteorologové na ten den předpovídali velké ochlazení a déšť. Nelhali ani v jednom. Teplota +3C, studený vítr a časté přeháňky s provazy vody… Ivča z toho měla málem omrzliny. Dlouho trvalo, než se ji ruka zase začala prokrvovat. :-) Na výlet s námi vyrazila i kamarádka, další Ivča, se svoji dcerou Luckou.

Lomnice byla původní osada zmiňovaná již v r. 1265. Díky svému rozvoji se přeměnila v městečko, což bylo oficiálně stvrzeno v r. 1504. Od 16. stol. patřilo městečko rozvětvenému rodu pánů z Lomnice. Dnes je Lomnice městysem. V Lomnici nelze pominout několik kulturních památek. Určitě mezi nimi dominuje mohutný barokní kostel Navštívení Panny Marie tyčící se na historickém Palackého náměstí a je dílem významného raně barokního císařského architekta Giovanniho Petra Tencally. Jedná se o jednolodní stavbu s 2-věžovým průčelím na západě a prostorným presbytářem na východě, ukončeným půlkruhovou apsidou. Kostel byl vystavěn v letech 1669-83. Nelze pominout ani zámek, který jsme odložili na příště, nebo třeba Morový sloup. Sloup vyrůstá z  kamenné základny v podobě skaliska. V dolní části se nachází strom poznání, který v horní části přechází do obláčku s hlavami andílků. Na soklech z přírodních kamenů jsou kolem sloupu osazeny sochy sv. Víta, Antonína Paduánského, Šebestiána, Rocha, Floriána a Jana Nepomuckého.

Po prohlídce náměstí jsme se vydali po modrém značení do údolí říčky Besének. Besének pramení na severu od Lomnice. Jeho celková délka činí asi 20km, přičemž v Předklášteří ústí do řeky Svratky. Nedaleko Lomnice jsme narazili na Přírodní památku Luzichová. Ta byla vyhlášena teprve v r. 1998. Zaujímá území 21ha a je součástí Přírodního parku Svratecká hornatina. Jedná se o skalnatý hřbet s příkrým svahem, který je krásnou ukázkou mrazového zvětrávání ruly, přičemž zde vznikla řada mrazových srubů, balvanitých sutí apod. Chráněny jsou zde nejen suťové lesy, ale i řada rostlin a živočichů. Za zmínku stojí zvláště chráněný výr velký. Jeho hnízdění zde ale bývá často narušováno člověkem. Údolím Besénku jsme prošli do Šerkovic. Odtud jsme se ale i vzhledem k počasí vrátili zpět do Lomnice.

Na závěr našeho výletu jsme se zastavili u našich kamarádů v Drásově. Měli 8 dnů stará  štěňátka Bernského salašnického psa. Pokud byste uvažovali o takovém mazlíčkovi, můžete se na další informace podívat na jejich webové stránky, kde najdete i kontakt. Chovu tohoto plemene se už věnují 5 let a jejich fenka Cora je úžasná. Tímto je všechny zdravíme. :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Kamarádka

(Ivča + Jirka, 9. 6. 2010 1:20)

Naprostý souhlas, nicméně ten den byla kosa na tu dobu extrémní. Ivča měla asi půl hodiny po příchodu do tepla pořád úplně bílé necitlivé prsty. Dělali jsme si z ní legraci, že budou muset amputovat. :-) Nakonec se ji ale prsty vzpamatovaly a bylo po amputaci…

Kamarádka

(Krtek, 8. 6. 2010 15:10)

Aoj Jirko, to víš, že nějaké matné vzpomínky na to, že se ve vašich fotkách objevil krom vaši "člověčiny" i někdo jiný, mám, ale už si nedám do kupy, zda to bylo před tím "zmrzlým" výletem nebo po něm :-)))
Ale je fakt, že pokud je někomu s někým dobře, tak na nějaký ten chládek nehledí a stačí, když se podívám sám na sebe, jak mi je dobře v zimě třeba na Lysé a nevadí mi fotit ani v mrazivém větru a při - 8 °C a to jsem tam prosím sám :-))), tam stačí kouzlo místa. Občas to také nazvu genius loci, ale to není z mojí hlav :-)))

RE:Zima

(Ivča + Jirka, 7. 6. 2010 18:32)

Krtku neboj, kamarádka s dcerou jsou zvyklé. Pokud si občas něco pamatuješ :-))), tak si možná vybavíš, že už jsi je viděl v našich některých dřívějších fotogaleriích. :-) Určitě je to neovlivnilo, takže asi také ohrožený druh… :-)

Zima

(Krtek, 7. 6. 2010 15:27)

Nejhorší Jirko je, že se vám povedlo přizvat na túru i kamarádku s ratolestí a výsledek je, že asi budou mít, díky zimě, asi dlouho opačný názor na toulání v přírodě, jako vy dva, nebo se mýlím a naopak jsou to podobně neohrožené druhy? :-)))

RE: Besének

(Ivča + Jirka, 5. 6. 2010 0:21)

Ten den byla vážně kosa jako v Rusku. I mně mrzly prsty, což se mi nestává. Ale jak píšeš, neodradí… :-)

Besének

(Krtek, 3. 6. 2010 23:26)

Ahoj Ivčo a Jirko, sleduji, že i tak zkušené matadory jako vy, dokáže občas potrápit počasí. Přesto vás to od dalších výletů jen tak neodradí :-))). Pěkný devětsil (848)