Jdi na obsah Jdi na menu

 


Údolí Chlébského potoka 2 a hrad Pernštejn

Do Údolí Chlébského potoka jsme vyrazili už před rokem, proto ta 2 v nadpisu. Fotogalerii z loňského roku najdete zde. Letos jsme ale naši návštěvu o 14 dní opozdili, a to z důvodu letošní zimy, která nám příchod jara lehce odsunula. Na místo činu jsme se tak vrátili přesně v den letošního astronomického jara, který letos vyšel na 20. března.

Naše putování jsme zahájili v malé obci Chlébské, která se nachází asi 4km severovýchodně od městyse Nedvědice. Ve Chlébském můžete objevit dřevěné roubené stavby, které jsou chráněné státem jako kulturní památka. Při přesunu z horní části obce do dolní části k potoku minete kapli sv. Jana Křtitele. Po projití obce jsme se ale zaměřili na náš hlavní cíl – Přírodní rezervaci Údolí Chlébského potoka, kde se nachází početná (několikatisícová) populace bledule jarní. Protože informace o rezervaci najdete v naší loňské fotogalerii (viz odkaz výše), nebudeme se zde dále o ní rozepisovat. Za zmínku stojí to, že nás zde překvapilo množství sněhu, který se zde stále drží. Místy ho bylo stále přes 30cm, nicméně bledulky si „cestičky“ za jarním sluncem našly. Každopádně lze konstatovat, že letos se zde příroda opozdila určitě o 14 dní oproti loňskému roku.

Okolí Chlébského potoka jsme si prošli nejen proti proudu na východ směrem na Kačiny, ale i po proudu jihovýchodním směrem od Chlébského, tj. na Nedvědici.

Nedvědici jsme se občerstvili ve vyhlášené cukrárně Milena nedaleko kostela. Zde jsme se rozhodli, že když jsme zde, tak se podíváme i na hrad Pernštejn, který je samozřejmě touhle dobou ještě zavřený a veřejnosti nepřístupný. Vzhledem k tomu, že stromy ještě nejsou na přelomu zimy a jara olistěné, byl Pernštejn dobře vidět už po cestě kolem říčky Nedvědičky. Původně jsme zvažovali, jestli se nevydáme na vyhlídku Maria Laube, ale z časových důvodů jsme se rozhodli nechat návštěvu vyhlídky na příště. Vyhlídku bohužel nenajdete v žádné mapě, nevede k ní značená turistická cesta (tu znají jen místní), ale je z ní vidět Pernštejn jako na dlani. Hrad Pernštejn byl vybudován na skále, která převyšuje své okolí. Záměrem bylo, aby byl hrad nedobytný. A to se také povedlo. Tento hrad patří mezi u nás pár „vyvolených“, který nebyl nikdy pokořen. Na mále měl jen jednou, při obléhání Švédy za 30-ti leté války. Těm se ale nakonec jen podařilo sestřelit dvě patra hranolové věže. Věž je díky tomu nižší a s palácem ji od té doby nespojují dvě přemostění, ale jen jedno. O samotném založení hradu nejsou dochovány žádné listiny, jen pověsti. Jisté je, že hrad začal být budován ve 13. stol. Prvním známým majitelem byl Štěpán z Medlova, jehož vnuk přijal za své jméno Štěpán z Pernštejna. Tak vnikl rod Pernštejnů. Tento rod byl ve své době velmi vlivný. Jeho členové byli důležitými státníky a politiky. Zajímavé je, že se na tehdejší dobu dožívali i vysokého věku kolem 70 let. O hradu se ale rozepíšeme příště, protože se sem určitě někdy vrátíme.

Během tohoto výletu jsme nachodili 12km a museli jsme vystoupat 243m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Bledule

(Ivča + Jirka, 6. 4. 2010 17:22)

My si poslední dobou bledule neodpustíme žádný rok. A pokud ses už díval na naši v tuto chvíli poslední fotogalerii (Bukovinka a PP Rakovecké údolí 2), objevíš tam bledule ještě 1x. Jsme moc rádi, že se nám je letos podařilo zachytit ještě ve sněhu. Zpětně musíme uznat, že jsou ty fotky se sněhem lepší, než bledule bez něj. To kouzlo, kdy se probíjí za sluníčkem skrz sněhovou krustu, nemá chybu. :-) A neboj, kdo si počká, ten se dočká. Ty jsi měl zase štěstí při výplazu na Lysou, člověk mohl při prohlížení Tvých fotek jen tiše závidět. :-)

Bledule

(Krtek, 6. 4. 2010 14:13)

Ahoj Ivčo a Jirko, zdá se, že bledule letos mají kurz. Jak Didi, tak i vy jste procházeli krásnými místy, navíc vám dvěma se povedlo je potkat ve stavu, kdy se pomalu, ale jistě dostávají ze sněhového zajetí. Moc krásné záběry, ..... sníh a "sněženky", stále doufám, že mne to taky někdy potká :-)))
(785,787, 804, 811, 812 - prosím bez větvičky, 815 -taky fajn). Díky za zátiší pro Krtka, mně se však víc líbilo 822, 849 a nejvíce 852

RE: Chlébské

(Ivča + Jirka, 26. 3. 2010 20:40)

Ahoj Hynku, jak sis všiml, občas k Tobě nakoukneme. Mrkli jsme i na Tvé fotoúlovky z Chlébského. Vyhrál sis i s „rozmazanou“ vodou, asi byl vážně klid. :-) My jsme původně také chtěli ve všední den, ale tentokrát to nevyšlo, tak jsme to museli nechat na víkend. Každopádně hezkéé, chválíme. Bylo vidět, že počasí od soboty zapracovalo, trochu sněhu ubylo a vody bylo více. Tak uvidíme, kde se mineme příště. :-)

Chlébské

(Hynek, 26. 3. 2010 17:55)

Ahoj Jirko a Ivčo, tak letos jsme se tam málem potkali, ale já si urval na fotonávštěvu úterní dopoledne, byl jsem tam téměř sám, krásný klid uprostřed nádherné přírody ;-) Jinak sněhu je hlavně v té hornější části opravdu stále hodně, holt zima byla tuhá. Zdraví Hynek a kdybyste chtěli kouknout na moje fotky z letošního Chlébského tak :
http://www.hynna.net/chlebske10.php

RE: bledulky

(Ivča + Jirka, 23. 3. 2010 19:00)

Zdravíme všechny dobrovolné hasiče Chlébského! :-) Na první dojem zavání zpráva reklamou, a reklamy mažeme… :-( Nicméně hasičům bychom to nemohli udělat, navíc víme, že dámy SDH Chlébské vyhrávají soutěže a patří k těm nejlepším, takže se nic mazat nebude. :-D Do pátku to vypadá, že počasí přát bude, ale na víkend se to má zhoršit, tak budeme držet pěsti. Každopádně děkujeme za pozvání, zejména jestli to bude na účet SDH… :-)))) Zvažujeme, že se k Vám vrátíme někdy začátkem dubna, to už budou bledulky v plném rozkvětu. Třeba se tedy uvidíme. :-)
PS: Že přišla zpráva vícekrát nevadí, už jsme to napravili a odmázli.

bledulky

(Pavla, 23. 3. 2010 16:53)

omouvám se, zlobil mi počítat a skočilo mi to tam nechtěně víckrát

bledulky

(Pavla, 23. 3. 2010 16:52)

Dobrý den, patřím k obyvatelkám Chlébského a členům SDH Chlébské. Tento rok jsme se domluvili, že na konci vesnice (v dolní části) uspořádáme občerstvení. Bohužel se nám zima trošku opozdila, tak budeme otvírat až tuto sobotu (27. 3.) a když se zadaří, tak až do odkvětu bledulí. K občerstvení si můžete dát např. párek v rohlíku, cigáru s chlebem a k pití limonádu či pivo. :) Doufám, že tento víkend už bude lepší počasí a bledulky se nám pěkně ukážou :) Srdečně Vás zvu k návštěvě občerstvení.

RE: Bledule a sněženky

(Ivča + Jirka, 22. 3. 2010 22:24)

Ahoj, to je prima, že se bledulky líbily. Sněhu tam bylo pořád docela slušně, což asi bylo vidět i z fotek. V sobotu jsme zvládli bledule a v neděli vyrazili na Znojemsko za sněženkami. Bylo jich tam tisíce, naprosté bílé koberce. Fotogalerie se zde zase brzy objeví, jen jak se to zpracuje. Údolí Říčky známe, ale už jsme tam také delší dobu nebyli a měli bychom to napravit. Díky za připomenutí. Je to určitě skvělý tip. :-)

Bledule a sněženky

(Jirka, 22. 3. 2010 10:34)

Ahoj. Máte pěkné fotky bledulí. Právě o víkendu jsme přemýšleli, jestli už ve Chlébském budou, ale mysleli jsme, že tam bude ještě moc sněhu.
Mně se zase povedlo minulý týden nafotit v přírodě první letošní sněženky u Ochozského potoka v PR Údolí Říčky. Doporučuju. :-)